Šiuo metu valdančiajai koalicijai priklausančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) sprendžiant, ar tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“, pastarųjų deleguotas premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pareiškė neabejojantis, kad partneriai trauksis. Jis taip pat teigė, kad siekdamas iki rudens sesijos užsitikrinti sprendimų priėmimui Seime būtiną balsų daugumą, dėl paramos Vyriausybės projektams kalbasi tiek su opoziciniais konservatoriais, tiek su LLRA atstovais.

DELFI šaltinių teigimu, „valstiečių“ pokalbiai su LLRA atstovais juda „pozityvia linkme“, o vienas iš tokių susitarimų momentų gali būti su LLRA susijusių asmenų skyrimas į tam tikrus strateginius postus.

Ministras: nurodymų iš partijos tikrai nebuvo

L.Počikovska žemės ūkio ministro patarėja dirba nuo liepos 11 dienos. Iki tol ji buvo LLRA vicepirmininkės parlamentarės Vandos Kravčionok padėjėja – sekretorė.

Kaip DELFI sakė ministras B. Markauskas, naujoji patarėja jam talkins žemės grąžinimo klausimais. „90 proc. skundų, ateinančių į Žemės ūkio ministeriją, yra dėl žemės klausimų. Pagrindinis įpareigojimas L. Počikovskai – žiūrėti, kaip parengiami žmonėms atsakymai, taip pat visi kiti žemės klausimai“, – aiškino jis.

Bronius Markauskas

Paklaustas, ar šis paskyrimas yra „valstiečių“ susitarimo su LLRA dalis, ministras aiškino, kad L. Počikovską kvietė seniai. „Aišku, rinkausi, žiūrėjau, kurioje srityje man specialistų reikės. Iš tikrųjų mes dar kokį sausio mėnesį buvome susitikę, bet aš ilgai delsiau priimti tą sprendimą. Tai to susitarimo (tarp partijų – red.) tikrai nėra. Aišku, žinome, kad L. Počikovska turi tam tikrų draugų ir pažįstamų, tai taip, bet tikrai nebuvo kažkokia sąlyga, kad turėtume priimti už kažką ir dėl kažko“, – kalbėjo jis.

B. Markauskas tikino, kad L. Počikovskos skyrimas su LVŽS vadovybe nebuvo derintas. „Kažkada net esu klausęs Ramūno Karbauskio, ar būtų kažkoks matymas dėl komandos, bet jis sakė, kad tai tikrai mano asmeninis pasirinkimas“, – pažymėjo ministras.

Žada pasidalinti patirtimi

Kaip DELFI sakė L. Počikovska, į Žemės ūkio ministeriją ji atėjo „pasidalinti patirtimi“. „Žinote, politikoje aš seniai, tuo labiau, administracijoje. Aš kuruoju žemės reformos klausimus – su tuo susijusi esu jau nuo 1993 metų. Aš daug žinau toje srityje“, – aiškino ji.
Patarėja teigė mananti, kad jos paskyrimas yra ne politinis: esą ministras įvertino jos kompetenciją ir pakvietė dirbti.

L.Počikovska nėra LLRA narė – iš šios partijos ji pasitraukė 2007 metais, sukritikavusi pirmininką Valdemarą Tomaševskį dėl esą praktikuojamo autoritarinio valdymo stiliaus. 2008-aisiais ji nesėkmingai siekė Seimo nario mandato su Kazimiros Prunskienės Lietuvos liaudies partija. Per 2012 metų Seimo rinkimus ši partija buvo prisijungusi prie LLRA sąrašo.

Po šių rinkimų LLRA akcijai tapus socialdemokratų dominuotos daugumos dalimi, daugeliui netikėtai V. Tomaševskis pasiūlė L. Počikovską į žemės ūkio viceministrės postą. Šias pareigas politikė ėjo dvejus metus, kol, LLRA akcijai nutarus nutraukti koalicijos sutartį, ji, kaip ir kiti „lenkų“ viceministrai, atsistatydino.

Leokadija Počikovska

„Taip, buvau LLRA deleguota viceministrė ankstesnėje Vyriausybėje, nors nepriklausau partijai. Buvau kaip daugelis dabar ministrų ir viceministrų, kurie nėra partiniai“, – sakė L. Počikovska DELFI.

