„Aš manau, kad, kaip ir kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis, aš turiu konstitucinę teisę kandidatuoti į kažkokias renkamas pareigas Lietuvos Respublikoje. O ar tai padarysiu? Žinote, visko gali atsitikti, pavyzdžiui, labai nepatiks kiti kandidatai, ir galvosiu: „oho, kokie blogi kandidatai“, reikia, galbūt, gelbėti Lietuvą nuo jų, tada, galbūt, prie šito klausimo bus galima sugrįžti labai rimtai“, - sakė G. Nausėda interviu DELFI.

Ekonomistas teigia dažnai sulaukiąs klausimo dėl kandidatavimo rinkimuose į prezidentus.

„Pastaruoju metu aš patiriu tam tikrą diskomfortą, kai žmonės ne sveikinasi, pirmiausia, su tavimi, o o klausia: na tai, kaip – 2019 metais? “, - kalbėjo G. Nausėda.

Visuomenėje matomas kaip kandidatas

DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" balandžio mėnesį atliko gyventojų apklausą, kurioje teiravosi, už ką balsuotų respondentai, jeigu prezidento rinkimai būtų ne už kalnų.

Remiantis apklausa, dauguma gyventojų prezidentu norėtų matyti dabartinį premjerą Saulių Skvernelį. Už jį savo balsą atiduotų 19,2 proc. apklaustų gyventojų.

S. Skvernelis savo populiarumu išsiskiria iš visų potencialių kandidatų.

Pats ministras pirmininkas nėra išsakęs aiškios pozicijos, ar ketina siekti prezidento pareigų, ir elgiasi dviprasmiškai. Tai tradicinė politikų elgsena, mat pačia blogiausia strategija laikomas pernelyg ankstyvas apsiskelbimas apie dalyvavimą rinkimuose – tokiu būdu asmuo tampa kritikos taikiniu, jo populiarumas gali smukti.

Antrą grupę potencialių kandidatų į prezidentus sudaro politikai ar visuomenės veikėjai, kurie sulauktų apie 5-7 proc. respondentų palaikymo.

Tarp tokių potencialių kandidatų yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis (6,8 proc.), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje dirbanti Seimo narė Ingrida Šimonytė (6,8 proc.), socialdemokratų pirmininko pavaduotoja Vilija Blinkevičiūtė (6,6 proc.), ekonomistas Gitanas Nausėda (5,8 proc.), Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje, konservatorius Vygaudas Ušackas (5,5 proc.).

R. Karbauskis iškart po Seimo rinkimų yra sakęs, kad siekti prezidento posto neketina, tačiau politikų nuostatos kartais keičiasi. Neoficialiais duomenimis, jaunystėje R. Karbauskis yra deklaravęs, kad ateityje bus prezidentas.

Trečioji grupė – žmonės, kurių populiarumas svyruoja 1-4 proc. Už europarlamentarą Antaną Guogą balsuotų 3,9 proc. apklaustųjų, žurnalistą Andrių Tapiną paremtų 3,1 proc. respondentų, Liberalų sąjūdžio lyderį Remigijų Šimašių prezidento krėsle regėtų 3 proc. apklaustų žmonių, buvusį socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių – 2,6 proc.

Dar mažesnis konservatoriaus Žygimanto Pavilionio populiarumas – už jį balsuotų 2,4 proc. apklaustųjų, o už liberalą Petrą Auštrevičių – 1,6 proc. respondentų.

Net 32,6 proc. apklaustų gyventojų nežinojo, už ką balsuotų, atėjus rinkimams.