Lietuvos ambasada laukia oficialių Altajaus pareigūnų išvadų dėl lietuvio mirties priežasties. 27-erių K. Kergė po Mongoliją ir Rusiją keliavo autostopu. Paskutinį kartą žinių iš jo sulaukta rugpjūčio 4 dieną, žinią apie lietuvio mirtį Lietuvos ambasada Rusijoje gavo praėjusį savaitgalį.

A. Anušauskas feisbuke parašė, kad atskriejus tragiškai žiniai, negali nepasidalinti įspūdžiais iš tos vietovės.

„Katūnės upę teko matyti, gal tik šiek tiek aukštupyje. Bet ir ten ji buvo šalta, srauni, vandeninga. Niekas savo noru jos nė nemėgintų įveikti. Bet didžiausios grėsmės tame rajone, kur dingo jaunuolis, kyla ne iš upių. Šis Ondugajaus rajonas turi prastą reputaciją – jau dešimtmetį pirmauja žmogžudysčių skaičiumi.

Gyventojai gyvena tik iš dotacijų ir kedro riešutų rinkimo, tad narkomanija, girtų jaunuolių gaujų siautėjimas, plėšikavimas čia įprastas reikalas. Deja, pavieniai keliautojai mažai atsižvelgia į šias aplinkybes... Nors ten buvau prieš 17 metų ir keliavau po Altajų dideliame būryje, tačiau manau, kad turistams nuoširdžiai talkinančių žmonių skaičius per tuos metus ten gerokai sumažėjo“, – sako A. Anušauskas.

Parlamentaras prisiminė, kad su grupe keliaudamas po Altajaus kraštą čia sutiko ir pavienių keliautojų. Jis kopė į Beluchą – Altajaus kalnyno viršūnę. A. Anušauskas lankėsi vietose, kur nėra gyventojų. Nusileidęs iš kalnų, jis pagalbinėmis priemonėmis keliavo į didesnius miestus, tačiau grupė laikėsi kartu ir pavieniui stengėsi nebūti.

Išgirdęs žinią apie K. Kergės mirtį, A. Anušauskas tikrino, ar situacija nuo tų laikų pasikeitė. Mat Altajuje valstybinę rezidenciją pasistatė prezidentas Vladimiras Putinas. „Tačiau pasirodė, kad padėtis dar blogesnė negu kažkada buvo, nuo žurnalistų šeimos nužudymo šiame rajone prieš dešimtmetį iki žmogžudysčių nuskandinant. Gyventojų labai mažai, o žmogžudysčių skaičius didžiulis“, – DELFI kalbėjo A. Anušauskas.