Dar 2000-aisiais metais Seimui priėmus įstatymą, įpareigojantį Vyriausybę derėtis su Maskva dėl pusšimtį metų trukusios Tarybų Sąjungos okupacijos, suskaičiuota Lietuvai padaryta žala. Ji įvertinta 20 mlrd. dolerių.

Praėjus septyniolikai metų, Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, remdamasis latvių mokslininkų patirtimi, nori šią sumą patikslinti. Pasak centro direktorės, atlikus papildomą tyrimą, būtų galima parengti galutines, okupacijos žalą apibendrinančias išvadas, tačiau viskas stoja, nes nerandama eksperto norinčio dirbti už vidutinę algą.

„Tokio darbuotojo mes nesurandam pagal mūsų vidutinį mokslo darbuotojų lygmenį, o daryti išimtį būtent šitam darbui ir mokėti jam tris, keturis kartus daugiau, tai yra neetiška mūsų kitų darbuotojų atžvilgiu. Kodėl tokia privilegija bus būtent šitam darbui? Jeigu mūsų bendras darbuotojų atlyginimas yra visai kitoks“, – sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

Pasak direktorės, kaimyninėje Latvijoje okupacijos žalai paskaičiuoti buvo sukurta speciali, nuolat veikianti vyriausybinė komisija, kuri kasmet būtent šiam darbui atlikti gauna lėšų.

Prieš penketą metų Lietuvoje taip pat buvo įkurta komisija, turėjusi koordinuoti veiksmų planą okupacijos žalai apskaičiuoti. Tačiau veiklos ji taip ir nepradėjo.

Baltijos valstybės labai skirtingai, tačiau tą žalą skaičiavo ir skaičiavo ją prieš ketvirtį amžiaus, tai yra, prieš 25 metus buvo iniciatyva, buvo surasti pinigai ir 1994-aisis, 1995-aisiais, 1996-aisiais metais ta žala iš įvairių institucijų, renkant dokumentus, galiausiai buvo susumuota. Jei Vyriausybė mato tame skaičiavime dabar prasmę ir nori iš tikrųjų pabaigti tą darbą iki galo, ir patvirtinti kokiu nors savo nutarimu, tai galėtų skirti, tikrai nemanau, kad tai kažkokie dideli pinigai, ir užbaigti šį darbą“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

Baltijos šalių teisingumo ministrai 2015-aisiais metais yra pasirašę deklaraciją, kuria siekiama apskaičiuoti dėl sovietų okupacijos patirtą žalą, reikalauti jos atlyginimo ir sovietų nusikaltimus įvertinti tarptautiniu mastu.