Praėjusio birželio pabaigoje Raseinių rajone esančiose Šienlaukio ir Ražaitėlių gyvenvietėse buvo išplatinti pranešimai, perspėjantys gyventojus nenaudoti vandens maistui ir maisto gamybai.

Planinį patikrinimą atlikę įmonės „Raseinių vandenys“ specialistai vandenvietėse aptiko padidintą arseno kiekį.

Pavojaus zonoje atsidūrusiems gyventojams vanduo iki šiol gabenamas cisternose. Tai gali trukti dar ilgai, nes taršos mąstą ir šaltinius bandantys nustatyti specialistai pranešė apie rizikos suvaldymą komplikuojančias aplinkybes.

Šiandien, ketvirtadienį, apie tai buvo informuoti Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariai. Tyrimus atlikusios bendrovės specialistai pranešė, kad ieškant arseno, kai kurių gyvenviečių vandenvietėse aptikta kitų medžiagų, galinčių sukelti kenksmingą poveikį sveikatai.

Nustatyta, jog Nemakščių, Gylių, Aliejų, Anžilių, Paliepių ir Šliužų vandenvietėse yra kritinis kiekis fluoro ir boro. Pavyzdžiui, padidintas boro kiekis gali sukelti virškinimo trakto, kepenų, inkstų, vyrų sėklidžių, vaisiaus vystymosi pakenkimus.

Boras ir fluoras yra gamtinės kilmės. Specialistams dar nepavyko nustatyti, kokia yra arseno taršos kilmė: gamtinė ar sukelta kokios nors ūkinės veiklos – pavyzdžiui, dėl netvarkingo pesticidų sandėliavimo.

Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariai ne juokais sunerimo dėl gyventojų sveikatos: gal žmonės jau daug metų vartoja kenksmingų medžiagų turintį vandenį ir nuodais žaloja savo sveikatą?
Susinervinusius politikus pabandė nuraminti vienos iš tyrimą atlikusios bendrovės „Grota“ vadovas Antanas Marcinonis, pabrėžęs, kad pavojingų medžiagų vadinamosios ribinės vertės nustatymas vandenyje neturėtų kelti panikos.

„Čia jūs klaidingai šnekate. Sakote, kad nuodas. Koks tai nuodas. Šiandien beveik milijonas žmonių geria šulinių vandenį, kur nitratai viršija ribinę vertę. Tai ką – Lietuva nuodija trečdalį savo gyventojų? Ne. Ribinė vertė yra ta vertė, kuri gali turėti įtaką sveikatai žmogaus arba ateinančioms kartoms, o pavojingumas to vandens turi būti dar papildomai įvertinamas“, - menkai paguodžiantį paaiškinimą pateikė direktorius.