Be to, mirusiojo V.Landsbergio-Žemkalnio sūnus, europarlamentaras Vytautas Landsbergis paprašė priteisti iš rašytojo 10 tūkst. litų moralinės žalos atlyginimo. V.Landsbergis sakė, kad šiuos pinigus panaudotų tėvo atsiminimų knygos platinimui ir kad jaunoji karta sužinotų, kad jo tėvas iš tikrųjų buvo kilnus žmogus.

Pasak prokuroro, V.Petkevičius anksčiau nebuvo teistas, administracine bauda nebaustas, yra garbaus amžiaus, todėl jam neturėtų būti skirta su laisvės atėmimu susijusi bausmė.

Už asmens apšmeižimą spaudinyje Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

"Baigiame nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje tiek nukentėjusysis, tiek kaltinamasis yra žinomi žmonės. Taip jau atsitiko, kad jų keliai susikirto teismo salėje", - kalbėjo valstybės kaltintojas.

Prieš pora metų knygynuose pasirodžius "Durnių laivui", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinės prokuratūros ištirti V.Petkevičiaus knygoje paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės. Prokuratūra tada iškėlė bylą ir ją ištyrusi pernai gegužę perdavė teismui.

75 metų V.Petkevičius savo kaltės dėl šmeižto nepripažino, jis teigė, kad tikslo pažeminti mirusįjį neturėjo, savo knygą jis vadina "politinių šaržų ir veidų galerija".

Garsus tarpukario Lietuvos veikėjas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis knygoje "Durnių laivas" pavadintas "Hitlerio draugu", "naujai iškeptu patriarchu", taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo strūktura.

Prokuroro manymu, žodžiams "draugas", "patriarchas" čia rašytojas suteikė neigiamą prasmę ir skaitytojai juos galėjo suprasti taip pat neigiamai.

"Buvo peržengtos visos padorumo ribos, suterštas garbingas atminimas", - sakė prokuroras. Jis pažymėjo, kad visi apklausti liudytojai teigė esą tik girdėję iš kitų žmonių pasakojimų arba patys daro prielaidas apie V.Landsbergio-Žemkalnio sąsajas su KGB. Nė vienas liudytojas negalėjo pateikti jokių įrodymų.

Nukentėjusysis V.Landsbergis sakė teismui manąs, kad savo knyga "Durnių laivas" V.Petkevičius norėjo keršyti dėl nepavykusios politinės karjeros.

"Kerštinga pagieža", - apibūdino "Durnių laivo" autoriaus knygą europarlamentaras.

Jo brolis, Gabrielius Žemkalnis teismui pripažino, kad jam be galo skaudu, kad dabar teisme jis turi ginti mirusiojo tėvo garbę. Jis su širdgėla prisiminė, kaip rizikuodamas savo gyvybe tėvas jį gelbėjo iš nacių kalėjimo, siuntė jam vaistus ir maistą.

"Tai ne politinė, tai kriminalinė byla", - sakė G.Žemkalnis.

Mirusiojo sūnūs mano, kad "Durnių laivo" autorius turi viešai jų atsiprašyti.

V.Landsbergis taip pat prašo teismo įvertinti leidyklos "Politika" atsakomybę. Ši leidykla ir išleido knygą "Durnių laivas".

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba už kontroversiškai vertinamą, tačiau bestseleriu tapusią knygą V.Petkevičių yra griežtai pasmerkusi.

Pasirodžius "Durnių laivui", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinės prokuratūros ištirti V.Petkevičiaus knygoje paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės.

Parlamentarai taip pat prašė Sausio 13-osios įvykius išsamiai tyrusią Generalinę prokuratūrą, esant pagrindui, patraukti knygos autorių baudžiamojon atsakomybėn. Jie mano, kad kai kurie knygos autoriaus teiginiai žeidžia Sausio 13-osios kovotojų už laisvę garbę ir orumą.

Knygoje išdėstytais faktais pasipiktino ir kiti Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjai.

Žymus architektas, Nepriklausomybės kovų savanoris V.Landsbergis-Žemkalnis (1893-1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.