Plokštelę pakeitė ir paramą rinkęs fondas: po kaltinimų dalies pinigų pasisavinimu tvirtina nežinojęs kai kurių R. Krušinskio praeities detalių ir jau abejoja jo galimybe auginti dukrą.

Žmonių pagalbos R. Krušinskis paprašė dar gegužę. Pinigai atokiame Rokiškio rajono vienkiemyje gyvenančio R. Krušinskio ir jo neįgalios dukrelės buities gerinimui buvo renkami per viešosios įstaigos „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ fondą. Neseniai R. Krušinskis apkaltino fondą, kad šis iš surinktų 5341,44 eurų pervedė tik 4 tūkst.

„Fondas kol kas yra sustabdęs finansavimą, nes nėra tikras, kur bus panaudotos lėšos. Rimas yra melagis ir baisus intrigantas, vaikų teisės privalo patikrinti, ar jis tinkamas tėvas. (…) Kai mes su juo susipažinome, nežinojome, kad jis turi tris vaikus, kuriais nesirūpina, kad mušdavo vaikų motiną. (…) Jis, liaudiškai šnekant, mumis pasinaudojo, nes visos tiesos nepasakė, o dabar yla išlindo iš maišo“, – DELFI aiškino fondo direktorius Algimantas Patackas. Jis pridūrė sužinojęs ir tai, kad R. Krušinskis praeityje stipriai piktnaudžiavo alkoholiu.

Jo tvirtinimu, kalbos, kad fondas pasisavino 30 proc. lėšų, yra melagingos. „Atsakingai galiu pasakyti: visi pinigai yra, visa ataskaita pateikta policijai, nutrauktos bet kokios abejonės fondo neskaidrumu. Stebiuosi šiuo šmeižtu ir esu pakraupęs, kad neįgalūs vaikai gyvena su abejotinais tėvais.

Pats augau vaikų namuose ir atsakingai galiu pasakyti: geriau ten, nei su melagiu tėvu. Rimo šmeižtas visiškai neatitinka tikrovės. Pažiūrėkite, kiek aš ir savanoriai esame padarę gerų darbų, niekada nesame už tai nė cento paėmę. Dirbame likimo nuskriaustųjų labui, savo laisvo laiko metu“, – širsta A. Patackas.

Tačiau A. Patackas patvirtino, kad pagal fondo įstatus, iki 30 proc. surinktos paramos gali būti skiriama fondo išlaikymui.

Jo aiškinimu, fondas iš R. Krušinskiui skirtos paramos lėšas naudojo tik padengti išlaidoms už kurą ir telefono sąskaitas. Likusi suma esą esanti fondo sąskaitoje ir bus panaudota mergaitės reikmėms. Tai ketinama padaryti ateityje, gal net tik tada, kai mergaitė taps savarankiška.

R. Krušinskis fondo vadovą buvo apskundęs policijai, tačiau Rokiškio rajono policijos komisariate pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakyta: fondo veikloje nusikalstamos veiklos neįžvelgta.

Tikrintojų neįsileido

Rokiškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gitana Černiauskienė pasakoja gavusi fondo prašymą patikrinti, ar paaukoti pinigai ir daiktai tinkamai panaudojami vaiko reikmėms.

„Nuvykome kartu su policijos pareigūnais, kartu buvo seniūnijos socialiniai darbuotojai. R. Krušinskis duris atidarė ant rankų laikydamas mergaitę. Mes spėjame, kad mergaitei pasakė, kad jos atvažiavo paimti, tad vaikas ėmė rėkti. Aš pasakiau, kad mums vaiko nereikia, tik noriu pasikalbėti su jumis. Jis nesileido į kalbas, nenuvedė į kambarį. Pasikalbėti nepavyko – nenorėjome traumuoti vaiko, kuris galbūt ir išsigando“, – aiškino G. Černiauskienė.

