Audra jau pražudė mažiausiai 3 žmones. Stichija, kurios vėjo greitis siekia per 210 kilometrų per valandą, grasina gyvybei pavojingais potvyniais, galinčiais paskandinti pastatus, ir tornadais.

Negalėjo miegoti visą naktį: atrodo, tuoj visą stogą nukels

Visą tai išgyventi teko ir lietuvių Vaivos ir Arūno šeimai. Floridoje, netoli Orlando, nuo gamtos padarinių jie slėpėsi name.

„Nėra elektros, nėra televizijos. Laimė, telefonas veikia. Po uragano – didelė audra. Dabar vėjas – 60 km/h, gūsiai iš 3 pusių“, – sesę perspėjo lietuvė Vaiva.

Anot jos, prie Orlando uragano akis pradėjo sklaidytis, tačiau šeima namų nesiruošia palikti tol, kol ji dar labiau neaprims.

„Bet tas uraganas toks didelis! Vėjas nerealus. Nors priskirta 1-2 kategorijai, bet vėjas labai didelis – ūžia, kaukia, atrodo, tuoj visą stogą nukels ar langus išpūs. Medžius drasko“, – tikino moteris.

Anot jos, šeima nemiegojo visą naktį.

Bendrauja tik trumposiomis žinutėmis

Savo ruožtu lietuvės Vaivos sesuo Asta DELFI sakė, kad namuose, esančiuose netoli Kenedžio kosmoso centro, jos giminaičiai slepiasi su 2 vaikais ir 2 šunimis.

„Kenčia susispietę uragano talžomo namo garsus“, – situaciją apibūdino ji.

Pasak Astos, lietuviai nieko nemato, nes langus užsikalė, tačiau garsai atima žada.

„Prie baseino – kažkas baisaus. Rodos, išneš viską“, – su kuo tenka susidurti, DELFI pasakojo lietuvė.

Su seserimi šiuo metu ji bendrauja tik trumposiomis žinutėmis.

Ką žinome apie padarinius:

  • Žemyninę JAV dalį uraganas pasiekė ankstų sekmadienio rytą;
  • Uragano sukelti tvindo Floridos valstijos miestus pietinėje pakrantėje;
  • Iš pietinės dalies uraganas šiuo metu pasiekė valstijos viduryje esantį Tampos miestą;
  • Be elektros liko 3,4 mln. gyventojų, daugiau nei 6 mln. paliko savo namus;
  • Šiuo metu siaučia 1-o pagal stiprumą lygio uraganas.
  • Nuostoliai gali siekti 290 mlrd. JAV dolerių;

Uraganas silpnėja

DELFI primena, kad „Irma“ anksti pirmadienį susilpnėjo iki pirmos kategorijos uragano ir slenka Floridos šiaurės vakarų pakrante, o jos centras yra už maždaug 40 km į šiaurės rytus nuo Tampos rajono.

Uragano vėjų greitis 2 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku sumažėjo iki maždaug 137 km per val. ir vėliau pirmadienį, nuslinkusi į Floridos šiaurę ar Džordžijos pietus, „Irma“ turi virsti atogrąžų audra.

Perspėjimai dėl pavojingų potvynių pakrantėse tebegalioja didelėse Floridos pusiasalio dalyse. Šiame regione buvo nurodyta evakuotis daugiau kaip 6 mln. žmonių – tai viena didžiausių evakuacijų per JAV istoriją.

„Net šeši coliai (15 cm) tekančio vandens gali jus pargriauti, – uraganui susilpnėjus tviteryje parašė valstijos gubernatorius Rickas Scottas (Rikas Skotas). – Būkite namie. Būkite saugūs.“

„Irma“ slenka tankiai apgyvendinto Tampos įlankos rajono link. Ši zona dėl savo geografinės padėties ir nuožulnaus kranto laikoma itin pažeidžiama kalbant apie pakrančių potvynius.

Pietinėse Floridos salose „Irma“ šį sekmadienį, kai dar buvo ketvirtos kategorijos uraganas, pareikalavo trijų gyvybių. Uraganas vartė kranus, užtvindė gatves, milijonus gyventojų paliko be elektros.

Ši istorinė audra, Karibuose sėjusi mirtį ir destrukciją, yra tokia didžiulė, kad potvyniai talžo abi Floridos pakrantes ir Floridos salas.

Didžiausia pagalba JAV istorijoje

Floridos atstovė, Kongreso narė Debbie Wasserman Schultz sakė BBC, kad valstijai reikės didžiausios JAV istorijoje finansinės pagalbos, kad atsigautų po uragano padaryto žalos.

Interviu „BBC Radio 4“ laidai „Today“ ji sakė: „Tai stipriausia audra, kokia tik yra praūžusi JAV šiais laikais. Padėtis labai rimta, nes (uraganas) siaubia praktiškai visą valstiją, kelias didmiesčių sritis.“ Politikė pridūrė, kad tokio masto pagalbos, kokios reikės valstijai, JAV nėra buvę.

D. Wasserman Schultz teigimu, dviejuose jos atstovaujamuose regionuose apie pusė milijono žmonių liko be elektros.

Anot jos, Kongresui (kuris neseniai patvirtino 1,5 mlrd. dolerių pagalbos paketą „Harvey“ uragano aukoms Teksase) dabar teks skirti dar didesnę sumą Floridai, nes „atsigavimas bus brangiausiai atsieisiantis istorijoje“.

Jau sumušė kelis rekordus

Skelbiama, kad uraganas „Irma“ jau spėjo sumušti kelis rekordus. CNN meteorologinės tarnybos teikiama statistika:

  1. Irma – stipriausias Atlanto vandenyno baseino uraganas, kada nors užfiksuotas Meksikos įlankos ir Karibų jūros pakrantėse.
  1. Tai yra ilgiausiai – net tris dienas skaičiuojant nuo stebėjimo per palydovą pradžios – trukęs 5-ai kategorijai priskiriamas uraganas.
  1. Per uraganą Irma pūtęs 83 m/s stiprumo vėjas nesiliovė net 37 valandas. Tai ilgiausiai lig šiol pūtęs tokio stiprumo vėjas.
  1. Dėl uragano Irma buvo įvykdyta didžiausio masto gyventojų evakuacija per visą Bahamų regiono, o galbūt ir Jungtinių Valstijų istoriją.

Preliminariais duomenimis, uragano padaryta žala jau dabar gali siekti nuo 100 iki 290 milijardo JAV dolerių. Tai sudarytų maždaug 1,5 proc. viso JAV bendro vidaus produkto.