2015-ųjų kovą tiesioginiuose mero rinkimuose gavęs beveik 63 proc. rinkėjų balsų, liberalas R. Šimašius tapo Vilniaus meru ir pakeitė ne vieną kadenciją sostinei vadovavusį Artūrą Zuoką. Ką šiam merui pavyko nuveikti?

„Aš per tuos dvejus metus su trupučiu matyčiau vieną realų konkretų darbą. Nežinau, ar jis geras, ar blogas, tai yra nupjautą tują prie Neries, kalbant apie nelegalias tvoras. Tą padarė Vilniaus meras. Daugiau kardinalių esminių pokyčių tikrai nematau, daug kas vyksta iš inercijos“, – šių metų kovą LNK televizijos žinioms R. Šimašiaus darbus įvertino premjeras Saulius Skvernelis.

Ministras pirmininkas, be kita ko, merą kritikavo, kad nepasistūmėta su Nacionalinio stadiono projektu, dėl viešojo transporto konkursų ir kitų projektų.

Kiti kalbinti LRT.lt pašnekovai – buvę Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai ir šiam miestui anksčiau vadovavęs Artūras Zuokas – sako, kad R. Šimašius – geras ir besišypsantis žmogus, tačiau vadovauti miestui jam nesiseka.

„Meras tikrai gerų norų vedamas, bet ambicijos ir svajonės miestui tikrai trūksta. Vis dažniau pastebime, kad Vilnius jau lyginamas su Kaunu kaip miestas, kuris atsilieka. Aš nematau, kur miestas eina, nematau iš miesto mero R. Šimašiaus aiškios vizijos, koks miestas turi būti ir kaip jis turi atrodyti. Gimęs ir čia augęs, noriu jaustis ypatingas šiame mieste, bet šiandien to nejaučiu.

Sunku pasakyti, kodėl taip yra. R. Šimašiaus norai buvo geri, bet šiandien nematau konkrečių rezultatų“, – LRT.lt teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime atstovas Mykolas Majauskas, 2015-aisiais ir pats varžęsis dėl miesto mero kėdės.

Konservatorius palinkėjo R. Šimašiui susiimti ir parodyti ambiciją. „Aš tikrai to linkiu, nepaisant to, jog pralaimėjau R. Šimašiui mero rinkimuose. Manau, jis dar turi šansą pasitempti. Noriu, kad Vilnius būtų toks, kuriuo galėčiau didžiuotis“, – sakė M. Majauskas.

Konservatorius aiškių permainų pasigenda šilumos ūkyje, taip pat – daugiabučių namų administravime, komunaliniame ūkyje. „Konkretesnio proveržio norėtųsi ir socialiniuose klausimuose: dėl socialinės pagalbos šeimai, vaiko teisių apsaugos klausimai. [...] Apskritai miestas turi būti augantis ir tapti traukos centru. Jis turi būti geriausias visame regione. Tam reikia didelių investicijų ir aiškios miesto vizijos. Šiandien, žiūrėdamas į apniukusį dangų, panašiai jaučiuosi ir galvodamas apie Vilnių“, – apibendrino M. Majauskas.

Buvęs ilgametis sostinės vadovas A. Zuokas taip pat teigia, jog Vilnius atrodo sustojęs, o lygiuotis jis turėtų net ne į atsigaunantį Kauną, o kitų šalių sostines – Rygą, Taliną, Varšuvą, Minską ar kt.

„Čia ir yra pagrindinė dabartinio miesto vadovo ir valdančiosios daugumos problema, kad Vilnius prarado tam tikrą dinamiką ir energiją, kuri miestui yra būtina. Mieste ilgalaikių, o ir apskritai naujų iniciatyvų nėra – yra kai kurios tęsiamos iš ankstesnių laikų, bet, kalbant apie strateginius pokyčius, kurie įmanomi tik dabar, nes yra Europos Sąjungos lėšos, kurias galima investuoti į ilgalaikę infrastruktūrą, jų trūksta “, – aiškino A. Zuokas.

Pasak A. Zuoko, vietoj ilgalaikių projektų planų „turime tik remontininko darbą – pakeisti plyteles, uždėti asfalto sluoksnį, bet meras tuo negali girtis“. „Tai – kaip žmogaus higiena. Juk negali girtis, kad kas rytą valaisi dantis. Taigi ir miesto remontas – reikalingi darbai, bet tai ne tie darbai, kurie padaro miestą traukos objektu. Šiandien Vilnius praranda energiją ir pozityvumą. Vilnius nuėjo į remonto ir duobių lopymo strategiją, o tai nėra tai, ko turėtų siekti Lietuvos sostinė“, – LRT.lt dėstė A. Zuokas.

Buvusio Vilniaus miesto vadovo teigimu, R. Šimašius turėtų pradėti galvoti apie projektų rengimą, pasinaudojant ES parama. „Likusį laiką vadovaujant miestui linkiu paruošti projektus savo antrajai kadencijai, kuriuos galėtų įgyvendinti. Jei nepasiruoš, ir kita kadencija bus labai liūdna“, – R. Šimašių perspėjo A. Zuokas.