Po kelių dienų skyriaus darbuotojų kviečiamas R. Krušinskis atvyko į savivaldybę, sutiko darbuotojas įsileisti į namus. Tuo metu vaiko namie nebuvo. G. Černiauskienės aiškinimu, darbuotojos tikrai matė vykstant remontą, supirktas medžiagas, rėmėjų atvežtas dovanas.

„Mes gavome darželio raštą, kad vaikas ir švarus, ir aprengtas, negavome žinių, kurios sukeltų mums įtarimą ar dėl kurių galėtume kreiptis į prokuratūrą“, – klausiama, ar vaikas namuose prižiūrimas, sakė G. Černiauskienė. Iki fondo kreipimosi pranešimų apie netinkamą rūpinimąsi vaiku specialistai neturėjo – apie šeimą gerai atsiliepė ir seniūnija, ir mokykla, ir darželis.

G. Černiauskienės žiniomis, R. Krušinskiui priteista mokėti alimentus trims su ankstesne sugyventine susilauktiems vaikams. Kada vaikų motina kreipėsi į teismą prašydama padidinti mokamų alimentų sumą, savivaldybė tam pritarė.

„Tada mes su juo smarkiai sukonfliktavome, jis mus apskundė ir kanceliarijai, ir kontrolierei, ir Prezidentūrai. Jis labai keistas ir labai piktas žmogus“, – apibendrino Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja. Teismo sprendimu pirmų trijų vaikų atžvilgiu R. Krušinskiui apribota tėvo valdžia.

„Prieš pradėdamas aukoti, fondas apskambino visus, bet nepaskambino mums. (…) Gyvena jie tikrai skurdokai, bet pas mus daug tokių šeimų. Kuo skiriasi vieniša mama nuo vienišo tėčio? Mamos tyliai kažkaip tvarkosi, o tėtis matote kaip – sukėlė gailestį, jis moka tuo pasinaudoti“, – dėstė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Apie sudėtingą R. Krušinskio charakterį užsimena ir seniūnė.

„Žmogus, švelniai pasakius, truputį konfliktiškas, ne pirmą kartą konfliktuoja ir šis konfliktas – vienas iš daugelio“, – sakė Rokiškio Kaimiškosios seniūnijos seniūnė Dalia Janulienė. Seniūnė patvirtino, kad fondo prašymu nuvykus patikrinti, kaip naudojama parama, R. Krušinskis seniūnijos darbuotojų neįsileido.

„Vieną vaiką prisiteisęs augina, kelių neaugina. Tokį gyvenimo būdą pasirinkęs“, – kalbėjo seniūnė. Tačiau ji patikino niekada R. Krušinskio nemačiusi neblaivaus.

Bandė perspėti – sulaukė kaltinimų pavydu

„Jis moka labai gražiai pašnekėti, jis tuo vaiku naudojasi ir tiek. Aš su juo pragyvenau devynerius metus – rietenos, muštynės, mergos, alkoholis, cigaretės – daugiau nieko su juo nemačiau. Gyvenau tik dėl vaikų“, – rėžė Rokiškyje gyvenanti buvusi R. Krušinskio sugyventinė Dangira.

Trijų vaikų motina sako, kad tėvas jais nesirūpina, o neblaivus sutikęs gatvėje vaikus tik iškoneveikia. Dangira stebisi, kad R. Krušinskiui leidžiama auginti vaiką.

Moteris pasakoja feisbuke pasidalijusi 2005 m. laikraščio „Panevėžio rytas“ rašytu straipsniu, kuriame aprašytas despotiškas R. Krušinskio elgesys su globėjais. Apie tai Dangira sako bandžiusi perspėti ir fondą, tačiau dėl to sulaukusi tik kaltinimų pavydu.

„Atvažiuokit, apsiklauskit žmones, neaukokit jam, nes jis yra tinginys, toks buvo visą laiką. Aš dirbau, žiemą vaikus ant rankų į darželį nešdavau, šeimą išlaikiau, o jis koja ant kojos, grįžtu namo, o jis, mergų prisivedęs, geria alkoholį. Kartą parsivedė mažametę ir pareiškė, kad gyvensime trise, jei nenoriu, turiu nešdintis. Nesutikau ir iškviečiau policiją“, – prisiminimais dalijosi buvusi sugyventinė.

