Neturi užtarėjų

Atokiame Palapišių kaime (Raseinių raj. Šiluvos sen.) gyvenanti 91 metų E.V.Gerbenienė savimi pasirūpinti beveik negali – jai nustatytas nuolatinės specialiosios priežiūros poreikis. Paprasta kaimo moteris neturi užtarėjų, įtakingų giminaičių ar pažįstamų. Ko gero todėl jai teko patirti nepavydėtiną paprastos statistinės ligonės dalią.

Iki liepos 17 dienos E.V.Gerbenienė daug laiko praleisdavo su ją globojančios dukters 23 metų neįgaliu sūnumi. Duktė Teresė Braukylienė namuose dažnai nebūna – dirba Marijampolės pataisos namuose.

Liepos 17-osios rytą T.Braukylienei paskambinęs sūnus pasakė, kad močiutei blogai – dreba, vemia.

Mama paliepė skambinti greitajai. Apie 8 valando ryto skausmų varginama senolė atsidūrė Raseinių ligoninės priėmimo skyriuje. Čia ji praleido 10 valandų, buvo atlikta keletas tyrimų.

Skubiai - į Kauną

Tą pačią dieną apie 18 valandą greitosios pagalbos automobiliu ji buvo išgabenta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių.

Kitą dieną, 3 valandą po vidurnakčio, ji vėl buvo atgabenta į Raseinių ligoninę.

Liepos 18 dieną iš ryto ligonės dukrai paskambinęs Šiluvos seniūnijos darbuotojas pranešė, kad turinti pasiimti mamą iš Raseinių ligoninės slaugos skyriaus.

Vėl - kaime

Tos pačios dienos pavakarę senolė vėl atsidūrė savo troboje Palapišių kaime. Pasak globėjos, skausmai nebuvo praėję, tačiau pykinimas liovėsi, ir ligonė galėjo šiek tiek valgyti. Bet tai buvo tik odisėjos pradžia.

„Liepos 19 dieną nuvykau pas šeimos daktarę ir papasakojau, kad skausmai pilvo srityje nesiliauja. Gydytoja pažiūrėjo mamai atliktų tyrimų rezultatus ir pasakė, kad aišku, jog skausmus sukelia kažkoks auglys, bet iš tyrimų nežinia, kokioje vietoje jis yra. Tai gali nustatyti chirurgas. Išrašė siuntimą pas chirurgą“, - pasakojo globėja.

Vėl – į Raseinius

Liepos 20 dieną E.V.Gerbenienė buvo įkelta į kaimyno automobilį ir vėl nuvežta į Raseinių ligoninę, šį kartą pas chirurgę.

„Susipažinusi su tyrimų išvadomis chirurgė apgailestavo nieko negalinti padaryti ir stebėjosi, kad Kaune ligonei nebuvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas dubens ir pilvo srityje. Gydytoja informavo, kad tą tyrimą galima padaryti Kaune, bet tik rugpjūčio 8 dieną. Jei norėtumėme greičiau, reikėtų Kaune sumokėti 140 eurų. Kadangi atliekamų pinigų neturime, nusprendžiau užregistruoti tyrimams rugpjūčio 8 dienai. Bet kaip išlaukti beveik tris savaites, kai skausmai nesiliauja?“, - stebėjosi T. Braukylienė.

Į Kelmę

Liepos 21-ąją skausmai paaštrėjo. Nebenorėdama kreiptis į tas pačias gydymo įstaigas, T.Braukylienė paprašė pagalbos Kelmėje gyvenančios dukros.

Tą pačią dieną ligonė buvo nuvežta į Kelmę. T.Braukylienės dukra paskambino į Kelmės rajono greitosios medicinos pagalbos skyrių ir pranešė, kad ligonę E.V.Gerbenienę kankina skausmai.
Liepos 21 dieną, apie 17 valandą senolė atsidūrė Kelmės ligoninėje. Pasak artimųjų, maždaug per dvi valandas buvo atlikti tyrimai ir ekoskopijos būdu nustatyta, kad auglys yra gimdoje.

Į Šiaulius ir Vilnių

Tą pačią dieną skubos tvarka E.V.Gerbenienė buvo nuvežta į Šiaulių ligoninę.

„Šiauliuose ją paguldė į chirurginį skyrių ir patvirtino, kad auglys yra gimdoje“, - pasakojo ligonės globėja T.Braukylienė.

Tačiau paaiškėjo, kad neįgaliosios odisėjai – dar ne pabaiga.

