LRT.lt portalo skaitytojas iš Vilniaus į redakciją kreipėsi su klausimu, ar leidžiama šerti benames kates, kurių nemažai esama daugiabučių kiemuose.

„Kaimynė nuolat maitina valkataujančias kates ir, rodos, nuo to jų tik daugėja. Ar tai nedraudžiama? Kur kreiptis dėl aplink namus nuolat besisukinėjančių benamių?“ – teiraujasi jis.

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus Organizavimo poskyrio vedėjas tvirtina, kad, remiantis Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisyklėmis, yra draudžiama šerti neprižiūrimus, bešeimininkius, laukinius gyvūnus viešosiose, bendrojo naudojimo vietose ar patalpose, daugiabučių namų balkonuose, mėtant maistą, jo likučius iš balkonų, per langus ar panašiai.

Laukinius paukščius, išskyrus balandžius ir varninius paukščius, galima lesinti žiemą, jei tam tikslui įrengiamos ir prižiūrimos lesyklėlės.

„Tad asmenys negali šerti bešeimininkių gyvūnų, taip pat ir kačių. Bešeimininkes kates galima šerti tik tada, jei Savivaldybės administracija yra suderinusi bešeimininkių kačių kastravimo programą, nes programa apima ne tik šėrimą, bet ir kitą bešeimininkių kačių priežiūrą – kastravimą, ligų prevenciją ir t. t.“, – aiškina G. Leperskas.

Šiuo metu Savivaldybės teritorijoje yra 215 vietų, kuriose suderintos ir vykdomos bešeimininkių kačių kastravimo programos.

„Gyventojams, šeriant neprižiūrimus, bešeimininkius, laukinius gyvūnus viešosiose vietose, nesilaikant taisyklių, gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 120 eurų“, – įspėja pašnekovas.

Jo teigimu, gyventojas, pastebėjęs aplink namus nuolat besisukiojančias kates, turėtų kreiptis į bendrovę „Grinda“.

Vilniaus benamių gyvūnų sanitarinė tarnyba surenka benamius gyvūnus miesto viešosiose teritorijose ir veža gyvūnus į globos namus, kur jiems suteikiama laikina prieglauda ir pirmoji veterinarinė pagalba.

„Benamiai gyvūnai gaudomi pagal Vilniaus miesto savivaldybės skyrių, seniūnijų, Vyriausiojo policijos komisariato ir jo padalinių, kitų įstaigų bei organizacijų, gyventojų pranešimus. Pagal programą „Pagauk-sterilizuok-paleisk“ katės yra kastruojamos, o po 3 dienų paleidžiamos į tą pačią vietą, kurioje buvo pagautos“, – aiškina G. Leperskas.

Minėtos operacijos katėms atliekamos bendrovės „Grinda“ lėšomis

Skaičiuojama, kad 2015 m. kastruoti 486 keturkojai, 2016 m. – 421, o per šių metų pirmąjį pusmetį kastruota 330 gyvūnų.