Lenkai į valdžią nesiveržia

LLRA Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė DELFI teigė negalinti atsakyti, ar L. Počikovskos paskyrimas žemės ūkio ministro patarėja buvo derintas tarp partijų. „Su manimi niekas nederino“, – sakė ji.

Politikė teigė, kad šiuo metu nevyksta ir LLRA atstovų Seime bei „valstiečių“ pokalbiai. „Dabar vasara, mes nesusitinkame, nes nėra plenarinės sesijos ir nėra kalbų. O dėl ateities – aš tikrai nesu aiškiaregė, kaip ten bus“, – tvirtino R. Tamašunienė.

Premjeras S. Skvernelis šią savaitę pažymėjo, kad svarbu rasti sutarimą dėl svarbiausių reformų – tiek esamų tęstinumo, tiek naujų. „Mes nekalbame apie naują koaliciją, bet kalbame apie galimybę Vyriausybei rudens sesijos metu užsitikrinti daugumą. Aš to neslepiu, ir kalbėsiu tiek su konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, prieš porą savaičių kalbėjau su Remigijumi Šimašiumi (Liberalų sąjūdžio pirmininkas – red.), tą patį darau bendraudamas ir su R. Tamašuniene, manau, kad tą patį reikės daryti ir su frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovu“, – aiškino premjeras.

Tuo metu LLRA akcija savo tinklalapyje paskelbė pranešimą, kad juos domina ne koalicijos, o „naujos kokybės Lietuvos politika: sąžininga, socialiai orientuota, grindžiama krikščioniškomis ir tradicinės šeimos vertybėmis“.

„Šiandien žiniasklaidoje galima pastebėti labai daug spekuliacijų apie LLRA – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) dalyvavimą valdančiojoje koalicijoje.

LLRA-KŠS Spaudos biuras pareiškia, kad nevedėme ir nevedame jokių oficialių derybų dėl koalicijos. Partija dalyvavo valdančiojoje koalicjoje 2012-2014 metais, bet tuo laikotarpiu įgijo neigiamos patirties. Mūsų didžiausias partneris (socialdemokratai – red.) nesilaikė nei Vyriausybės programos, nei pasirašytų tarppartinių sutarčių. Būdami solidi ir principinė politinė jėga, palikome valdančiąją koaliciją. Mūsų įsitikinimu, ir tarp partijų būtinas garbingas elgesys, žodžio laikymasis, solidumas. Po paminėtos patirties skeptiškai žiūrime į naujų sutarčių ar susitarimų pasirašymą. Ir toliau sąžiningai dirbsime Seime ir savivaldybėse, rodydami sąžiningos, krikščioniškų ir tradicinės šeimos vertybių laikymosi naują politikos kokybę“, – skelbia LLRA.

Rita Tamašunienė

Partija pranešė mananti, kad vasaros atostogų metu dinamiškas politinis procesas yra sunkiai įsivaizduojamas. „Savo ruožtu rudenį po potencialaus socialdemokratų išėjimo iš koalicijos realiausias variantas yra LVŽS mažumos Vyriausybė“, – nurodoma pareiškime.
Kaip teigiama, ateityje LLRA-KŠS palaikymas arba ne „šiai mažumos Vyriausybei“ priklausys nuo jos požiūrio į pagrindines „lenkų“ programines nuostatas: 120 eurų išmoką kas mėnesį už kiekvieną vaiką, nemokamus vaistus 75 metų ir vyresniems asmenims, liustracijos įvykdymą, bankų aktyvų apmokestinimą ir kitus klausimus.

DELFI primena, kad dabartinė valdančioji koalicija ant skyrybų slenksčio atsidūrė, LVŽS bei opoziciniams konservatoriams liepos pradžioje susitarus dėl paramos Vyriausybės suplanuotai urėdijų reformai, kurios neparėmė socialdemokratai. Šiuo metu socialdemokratai vykdo partijos skyrių apklausą, ar tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“. Partijos pozicija turi būti pristatyta rugsėjį, tuo metu LVŽS bei premjeras S. Skvernelis teigia partnerių apsisprendimą norintys išgirsti iki prasidedant Seimo rudens sesijai.