Abiem politikams pareikšti kaltinimai dėl trukdymo prokuroro veiklai. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Nė vienas kaltinamųjų kaltės nepripažįsta.

„Su pareikštu kaltinimu nesutinku“, – teismui sakė K.Komskis.

Panašiai kalbėjo ir kitas kaltinamasis.

„Ne, kaltės nepripažįstu, žinau, kad nepadariau nusikalstamos veikos“, – sakė V.Vasiliauskas.

Prieš bylos nagrinėjimą kaltinamųjų advokatai teismui pateikė prašymus nutraukti bylą. Su šiais prašymais susipažino proceso dalyviai.

Teisėjas Audrius Cininas sakė, kad šie prašymai netenkinami – teismas turi priimti vienokį ar kitokį nuosprendį, procesas turi įvykti nuo pradžios iki pabaigos.

Kaip nukentėjusysis teismo posėdžio pradžioje dalyvavo prokuroras I.Mikelionis. Jis prašė ketvirtadienį leisti jam nedalyvauti procese, nes kaip prokuroras tuo pat metu turi dalyvauti bylos nagrinėjime Apeliaciniame teisme. Jo prašymas buvo patenkintas.

Nukentėjusysis I.Mikelionis civilinio ieškinio nepateikė.

„Nemanau, kad civilinis ieškinys yra pagrindinis klausimas. (..).Reikalingas įrodymų tyrimas teisme, teismas privalės priimti sprendimą, kiek tie kaltinimai pagrįsti. Todėl klausimas dėl bylos nutraukimas yra pernelyg ankstyvas“, – žurnalistams per pertrauką sakė I.Mikelionis.

Ketvirtadienį į posėdį bylos liudytojai nebuvo kviesti, teismas ketina peržiūrėti vaizdo medžiagą, paskelbti kaltinamąją aktą ir t.t. Teisme paskelbtas Seimo nario Petro Gražulio spaudos konferencijos įrašas, kuriame pranešama apie prie prokuroro namų organizuojamą piketą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Vilniaus apylinkės prokuratūra.

Tyrimas šioje byloje buvo baigtas gegužę ir byla perduota nagrinėti teismui.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis buvo kreipęsis dėl dabartinės kadencijos Seimo nario Petro Gražulio neliečiamybės panaikinimo. Tačiau parlamentas nesutiko panaikinti „tvarkiečio“ imuniteto.

„Tvarkiečiai“ P.Gražulis, K.Komskis ir V.Vasiliauskas 2016 metų kovą piketu reagavo į I.Mikelionio pareiškimą, kad prašys Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Kaltinamajame akte rašoma, kad piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas prokuroro šeimai.

Iš šių protesto dalyvių Seimo nariu buvo perrinktas ir teisinę neliečiamybę turi tik P.Gražulis, tad be Seimo leidimo jo negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti laisvę. Seimo narys šioje byloje jau buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.