Tokia pirmoji DELFI redakcijoje ketvirtadienį viešėjusio Liberalų sąjūdžio atstovo Seime ekonomisto K. Glavecko idėja Lietuvai.

„Reikia duoti kuo daugiau laisvės. Kuo daugiau laisvės verslui, ir kuo labiau suvaržyti valdininkiją. Jeigu neįmanoma suvaržyti įstatymais, darykime tai kvadratiniais metrais, kad ministerijos negautų tų daugybės patalpų, nesiplėstų ir nesidaugintų“, – sakė politikas.

Antroji politiko išsakyta idėja – dviguba pilietybė lietuvių tautos atstovams.

„Visas mūsų potencialias dabar – už Lietuvos. Idėja Lietuvai – dviguba pilietybė. Mes turime tai padaryti. Ten, kur yra lietuvis, jis turi turėti lietuvišką pasą. Turi amerikietišką pasą, turi ir lietuvišką – tegu važiuoja čia, veikia. Mes dabar gyvename globaliame pasaulyje ir negalime to ignoruoti. Atskirai sriubos mes jau nebeišvirsime“, – aiškino K. Glaveckas.

Trečias dalykas, kuris padėtų Lietuvai, jo manymu, yra optimizmas, kurį lietuviai turi, ir meilė.
„Pagrindinis dalykas – mylėti žmogų ir būti mylimam. Deja, valdžia tos meilės žmogui neturi“, – kalbėjo Seimo narys.

Pasak K. Glavecko, Lietuvos pažangą stabdo verslo suvaržymai bei korupcijos pasireiškimai.
„Kai tik valdžios prikuri daugiau, ji automatiškai pradeda reprodukuotis ir maitintis verslo sąskaita. Ir dabar žiūrėkite, ką mes priiminėjame: pusė įstatymų Seime yra draudimų įstatymai. Seimas dabar primena taisyklą. Yra įstatymų, taisytų po šimtą kartų. Tai darome, užuot pasiėmę, pavyzdžiui, Vokietijos ar kitų šalių taisykles ir jas pakoregavę“, – sakė jis.

Vietoje to, K. Glavecko teigimu, vyksta „cirkas ant pagaliuko“.

„Diskutuojame, kokį Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui taikyti – 9 ar 15 procentų. Žinote, kiek tai sugrąžintų žmonėms pinigų? Turintiems vidutinį namą tai reikštų nuo 6 iki 8 eurų per mėnesį, 20 centų per dieną. Tai nerimti dalykai“, – tvirtino politikas.

Tuo metu, jo manymu, pastarųjų metų emigracija ateities prasme Lietuvai yra naudinga.

„Turiu omenyje, kad lietuviai, nerasdami čia rinkų, kas grėsė dideliu nusivylimu, vedančiu prie dar negatyvesnių dalykų, nutarė patys eiti į rinkas. Jie važiavo į Didžiąją Britaniją, Švediją, Vokietiją, ieškojo darbo, pardavė save, kaip darbo jėgą, gerai uždirbo, siuntė pinigus į Lietuvą. Dabar mūsų pareiga yra nekvailioti su pilietybe, kitais dalykais“, – pažymėjo jis.

Pasak K. Glavecko, emigracija nemažės, jei Lietuva ir toliau palaikys draudimų sistemą, bausdama už bet kokias iniciatyvas.

„Tokiu atveju išvažiuojančiųjų nemažės, o grįžimo klausimas bus atidėtas vėlesniam laikotarpiui. Bet ateityje bent pusė išvažiavusiųjų lietuvių, aš jums garantuoju, tikrai grįš. Netgi tie, kurie išvažiavo su vaikais. Nes ten situacija daugiau blogėja, o pas mus šiek tiek gerėja“, – įsitikinęs politikas.