A. Maldeikienė: R. Šimašius neturi jėgų priimti nepopuliarius sprendimus

Gana kritiškai apie Vilniaus merą atsiliepė ir parlamentarė, buvusi Vilniaus miesto savivaldybės narė A. Maldeikienė.

„Man atrodo, kad dabartinis miesto meras – „Facebook“ viešųjų ryšių žmogus. Tikrai nemanau, kad miesto tarybos pirmininkas turi būti ūkininkas. Ūkininku turi būti miesto savivaldybės administracijos direktorius. Miesto meras turi vykdyti miesto politiką. Ar tikrai miesto žmonėms ji yra aiški? Kokio miesto norime – kuriame viskas išsaugota ar kuriame patogu gyventi? Kuriame yra daugiau vietos žmonėms ar automobiliams?

Tarybos darbas yra pagalvoti, kas atsitiko, kad Vilniuje yra ir pačios geriausios mokyklos Lietuvoje, ir pačios blogiausios. Kas atsitiko, kad visą laiką vyksta ginčai dėl kitakalbių mokyklų? Ar tikrai R. Šimašiui reikėjo dvejų metų, kad pradėtų spręsti greitosios pagalbos klausimą, nors dar prieš trejus metus auditas pasakė, kad ten yra visiškas absurdas?“ – klausė A. Maldeikienė.

Politikė teigia pasigendanti strateginio mąstymo savivaldybėje. „Man būtų gėda turėti tokį ryšių su visuomene skyrių, kokį turi R. Šimašius. Man vienu metu sakė, kad ten yra šeši žmonės, bet tuo nenoriu tikėti. Aš vis dar skaitau Vilniaus savivaldybės puslapį ir visą laiką laukiu, kada parašys: šiandien R. Šimašius į darbą atėjo su žydromis kelnėmis. Miestas turi rimtų problemų, bet tos problemos kartais lieka užribyje“, – konstatavo A. Maldeikienė.

Vis tik A. Maldeikienė teigė esanti apie R. Šimašių geros nuomonės ir mano, kad tai – sąžiningas žmogus, kuris stengiasi, tačiau ši vieta – ne jam.

„Manau, kad jis įdomus ir protingas žmogus, sąžiningas, bet ta vieta – ne jo. Jis neturi jėgų priimti nemalonių sprendimų. Lyderis yra tas žmogus, kuris sugeba priimti nepopuliarius sprendimus. Tikras lyderis dar sugeba nepopuliarius sprendimus įvynioti į tokį popierių, kad žmonės supranta, kodėl jie už tai moka. Tai ponas R. Šimašius mums nori įrodyti, kad mes esame laimingi ir niekada nemirsime. Aš nesu kvaila ir tuo netikiu, todėl ir daugelis žmonių pradeda muistytis“, – LRT.lt komentavo A. Maldeikienė.

Kaip teigė parlamentarė, jei jai tektų vadovauti miestui, ji pirmiausia pradėtų tvarkytis su administracija. „Buvo žadėta, kad darbuotojų bus mažiau, bet kokie jų atlyginimai ir kompetencijos? Mūsų biurokratija turi vienintelę teisę – teisę laižyti viršininkui kojas. Šią teisę mūsų sistema suteikia, nes tai reiškia žmogui darbą. Kas ten dirba? Mažas atlyginimas, dažniau – vyresnio amžiaus moterys, išsigandusios ir bijančios, kad neras darbo, kas gana tikėtina su jų kompetencijomis, ir jos dar turi žemintis. Jei R. Šimašius tai būtų įveikęs ir apie tai kalbėtų – sakyčiau, kad jam reikia pastatyti paminklą“, – aiškino A. Maldeikienė.

Mero komandoje A. Maldeikienė išskyrė tik R. Šimašiaus patarėją informacinių technologijų klausimais Povilą Poderskį. „Jis yra tas žmogus, dėl kurio Vilniuje padaryta kažkas esminio, pavyzdžiui, atvira prieiga prie duomenų, ir galima daug ką sužinoti. O visa kita... Kartais dėl to ir kyla žmonių nepasitenkinimas net ir tais atvejais, kai iš tiesų miestas ir meras padaro gerų darbų, bet jie lieka nesuprasti, nes pateikiami taip, tarsi visi miestiečiai yra infantilūs bepročiai, kuriems reikia pirštu parodyti: žiūrėk, kaip viskas gražu. Save gerbiantis žmogus turėtų pasakyti problemas“, – įsitikinusi A. Maldeikienė.

R. Šimašius: kritikuoja, nes neturi ką pasakyti

Vilniaus miesto meras R. Šimašius, kalbėdamas su LRT.lt, išskyrė net kelis darbus, kuriais nori pasigirti.

„Esu iš tų žmonių ir politikų, kurie labai preciziškai žiūri į tai, ką žadėjo. Pradėti reikėtų nuo darželių Vilniuje. Prieš dvejus metus darželiuose trūko 7 tūkst. vietų, ir tai labai skaudžiai veikė jaunas šeimas, ypač tas, kurios gauna vidutines ar mažesnes pajamas. Šiandien galiu pasigirti, kad bent 2014-aisiais gimę vaikai visi patenka į darželius ir netgi turime laisvų vietų. Dabar nebėra tikslas, kad šeima gautų bet kokį darželį. Siekiame, kad gautų arti namų ir labai gerą.

