Kaip teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, nors druskos žmonėms iš tiesų reikia, tačiau jos suvartojame kur kas daugiau, nei reikėtų – 9–11 gramų druskos per dieną, nors reikėtų – 5–6.

„Ganėtinai daug pasūdome. Vieno restorano šefas pasakojo, kad nebesūdo maisto, nes tik padėjus maistą ant stalo, klientai patys jį papildomai pasūdo net neparagavę. Gaminant rekomenduojama sūdyti pačioje proceso pabaigoje, kadangi maisto tūris mažėja. Vanduo išgaruoja, todėl maistas susitraukia. Jei pradžioje ragaujame, gali pasirodyti, kad trūksta druskos, bet baigus gaminti jos gali būti per daug“, – apie lietuvių įpročius pasakoja pašnekovė.

Tačiau, anot jos, didžiausia problema – cukraus vartojimas. Nors jos rekomenduojama per dieną suvartoti vos iki 23 gramų, tačiau Lietuvoje vienas žmogus jo suvartoja net 4 kartus daugiau – 93 gramus.

„Jo daug yra pusgaminiuose, greitojo paruošimo košėse. (...) Jei jo gaminyje yra 5 procentai, tai reikėtų pagalvoti, ar reikėtų jį pirkti. Jei cukraus kiekis gaminyje – 10 procentų, tai turėtų būti desertas“, – teigia V. Kurpienė.