Todėl politikas pateikė užklausimą Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir iš gauto atsakymo B. Matelis suprato, kad knygos finansavimo šaltinių tyrimas šiais metais nebus pradėtas, o jo pateikta informacija bus neapibrėžtą laiką vertinama.

Išplatino atsakymą

Seimo nario išplatintame atsakyme rašoma:

„Žiniasklaidoje paskelbti ir jūsų paklausime pateikti duomenys šiuo metu yra vertinami kartu su kita apie Gretą Kildišienę bei UAB „Amatas“ turima informacija ir nustačius mokestines rizikas, bus priimami atitinkami sprendimai dėl kontrolės veiksmų inicijavimo, trūkstamos informacijos surinkimo, tačiau atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad Greta Kildišienė knygą išleido 2017 metais, o gyventojų pajamų ir turto deklaravimo laikotarpis yra kalendoriniai metai. Todėl mokesčių administravimo tikslais minėtas kompleksiškas gyventojų pajamų bei išlaidų vertinimas su atitinkama atsakomybe dėl teisės aktų pažeidimų (jeigu tokie būtų nustatyti) tikslingas pasibaigus 2017 metams (gyventojai Metines pajamų mokesčių deklaracijas už 2017 metus turės pateikti iki 2018 m. gegužės 2 d.).“

Turi teisę patikrinti

Seimo narys B. Matelis naujienų portalui JP sakė, kad atsakyme VMI nurodė, jog įstatymai draudžia teikti informaciją apie mokesčių mokėtojus be jų sutikimo.

Seimo narys B. Matelis naujienų portalui JP sakė, kad atsakyme VMI nurodė, jog įstatymai draudžia teikti informaciją apie mokesčių mokėtojus be jų sutikimo.

„Puikiai suprantu, kad gyventojai metines pajamų deklaracijas už šiuos metus pateiks tik kitais metais iki gegužės 2 dienos. Tačiau juk knygos leidyba galimai susijusi su viešu asmeniu Seimo nariu Ramūnu Karbauskiu? Ir knygai išleisti gali būti panaudota apie 40 tūkst. eurų. Dar lyg ir žinoma, kad įmonės vardu yra įsigytas automobilis. Juk gali VMI patikrinti, ar G. Kildišienės įmonėje viskas tvarkoje su mokesčiais, nes inspekcija turi tokią teisę tikrinti kilus mažiausiam įtarimui“, – stebėjosi politikas.

Pakalbinti knygos autorę G. Kildišienę ir pasiteirauti, ką ji mano apie Seimo nario B. Matelio smalsumą, nepavyko. Į telefono skambučius buvusi seimūnė neatsakė.

Pati kreipėsi į VMI

Tačiau yra žinoma, kad pati G. Kildišienė, po knygos išleidimo, liepos mėnesį kreipėsi į VMI prašydama pradėti neeilinį įmonės patikrinimą. Apie tai ji išplatino informaciją socialiniame tinklalapyje: „Viešoje erdvėje yra skleidžiamos melagingos žinios apie knygos išleidimo finansavimą, jos savikainą, apie kitą mano veiklą, todėl šiandien raštu kreipsiuosi į Valstybinę mokesčių inspekciją prašydama pradėti neeilinį mano įmonės patikrinimą.

Pati G. Kildišienė, po knygos išleidimo, liepos mėnesį kreipėsi į VMI prašydama pradėti neeilinį įmonės patikrinimą.

Suprantu, jog iki tyrimo pabaigos tęsis sąmoningas informacijos iškraipymas, nes visomis priemonėmis siekiama, kad mano knyga nebūtų perkama ir įmonė patirtų kuo didesnius nuostolius.“

Tačiau, kaip baigėsi VMI patikrinimas, G. Kildišienė socialiniame tinklalapyje informacijos neįdėjo.

Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (359)