Moteris pasakoja, kad ne kartą buvo sumušta, nuo įtūžusio sugyventinio su vaikais ne kartą slėpėsi pas draugę.

Dangira skundžiasi, kad R. Krušinskis nereguliariai moka alimentus, juos yra tekę išsireikalauti per antstolius. Jos žiniomis, R. Krušinskis gauna ne tik atlyginimą, bet ir pašalpą už neįgalią mergaitę.

„Nejau jie dviese negali išsilaikyti? Aš iš jo gaunu tik 60 eurų alimentų, gyvenu su penkiais vaikais, mano pajamos 300 eurų ir išgyvenu, dar išlaikau keturių kambarių butą. Renku uogas, grybus, juos pardavinėju, sąnariai nusidėvėję, reikalinga operacija, bet pinigų neprašau ir stengiuosi su vaikais išgyventi. Pasibaisėjau, kiek jam pinigų surinko. Patikėkit, jis pakalbėt moka, atrodo, dėk ranką prie širdies. Jis gi ir nelegaliai užsidirba – remontuoja kompiuterius“, – kalbėjo pašnekovė, pridūrusi, kad šis, gyvendamas kaime, nieko neužsiaugina darže.

Ji sako gyvenusi ir kentėjusi tik dėl vaikų. Prieš keletą metų Dangira teisme pasiekė, kad būtų apribota R. Krušinskio kaip tėvo valdžia. „Jį pažįsta visas Rokiškis, ypač Kavoliškyje, nuvažiuokit ir paklausinėkite senesnių žmonių, pasakytų, kas tai per žmogus, kaip elgėsi su globėjais. Jis dabar naudojasi vaiku, neįsivaizduoju, kaip jis tokiomis sąlygomis gali augti“, – širdo buvusi sugyventinė.

R. Krušinskis: jei mus puls, bėgsime iš Lietuvos

Tuo metu R. Krušinskis toliau jaučiasi nuskriaustas.

„Pasisavino man žmonių suaukotus pinigus, apie 1500 eurų, kreipsiuos į teismą. Nes pinigėliai suaukoti vaikui, o paramos fondas jais neturi naudotis“, – skundėsi 4000 eurų paramą iš fondo gavęs R. Krušinskis. Jis sulaukė ir daugiau paramos: aukojo žmonės iš Norvegijos, Danijos, vežė „vitaminus vaikui ir tėčiui, kad vaiku galėčiau rūpintis“.

Paklaustas apie turimus dar tris vaikus, R. Krušinskis puolė aiškinti, neva šie vagiliauja, „nepilnamečiai prisigimdę vaikų“. Vyras skundžiasi, kad teismas priteisė dar daugiau alimentų, dėl ko jis dabar teuždirba 120 eurų „į rankas“. Likę pinigai atitenka vaikų išlaikymui.

Vyras sakė Vaikų išlaikymo fondui skolingas apie 3000 eurų.

„Aš žmogus, turintis dvi stuburo išvaržas, neturiu teisės mokykloje dirbti sunkaus darbo, dirbu, vargstu, o ta motina niekur nedirba. Pažiūrėkit, kaip aš atrodau, visas sukūdęs, siaubas, sveikatos neturiu“, – buvusią sugyventinę plūdo save auka pateikiantis R. Krušinskis.

Jis ėmė grasinti emigracija: „Jei pradės mus pulti, su vaiku bėgsime, skųsimės į ambasadą ir bėgsime iš Lietuvos. Parašykite, kad tėvas su vaiku ruošiasi bėgti, kur apgins kita šalis, galiu bėgti į Rusiją ir kitur. Parašysime ambasadai skundą, kad Lietuva mus žemina, ir apgins kita valstybė“.