Tokį sprendimą, pasak Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės, priėmė Seimo valdyba.

„Išsiaiškinti priklausomumą tos teritorijos (...), teisinius niuansus, jeigu būtų priimtas sprendimas, kad Seimui priklausytų šita teritorija, kokios yra galimybės“, – Seimo valdybos sprendimą BNS paaiškino parlamentarė.

Pasak jos, taip pat norima sužinoti savivaldybės poziciją dėl fontano likimo: perdavimo Seimui ir kaip tai įvyktų, o jeigu savivaldybė nuspręstų jį pasilikti sau, – kaip tą teritoriją sutvarkytų.

R. Baškienės teigimu, siekiama išsiaiškinti, ar būtų galima keisti fontano paskirtį.

„Dabartinis gėlynas yra per brangu, jis neatitinka nei grožio reikalavimų ir supratimo, ir ta piramidė keistina, nes pakankamai pasenusi savo išvaizda“, – teigė Seimo narė.

Ji neatmeta galimybės, kad Seimas iš savivaldybės galėtų perimti ir visą Nepriklausomybės aikštę, jog rūpintųsi jos būkle.

Seimo kanceliarija prašo sostinės merą Remigijų Šimašių pateikti išsamią informaciją apie fontano ir jam priskirtinos infrastruktūros prie parlamento fizinę būklę.

Miesto valdžios prašoma dokumentų apie fontano ir jo infrastruktūros, kaip nekilnojamojo daikto, suformavimą, o jeigu tai nepadaryta, nurodyti, kada bus padaryta ir tai numatančius dokumentus. Taip pat prašoma žemės sklypo, kuriame yra fontanas, plano, o jeigu jo nėra, pateikti informaciją apie tai, kada toks planas bus suformuotas.

Savivaldybės prašoma nurodyti, kokie ribojimai taikomi kultūros paveldui priskiriamai Nepriklausomybės aikštei ir jos kompleksą sudarantiems statiniams, pavyzdžiui, fontanui.

Pasak Seimo kanclerės Daivos Raudonienė, raštas miesto valdžiai bus išsiųstas po Žolinės, savivaldybės valdžios atsakymo laukiama iki rugsėjo 1-osios.

Vilniaus meras BNS neseniai yra sakęs, kad savivaldybė nesipriešintų, jeigu Seimas perimtų fontaną. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius steigė, kad artimiausiu metu fontano pertvarka neplanuojama, nes „kol kas, artėjant valstybės šimtmečiui, prioritetai paskirstyti kitiems projektams“.

Savivaldybė Seimo fontano užsodinimui gėlėmis ir jo priežiūrai kasmet skiria apie 25 tūkst. eurų.

1987-aisiais skulptoriaus Gedimino Karaliaus suprojektuotas fontanas Nepriklausomybės aikštėje neveikia jau devynerius metus.