– Kokios bus artimiausios dienos?

– Artimiausiomis dienomis išliks tendencija, kad šiek tiek lis naktimis, dienomis daugiau ar mažiau lietaus klius visiems rajonams. Temperatūra palaipsniui šils. Dienomis bus 17–22 laipsniai šilumos, naktys vėsesnės – apie 10–16 laipsnių šilumos. Rūkas tirštesnis, nes tam pakanka drėgmės.

Šeštadienį palis daugiau šiauriniuose rajonuose, sekmadienį jau visoje Lietuvoje. Naktimis mažiau, dieną daugiau. Sekmadienį ten, kur nelis, turėtų sušilti iki 22–24 laipsnių šilumos. Daugelyje rajonų bus 18–19 laipsnių šilumos.

Visą laiką reikėtų turėti skėtį. Pirmadienį, antradienį, trečiadienį lietaus taip pat nestokosime. Panašu, kad palis ir paskutinę vasaros dieną. Tačiau nebus šalta.

– Ar dar sulauksime bent kiek vasariškų dienų?

– Norisi suteikti vilties. Prisiminkime praėjusių metų rugpjūtį – tris savaites lijo, bet paskutinę savaitę buvo tokios puikios dienos, kad viršijome atskirų dienų šilumos rekordus. Nepraraskime vilties. Manau, kad vasara baigiasi, bet vasariški orai turbūt ne.

– Vėlavo pavasaris, vasara, bet rudeniški orai, atrodo, ateina tiksliu metu.

– Vėl noriu pasakyti, kad vasara prasitęsia. Mūsų klimatologai pastebi, kad vasara prasitęsia rudens sąskaita. Rugsėjis dažnai būna vasariškai šiltas. Yra buvę, kad rugsėjo 1 dieną vyravo 32–33 laipsniai šilumos. Apie tai reikėtų pakalbėti kitą savaitę. Kiek prisimenu, rugpjūtį būta žemesnės temperatūros nei rugsėjo pradžioje.

Galima paminėti, kad 2015 m. rugpjūčio 8 d. buvo 37 laipsniai šilumos. Tačiau yra buvę ir 3 laipsniai šalčio (žinoma, naktį). Kai dabar būna 5–6 laipsniai šalčio, sakome, kad šalta. Tačiau yra buvę ir šalčiau, tie kontrastai didžiuliai.

Kas domisi, koks bus spalis arba žiema, gali paburti pagal rugpjūčio orus. Sakoma, kad jei rugpjūtis sausas ir ramus, reikėtų laukti tokio paties spalio. Žmonėms įdomu pažvelgti į gamtą. Kad ir kokie esame civilizuoti, kartais mestelime akį į šermukšnius. Juk sakoma, kad jei yra daug šermukšnių, bus šalta žiema.

– Šiais metais šermukšnių nemažai?

– Nemažai. Galima pasidaryti sau užduotėlę – užsirašyti, kad šiemet daug šermukšnių ir žiūrėti, ar šis pastebėjimas pasitvirtins.

– Neseniai buvo rašyta, kad nebe už kalnų ir šalnos. Ar galime jų sulaukti?

– Pagal turimą prognozę, paskutinę rugpjūčio savaitę šalnų tikrai neturėtų būti. Kaip sakiau, dabar gana debesuota ir lietinga. Naktimis lyja mažiau, bet dangų dengia debesys, tvyro 6–11 laipsnių šilumos. Šalnos atsiranda tada, kai ne tik oro, bet ir dirvos temperatūra – mažiau nei nulis laipsnių.