O ką mano patys senjorai? Ar šis pensijų didėjimas išties toks solidus, kaip kad sako valdininkai?
Danutė:

„Tikrai suma nėra didelė. Išdirbau 38 metus vienoje darbovietėje, neturėjau jokių biuletenių, ir gaunu 240 eurų – ir čia jau su padidinimu. Prieš tai buvo 218 eurų. Per vasarą prekiauju tuo, ką užsiauginu sode, darže, o šiaip tai labai jau taupyt reikia. 240 eurų – ir mokesčius sumokėti ir pavalgyti, ir vaistus pirkti reikia. Va dabar – vieni vaistai akims kainuoja 25 eurai“, - pasakoja kraštietė Danutė.
Moters manymu, pensija turėtų siekti bent jau 300 eurų – tačiau ši suma Danutę tenkintų, nes, pasak jos, ji jau įpratusi prie mažos pensijos. Paklausus, ar nesinorėtų ir „pasikultūrinti“, pakeliauti – kaip yra įprasta vakarų šalyse sulaukus garbaus amžiaus – moteris net išsigąsta.

„Oi, apie kokias keliones kalbėti galima! Su pakeliavimu, nežinau net kokio dydžio tos pensijos reikėtų...“ – numoja ranka pašnekovė.

Elena:

„13 eurų – tai vidurkis pensijų didėjimo. O tam, kuris mažiau gauna, užteks ir 10 eurų arba net mažiau padidinti. Šį pensijų didinimą skeptiškai vertinu... Kažkokios kitos sistemos reikėtų. Ne visi mes galime būti ministrais, Seimo nariais. O ką – be valytojos, be šlavėjos juk irgi neapsieinama. Jie juk taip pat žmonės. Jiems taip pat reikia pragyventi.

Mano pensija labai nedidelė, tačiau aš dirbu, daržą turiu. Manau, kad tam, kad pensininkas normaliai galėtų išsilaikyti, pensija turėtų būti ne mažesnė, kaip 500 eurų. Reikia įvertinti, kad vyresnio amžiaus žmogui reikia daug vaistų, o jie yra labai brangūs“, - kalbėjo Elena.

Kristina:

„Nepakankamas pensijų augimas. Senas žmogus turi labai daug ligų. Man išrašo po 15 receptų vaistų. Dar anksčiau dalį kompensuodavo, o dabar daugelio vaistų nebekompensuoja. Tenka mokėti pilną kainą, o jie brangūs. Brangūs – o ką daryti?

Mano pensija siekia 248 eurus – vasarą kažkaip prisiduriu, turiu sodą, prekiauju. O žiemą sunkiai. Žinoma, su vyru gyvename, abu sukamės kažkaip.

Valstybė išmokino visus gyventi iš pašalpų, niekas nenori dirbti. Mokesčių nesumoka, nors apie mokesčius – atskira tema. Net ir dirbantieji nuo mokesčių išsisukinėja, nemoka...
Manau vidutinė pensija turėtų būti apie 500, tada pensininkas galėtų ramiai gyventi“, - kalbėjo Kristina.

Vilma:

„Pensijos Lietuvoje yra labai mažos. Mano mama visą gyvenimą dirbo labai sunkiai, ir duok Dieve, 230 eurų gauna... Tai kaip už tiek pragyventi?

Ką reiškia ta suma, ką reiškia tie 30 ar 40 eurų? Vieną kartą kažko daugiau nusipirkti bus galima? Juk reikia ir mokesčius mokėti, ir vaistus pirkti, ir valgyti.

Sunku pasakyti, kiek pensijos reikėtų mažiausiai gauti, kad tas gyvenimas būtų orus. Daug kas priklauso ir nuo to, kokia yra žmogaus sveikata, išėjus į pensiją, ar yra vaikai, kurie galėtų padėti, nors žinoma, tėvai iš vaikų dažniausiai nenori pinigėlių imti...

Aš manau, kad reikėtų apie 500 eurų tam, kad žmogus galėtų oriai gyventi. Jei dar turi sveikatos, kad galėtų pakeliauti, kažką pamatyti visą gyvenimą pradirbęs.

Žinoma, pensininkai taupiau gyventi moka, ir tiek naujų dalykų jiems nereikia, kaip jaunesniems.
Aišku, nereikia teisinti tų žmonių, kurie gauna mažąsias, socialines pensijas. Tačiau tegul mūsų valdininkai pabando už tiek išgyventi. Gal ne todėl tas žmogus tokią mažą pensiją gauna, kad visą gyvenimą nieko neveikė, gėrė ar panašiai, gal buvo kitos, rimtesnės priežastys? Tačiau kaip jam dabar išgyventi?“, - kalbėjo kraštietė Vilma.

Giedrė:

„Nedidelis tas didėjimas pensijų. Reikia pirkti vaistus, kuriuos susileidus žmogus vaikščioti gali, tačiau niekas jų nekompensuoja. Ampulė kainuoja 300 eurų, o pensijos gauni 200 eurų, tai kaip čia suprasti? Kaip reikia pragyventi? Aš pati turiu invalidumą 26 metus. Tai tas pakėlimas keliais eurais net nepasijaučia. Juolab kad mažos tos pensijos, o vaistų kompensavimą „nuėmė“. Kad pakels pensiją 30 eurų, tai ką – mes vaistų geresnių pakuotę nusipirksime?

Manau, mažiausia pensija turėtų būti 350 eurų. Juk Lietuvoje viskas mokama, o pensijos mažos, o užsienyje kiek dykai dalykų duoda, ir pensijos tai perpus didesnės“, - sakė kraštietė Giedrė.

Janina:

„Gerai vertinu pensijų didinimą. Viskas gerai, mums pinigėlių užtenka. Mano pensija siekia 240 eurų, ir užtenka! Gyvenam dviese su vyru, abu pensininkai.

Lietuviai labai „vriedni“ žmonės yra žinokit, jiems amžinai visko neužtenka. O mes ir pragyvenam, ir mokesčius sumokam, ir valgyt, vaistų nusiperkam, benzino užsipilam.

Mokam taupiai gyventi, turim sodą, prisiduriam, prisikonservuojam. Padidinus tikrai užteks pensijos. Žinoma, norint labai „pasikultūrint“, gal ir didesnės pensijos norėtųsi. Bet kai niekur nevažiuojam, tik sodas – namai, esamos pensijos mums užtenka, ir dar pasitaupom, ir neverkiam“, - optimistiškai šnekėjo kraštietė Janina.