Tarp pasirašiusiųjų kreipimąsi - Žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius, Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, profesorė Irena Veisaitė, kino kritikė Živilė Pipinytė ir kt.

Kreipimąsi į valstybės vadovą paskatino Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo galutinis ir neskundžiamas nutarimas, kuriuo administracinė byla V. Tomkui nutraukta. Tokį sprendimą teismas neišvengiamai turėjo priimti, nes Generalinė prokuratūra pradžioje dėl mažai įtikinamų pagrindų nutraukė Vito Tomkaus baudžiamąją bylą, o vėliau dėl tų pačių dalykų jam iškėlė administracinę bylą, tvirtinama pranešime spaudai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas rugsėjo 16 d. nusprendė patenkinti dienraščio "Respublika" leidėjo Vito Tomkaus apeliacinį skundą ir nusprendė panaikinti jam skirtą 3000 litų baudą bei nutraukti administracinio teisės pažeidimo bylą, sakoma teismo pranešime spaudai.

Generalinė prokuratūra buvo iškėlusi V.Tomkui baudžiamąją bylą dėl spaudinių propaguojančių nacionalinę, rasinę ir religinę nesantaiką, gaminimo ir platinimo. 2005 m. balandžio 15 d. nutarimu prokuroras nutraukė ikiteisminį bylos tyrimą V.Tomkaus atžvilgiu dėl nusikalstamos veikos padarymo, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę.

Nutraukdama vieną bylą prokuratūra iškart užkirto kelią bet kokiai galimybei Vitą Tomkų patraukti atsakomybėn, nes Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija griežtai draudžia asmenį persekioti už tą patį nusikaltimą du kartus. Tai ir konstatavo Vyriausiasis administracinis teismas, sakoma pranešime spaudai.

Laiške Respublikos Prezidentui atkreipiamas dėmesys, kad baudžiamosios bylos nutraukimas ir vėlesnis prokurorų sprendimas iškelti administracinę bylą buvo arba neįtikėtino neprofesionalumo pavyzdys, arba tyčinis ir piktavalis veiksmas.

Generalinį prokurorą Seimo pritarimu, kaip ir generalinio prokuroro pavaduotojus, generalinio prokuroro teikimu skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas.