Joje jis kaltinamas apšmeižęs garsų tarpukario Lietuvos veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį, savo knygoje "Durnių laivas" pavadindamas jį "Hitlerio draugu". Jau mirusio V.Landsbergio-Žemkalnio vaikai šį ir dar tris knygoje esančius teiginius pavadino šmeižtu ir kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimas jau eina į pabaigą. Posėdyje pirmadienį teismas skelbė bylos medžiagą. V.Petkevičiaus ir jo advokatų pageidavimu prie šios bylos yra prijungtos vaizdo kasetės, kuriose užfiksuotas mitingas iškeliant trispalvę 1988-siais ir Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Steigiamasis suvažiavimas.

Buvę Sąjūdžio laikų bendražygiai V.Landsbergis ir V.Petkevičius teisme yra ginčijęsi dėl senų įvykių detalių. Dvi Lietuvos visuomenei gerai pažįstamos asmenybės teisėjų akivaizdoje ginčijosi, kur stovėjo 1988-ųjų spalį iškeliant vėliavą Gedimino pilies bokšte. V.Petkevičius teigė, esą tada V.Landsbergis nelabai ryžtingai buvo nusiteikęs iškelti tautinę vėliavą ir V.Petkevičius tada tikinęs tai padaryti, klausdamas, kaip jie "eisią į barikadas" be vėliavos.

Kalbai pasukus apie tais laikais vykusį Sąjūdžio suvažiavimą V.Petkevičius tvirtai pareiškė, kad jį pradėjo ne V.Landsbergio tėvas.

Peržiūrėjus archyvinę medžiagą tapo aišku, kad suvažiavimą, vykusį Sporto rūmuose, atidarė Justinas Marcinkevičius, po to į tribūną buvo pakviestas V.Landsbergis-Žemkalnis. Jis dar kartą atidarė suvažiavimą, pasakė kalbą. Komentuodamas tai, V.Petkevičius teismui sakė, kad darbotvarkėje nebuvo numatytas V.Landsbergio-Žemkalnio pasisakymas.

Teismas taip pat peržiūrėjo prieš pat tautinės vėliavos 1988-siais Katedros aikštėje vykusį mitingą. Čia taip pat kalbėjo V.Landsbergis-Žemkalnis, filosofas Arvydas Juozaitis, poetas J.Marcinkevičius.

Nukentėjusysis, Europos Parlamento narys V.Landsbergis į teismo posėdį pirmadienį atvykti nesuspėjo. Teismui jis laišku iš anksto pranešė, kad Lietuvoje bus tik pirmadienį po pietų.

V.Landsbergio-Žemkalnio sūnūs - Europos Parlamento narys V.Landsbergis ir jo brolis, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis byloje dalyvauja kaip nukentėjusieji.

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba už kontroversiškai vertinamą, tačiau bestseleriu tapusią knygą V.Petkevičių yra griežtai pasmerkusi.

Žinomo lietuvių rašytojo 75 metų V.Petkevičiaus byla teismui buvo perduota daugiau nei prieš metus - pernai gegužę.

V.Petkevičius teigia, kad šis teismo procesas jam yra skaudus ir atitraukia nuo kūrybos.

Savo knygą jis vadina "politinių šaržų ir veidų galerija", kurią rašė 8 metus, ir teigia ir neturėjęs tikslo ką nors įžeisti.

Už asmens apšmeižimą spaudinyje Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Pasirodžius "Durnių laivui", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinės prokuratūros ištirti V.Petkevičiaus knygoje paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės.

Parlamentarai taip pat prašė Sausio 13-osios įvykius išsamiai tyrusią Generalinę prokuratūrą, esant pagrindui, patraukti knygos autorių baudžiamojon atsakomybėn. Jie mano, kad kai kurie knygos autoriaus teiginiai žeidžia Sausio 13-osios kovotojų už laisvę garbę ir orumą.

Knygoje išdėstytais faktais pasipiktino ir kiti Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjai.

Žymus architektas V.Landsbergis-Žemkalnis (1893-1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.