Kita tema – gyvenamoji aplinka. Noriu pasidžiaugti, kad savivaldybė savo iniciatyva tiesė pėsčiųjų ir dviračių takus. Anksčiau buvo laukiama nebent europinių projektų arba ieškoma investuotojų. Taigi masiškai pradėti tvarkyti pėsčiųjų takai, tiesiami dviračių takai. Šiemet kelių tvarkymui skyrėme 2,5 karto daugiau lėšų. Aišku, dar ilgas kelias iki to, kad būtų tikrai gerai, bet prasidėjo normalūs tvarkymo darbai“, – LRT.lt kalbėjo R. Šimašius.

Be to, pasak dabartinio sostinės vadovo, jei prieš 2,5 metų miestas buvo ant techninio bankroto slenksčio, o bankai nenorėjo skolinti, šiandien esą „yra išsirikiavusi bankų eilė, kuri nori skolinti savivaldybei“. „100 mln eurų sumažintas įsiskolinimas leidžia geriau finansuoti viešas išlaidas – aplinkos gerinimo ar švietimo. Švietimo sistemoje pirmą kartą po 20 metų darželiuose ir mokyklose skirta pinigų. Parodėme, kad galime padėti miestiečiams finansiškai užtikrinti tas paslaugas, kurių jie tikisi“, – džiaugėsi meras.

Tačiau vyriausybė ir Seimas nuo 2015 m. iki 2017 m. padidino Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą 100 mln. eurų. Biudžeto padidėjimą lėmė 2015 m. birželį Konstitucinio teismo priimtas nutarimas, kad savivaldybių biudžeto nustatymo metodika prieštarauja Konstitucijai. LRT.lt mero taip pat pasiteiravo, ar tiesa, kad Vilniaus miesto savivaldybės išlaidos nuo 2015 m. iki 2017 m. padidėjo apie 78 mln. eurų.

„2017 m. išlaidos iš tiesų padidėjo gana smarkiai. Yra sričių, kur išlaidos padidėjo kartais, tarkime, aplinkos tvarkyme ar remonto darbuose. Pavyzdžiui, po 20 metų pirmą kartą vaikų darželiams skirta pinigų patalynei atnaujinti. [...] Visą laiką pabrėžiau, kad finansų politika yra ne tam, kad būtina sumažinti skolą. Tikslą sau kėliau gana kuklų – kad mažėtų skola ir grįžtų kreditorių pasitikėjimas. Būtent tai mes ir matome, o tikslas – kad vilniečiai gautų geras paslaugas. Tai išlaidų tikrai tenka daryti, ir jos daromos“, – atsakė R. Šimašius.

Vis tik meras žada, kad iki jo kadencijos pabaigos savivaldybės skola bus sumažėjusi, nes bus daugiau finansavimo ir per ES projektus. „Tokio mažėjimo tempo, koks buvo dabar, turbūt nebus, nes bus papildomų išlaidų investiciniams projektams, bet bendrai skola bus sumažėjusi prie išaugusio biudžeto. Po mano kadencijos pabaigos savivaldybės finansinė sveikata bus gera“, – žadėjo R. Šimašius.

Tarp kitų nuveiktų darbų, kuriais R. Šimašius norėtų pasigirti, meras išskyrė daugiau kaip trečdaliu sumažėjusią šilumos kainą, o esą ir vandens kaina vilniečiams ateityje gali sumažėji beveik 20 proc.

„Išskirčiau ir globos namų pertvarką, nes iš keturių globos namų jau dveji yra uždaryti, o dar vieni – pakeliui uždarymo link. Vaikai auga normalesnėje aplinkoje, o buvusiuose globos namuose įsteigti darželiai. Kalbant apie didesnius projektus, reikia paminėti baseinų statybas Lazdynuose ir Fabijoniškėse, tvarkomą Lukiškių aikštę, Jono Basanavičiaus paminklą. Tuoj startuos darbai tvarkant parkus, bus tęsiami Neries krantinės atnaujinimo darbai. Kalbant apie viešąjį transportą, rudenį į gatves išvažiuos 250 naujų transporto priemonių“, – vardijo R. Šimašius.

Kalbėdamas su LRT.lt R. Šimašius teigė, jog mero darbas – įdomiausias, kokį jis kada nors gyvenime dirbo. „O kritika dėl ambicijos dažniausiai būna tada, kai neturi ką pasakyti. Tada sakai, kad nėra ambicijos, o ambicija yra didesnė, nei buvusi bet kada“, – tikino R. Šimašius.

Ar jis ketina pradėtus darbus tęsti ir kitoje kadencijoje? „Žinote, turbūt per anksti klausti, ar kandidatuosiu. Bet tikrai žinau, kad mero darbas įdomus. Žinau, kad padarysiu, ką žadėjau. Be abejo, dar bus darbų. Neatmetu, kad kandidatuosiu“, – LRT.lt sakė R. Šimašius.