Jie teigia, kad šią savaitę Marijampolėje apsilankęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis siejo skyriaus sprendimą ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų dominuojamos Vyriausybės paramą savivaldybės projektams.

Pats V.Pranckietis pripažino savivaldybės vadovų paklausęs, kaip miestas gali tikėtis paramos iš Vyriausybės, jeigu Marijampolės socialdemokratai nubalsavo už pasitraukimą iš valdančiosios daugumos.

„Tai sakiau – kaip jūs ruošiatės bendradarbiauti ateityje, kaip jūs tikitės Vyriausybės palaikymo savo planuose, jei jūs norite išeiti iš tos koalicijos?“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V.Pranckietis.

„Aš klausiau – kaip jie gali galvoti apie labai aktyvią paramą jų projektams iš Vyriausybės, kada Vyriausybė turi taip pat nusistatyti prioritetus?“, – pridūrė jis.

Vėliau trečiadienį parlamento vadovo atstovė spaudai nurodė, kad Seimo pirmininkas susitikimo metu pabrėžė, jog socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos, „valstiečiai“ dirbs Lietuvos labui, o ne „įgyvendindami LSDP skyrių įsipareigojimus“. Praėjus kuriam laikui ji patikslino, kad V.Pranckietis turėjo omenyje, jog socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos, partijos pažadai regionams gali likti neįgyvendinti.

Socialdemokratų partijos skyriai nuo vasaros balsuoja, ar partija turėtų trauktis iš koalicijos. Marijampolės skyrius dėl to pasisakė liepą ir buvo vienas pirmųjų.

Savivaldybė šiuo metu ruošia dirvą stambiems investuotojams, todėl jai reikia Vyriausybės paramos, teigia miesto vicemeras Povilas Isoda, taip pat užimantis socialdemokratų Marijampolės skyriaus pirmininko pareigas.

Jis patvirtino, jog antradienį per vizitą Seimo pirmininkas kėlė klausimą dėl Vyriausybės paramos savivaldybės projektams.

„Taip, tiesiai šviesiai paklausė. Bet aš ir atsakiau, kad mūsų susitikimas yra ne apie siaurus partinius interesus, bet apie mūsų valstybės ateitį“, – BNS sakė P.Isoda.

„Tą klausimą girdime ne iš vieno „valstiečių“ atstovo, tas politinis spaudimas yra daromas“, – pridūrė jis.

Susitikime dalyvavusi laikinoji Marijampolės merė Irena Lunskienė tvirtino nustebusi, jog parlamento vadovas valdančiosios koalicijos klausimu pradėjo domėtis vos prasidėjus susitikimui.

„Sako, kaip jūs galvojate toliau dirbti, jeigu taip elgiatės? Tai sakau, kad šitas klausimas ne man, kaip merei, nes aš atstovaudama žmonėms ir dirbdama savivaldybėje nekalbu apie jokią partiją. (...) Aš tai supratau kaip politinį spaudimą, maždaug „ką jūs čia galėsite, kai mes jums nepadėsim“, – kalbėjo I.Lunskienė.

Už socialdemokratų pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos pasisakantis partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigė, jog Seimo pirmininko elgesys yra „absoliučiai nepriimtinas“.

„Seimo pirmininko komentaras yra stipriai nuviliantis, nes dar nesu girdėjęs, kad valstybės vadovas, vienas iš trijų, skirstytų savivaldybes į lojalias ir nelojalias mėgindamas tai susieti su Vyriausybės vykdoma politika ir galima parama projektams, savivaldybių planams. Tai yra labai žema politinė kultūra“, – BNS sakė G.Paluckas.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė BNS teigė, jog V.Pranckietis su Marijampolės mere kalbėjosi apie tai, kaip socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos jie planuoja įgyvendinti savo programą, planuoti biudžetą.

„(Seimo pirmininkas) pabrėžė, kad LSDP pasitraukus iš koalicijos, LVŽS dirbs Lietuvos labui, o ne įgyvendinant LSDP skyrių įsipareigojimus. Seimo pirmininko teigimu, socialdemokratai regionuose turi taip pat žinoti jų politinių lyderių, reziduojančių Vilniuje, sprendimų pasekmes“, – sakė D.Vencevičienė.

Vėliau ji patikslino, kad socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos „LVŽS ir toliau dirbs Lietuvos labui, o LSDP pažadai regionams gali likti neįgyvendinti“.

Šiuo metu dėl pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos yra pasisakę 42 iš 60-ies socialdemokratų skyrių.

Trauktis iš daugumos siūlo 31 skyrius, persiderėti dėl koalicijos sutarties – šeši skyriai, likti koalicijoje – penki skyriai.