Vyriausybė neseniai pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymui sudaryti teisines galimybes laidoti žmogaus embrionus ir vaisius iki 22 nėštumo savaitės, tai yra užsimezgusią gyvybę, kuri dėl tam tikrų priežasčių negalėjo visiškai išsivystyti ir mirė anksčiau laiko. Tai galėtų daryti visi tėvai.

Iki šiol tokios galimybės teisiškai nebuvo, o tėvų, norinčių palaidoti savo negimusius kūdikius, yra.

Dabar iki 22 nėštumo savaitės neišgyvenę vaikai yra laikomi medicininėmis atliekomis ir tiesiog utilizuojami. Pataisos inicijuotos sulaukus visuomenės skundų dėl nesančios galimybės deramai atsisveikinti su pasaulio taip ir neišvydusiais mažyliais.

Tiesa, palaidoti negimusius vaikučius galėtų tik to norintys tėvai – nenorintieji nebūtų verčiami. Priėmus įstatymo projektą, tėvai turės teisę pagal savo norus palaidoti ar kremuoti tokį vaiką, taip atsisveikindami su juo.

Pataisos – labai laukiamos

Įstatymo projektas parengtas remiantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija ir Europos Sąjungos dokumentų nuostatomis. Jį priėmus, bus parengtas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo bus reglamentuota žmogaus embrionų ir vaisių iki 22 nėštumo savaitės atidavimo tėvams (vienam iš tėvų) kremuoti ir laidoti tvarka, pakeisti kai kurie teisės aktai. Tokias pataisas Seimas greičiausiai svarstys rudenį.

Jų itin laukia Panevėžio šv. apaštalų Petro ir Povilo parapija, kurios klebonas Romualdas Zdanys jau keletą metų ieško būdų, kaip būtų galima laidoti negimusius kūdikius. Prieš kurį laiką buvo kreiptasi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, tačiau tegautas siūlymas palūkėti.

Pasak dvasininko, tai suprantama: dabar būtų beprasmiška reikalauti kažkokių leidimų, kurie, įsigaliojus naujajam įstatymui, gal bus nebereikalingi. „Laukiame tų pakeitimų, kad nereikėtų spausti dėl to, kas bus išspręsta įstatymu. Kai jis įsigalios, išanalizuosime ir žiūrėsime, ko trūksta, kad galėtume daryti, ką norime“, – neabejoja, kad įstatymas pakeistų visą situaciją, klebonas „Džiaugiuosi, kad ko nors imiesi ir Apvaizda veikia“, – pridūrė klebonas.

Palengvintų netekties skausmą

R. Zdanio teigimu, priėmus pataisas, reikės įsigilinti, ir ką leis laidoti, ir kas bus su tais negimusiais vaikučiais, kurių niekas laidoti nenorės. Pasak jo, medicininiais ir teisiniais terminais kalbant, dabar negimę vaikai utilizuojami.

„Tai ar negalima „utilizuoti“ juos palaidojant? Tai nėra pavojingos atliekos. Dabar jas tvarko kažkokia išorinė įmonė, su kuria ligoninė sudaro sutartį. Tik klausimas, ar negali to padaryti tikinčiųjų bendruomenė – „utilizuoti“ palaidojant, o ne sudeginant? Reikės pažiūrėti, kiek tai leis įstatymas, kuris įsigalios“, – sako jis.

Klebonas supranta: kartais tėvams būna per sunku palaidoti ilgai lauktą, planuotą vaiką, kurio gyvo taip ir neišvydo. Tad tai būtų ir pagalba jiems.

Domėjęsis tokia patirtimi kitur, dvasininkas teigė girdėjęs, kad tėvai, kurie sutinka, jog jų vaikai būtų laidojami, bet neturi tam galimybių, labai džiaugiasi paskui galėdami lankyti kapą. Paprastai tokios laidotuvės nebūna kas savaitę – organizuojamos kas keletą mėnesių ir tėvai pageidauja į jas ateiti, prašo būti informuoti apie jas. Jie nusiramina, žino, kad po tam tikro laiko jų taip pasaulio ir neišvydusio mažylio kūnelis bus palaidotas, ir patys atvažiuoja į laidotuves.

Kaip sako R. Zdanys, juk ne visi turi galimybes organizuoti laidotuves – gal net nėra šeimos kapavietės, per sudėtinga įsigyti karstelį, pasirūpinti kitais tokiu atveju atsirandančiais reikalais.

„Jiems tai ir tragedija, didžiulis išgyvenimas, tad labai mielai perleidžia tuos rūpesčius organizuotai bendruomenei, kuri tai daro“, – sako apie kitų šalių patirtį jis. Klebono žiniomis, negimusius vaikus tikinčiųjų bendruomenės laidoja Italijoje, Lenkijoje.

„Suvalkuose, kuriuos visi pervažiuojame važiuodami atostogų į užsienį, yra taip laidojama. Bendruomenė pastoviai kas tris mėnesius laidoja, ir tai vyksta pirmiausia pačių parapijiečių iniciatyva“, – sako R. Zdanys. Panevėžyje ir kai kur kitur tai inicijuojama parapijiečių, su kuriais rugsėjį bus buriamasi į Katalikų veikimo centrą – atkuriama iki Antrojo pasaulinio karo veikusi organizacija. Manoma, kad negimusių vaikų laidojimas būtų labiau jų sritis.

Skaitykite daugiau: www.naujienos.lt.