„Gydytojai Šiauliuose man paaiškino, kad patys operuoti auglio negali, nes yra antrojo lygio specialistai. Ligonę reikia vežti pas trečiojo lygio, o tokių yra tik Vilniuje ir Kaune. Gavome siuntimą į Vilnių. Operacija numatoma rugpjūčio pradžioje. Taigi mama su savo augliu apvažinės kone pusė Lietuvos. Kažkoks absurdas. Sveika būdama ji tiek nėra apkeliavusi. Tikimės, kad jau bent Vilniuje bus padėtas taškas tiems nesusipratimams“, - vylėsi T.Braukylienė.

Šiluvoje apsiverkė

Iš Šiaulių ligoninės mamą jai reikėjo pasiimti liepos 27 dieną. Autobusu vežti buvo sudėtinga, teko samdytis taksi.

„Turėjau 38 eurus. Jų užteko nuvažiuoti iki Šiluvos. Išlipome Šiluvos autobusų stotelėje. Mamą pasodinau ant suoliuko ir apsiverkiau – kaip grįžti į kaimą, kai piniginė tuščia. Sugalvojau paskambinti į Šiluvos seniūniją. Sakau, ką daryti – nežinau, kaip grįžti į kaimą. Bet seniūnijos darbuotoja paaiškino, kad padėti nėra galimybių, nes automobiliu kažkur išvykęs seniūnas“,- pasakojo pašnekovė.

Išsikapstyti jai padėjo Palapišiuose kaimynystėje gyvenantis ūkininkas Petras Prišmantas. Gerai, kad jis yra jautrus žmonių bėdoms – parvežė mus atgal į kaimą laukti operacijos“, - apie ilgų klajonių po ligonines pabaigą pasakojo T.Braukylienė.

Skundai ir tyrimai

Paprašėme, kad E.V.Gerbenienės klajonių aplinkybes ir priežastis pakomentuotų ir paaiškintų Šiluvos seniūnijos, Raseinių ligoninės ir Kauno klinikų atstovai.

Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas: „T.Braukylienė yra parašiusi skundų, kad seniūnija jai ir ligonei nesuteikė automobilio. Skunde tvirtinama, neva ji mačiusi mane seniūnijoje, neva kalbėjomės asmeniškai ir neva aš jos vengęs. Tai – nesąžininga. Aš buvau išvažiavęs, su manimi pačiu T.Braukylienė nekalbėjo. Seniūno mašina nėra pritaikyta ligoniams vežti. Tai vienintelė seniūnijos transporto priemonė. Bet, kaip skiau, ji nesikreipė į mane, o skunde rašo, kad seniūnas atsisakė priimti ligonį“.

Raseinių ligoninės Priėmimo - skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Laura Kazlauskienė: „E. V.Gerbenienė liepos 17 d. buvo atvežta greitosios medicinos pagalbos į Raseinių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių dėl ūmiai atsiradusio nugaros skausmo ir dispepsijos simptomų. Pacientei buvo atlikti laboratoriniai, rentgeno, kompiuterinės tomografijos bei ultragarsinis tyrimai. Skirtas medikamentinis gydymas, konsultuota įvairių specialybių gydytojų, tačiau būklei negerėjant, išliekant neaiškiai skausmo priežasčiai, tolimesniam detalesniam ištyrimui pervežta greitosios medicinos pagalbos transportu į VšĮ Kauno klinikas“.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė: „E.V. Gerbenienė į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių buvo atvežta liepos 17 d. 18.58 val. greitosios medicinos pagalbos automobiliu iš Raseinių ligoninės dėl pilvo skausmo. Pacientei buvo atlikti bendras bei biocheminis kraujo tyrimai, pilvo rentgenologinis bei ultragarsinis tyrimai.

Laboratoriniuose tyrimuose sveikatai grėsmingų pakitimų nebuvo rasta. Pacientę konsultavo gydytojas terapeutas, chirurgas bei ginekologas. Ultragarsinio tyrimo metu pilvo centrinėje dalyje rasta cista, tačiau gydytojai konsultantai nerado ūmios infekcijos požymių ir indikacijų skubiam stacionariniam bei operaciniam gydymui. Taip pat nenustatyta būklių, kurios galėtų greitai komplikuotis ar sukeltų grėsmę gyvybei.

E. V. Gerbenienei Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriuje buvo atlikti visi būtini tyrimai, kurie nustatytų gyvybei pavojingą būklę bei būtų priimtas sprendimas dėl skubios pagalbos teikimo.

Indikacijų skubiam kompiuterinės tomografijos tyrimo atlikimui vizito metu nebuvo, todėl pacientei buvo suteikta informacija apie planinės kompiuterinės tomografijos atlikimo tvarką. Po konsultacijų pacientė buvo išsiųsta į Raseinių ligoninę dėl nukreipimo planiniams tyrimams.“