Urėdijose – daug pažeidimų

Šių metų gegužės 9 dieną aplinkos ministro įsakymu sudaryta komisija, kuriai pavesta atlikti tarnybinį patikrinimą dėl VĮ miškų urėdijoms priklausančiose patalpose nuomojamų tarnybinių gyvenamųjų patalpų ir kitų gyvenamųjų patalpų sutarčių sudarymo bei nuomos kainos apskaičiavimo pagrįstumo, pateikti išvadas ir pasiūlymus.

Trečiadienį žurnalistams pateiktos patikrinimo išvados. Pasirodo tyrimo metu išsiaiškinta labai įdomių detalių. „Ar tarnybinės patalpos suteikiamos ne sistemos darbuotojams, buvusiems darbuotojams“, - ką aiškinosi komisijos nariai, pasakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Anot viceministro, tarnybinės patalpos gali būti suteikiamos tik įmonės darbuotojams. Kai jie išeina iš darbo, gyvenamųjų patalpų jie, pasak jo, turėtų netekti. Tačiau buvo atvejų, kai patalpos nuomotos buvusiems darbuotojams. Ir yra atvejis, kai patalpos išnuomotos su įmone nieko bendro neturintiems asmenims.

„Daugeliu atveju tarnybinių patalpų paskirtis pakeista į kitas ir jos išnuomotos. 46 tokiais atvejais patalpos išnuomotos buvusiems darbuotojams. Ir yra 5 atvejai, kai patalpos išnuomotos su įmone nesusijusiems asmenims“, - aiškino M. Norbutas.

Aplinkos ministerijos duomenimis, 2017 metais iš viso urėdijos turėjo 370 patalpų (skaičius vienetais). Jų plotas - 25375,2 kvadratiniai metrai. Iš jų 221 patalpa išnuomota šiuo metu dirbantiems darbuotojams, 46 išnuomota buvusiems darbuotojams, 5 išnuomota kitiems asmenims, 98 laisvos patalpos.

Jis sako, kad urėdijų veikla nėra susijusi su patalpų nuoma.

Kalbant apie nuomos mokestį, taip pat yra pažeidimų. „Jis nebūdavo perskaičiuojamas. Paskutinis pakeitimas vyko 2015 metais. Jis neperskaičiuojamas pagal galiojančią formulę. Buvo atvejis, kai taikyta ne ta formulė. Pritaikyta socialinio būsto nuomos formulė. Taip sumažintas mokestis. Mokestis už kitas gyvenamas patalpas neatitiko rinkos sąlygų. Sudarytos palankesnės sąlygos darbuotojams ir ne darbuotojams. Pritaikytas mažesnis mokestis nei rinkos kainas“, - tikino viceministras.

Pasak M. Norbuto, Generalinė miškų urėdija turi užtikrinti, kad valstybės turtas būtų naudojamas racionaliai. „To nebuvo. Urėdijoms suteikta teisė pačioms spręsti, kaip disponuoti turtu. Nebuvo tinkamos kontrolės ir dėl to yra eilė pažeidimų“, - tikino M. Norbutas.

Taip pat jis pridėjo, kad darbuotojai kreipdavosi tarnybinio būsto, bet nenurodydavo prašymo motyvų. „Nebuvo normalios atrankos. Kyla klausimas, kaip nuspręsta, kas galėjo naudotis tarnybinėmis patalpomis. Vienintelis atvejis, kai tarnybinės patalpos galėtų būti suteikiamos (…) tik išimtiniais atvejais. Tai galėtų būti priemonė pritraukiant darbuotojus į konkretų tašką, kada kitomis priemonėmis negalima užtikrinti. Tai turėtų liesti labai nutolusias vietas", - sakė M. Norbutas.

Jo teigimu, šios problemos turėtų išsispręsti visas urėdijas sujungus į vieną įmonę. Viceministro aiškinimu, vykdant reformą turėtų paaiškėti dar daugiau pažeidimų.

Daugiausia butų turi dvi urėdijos

Aplinkos ministro padėjėjas Juozas Širvinskas sakė, kad tikslus pažeidimų skaičius nėra žinomas.

„Vilniaus urėdijos gyvenamosios patalpos buvo Smolensko gatvėje. Dabar jas bandoma perduoti Turto bankui", - kas vyksta po tyrimo, paaiškino ministro padėjėjas.

Gyvenamųjų patalpų skaičius urėdijose labai skiriasi, sakė ministro patarėjas. Daugiausia turi Šilutės urėdija – daugiau nei 30, Vilniaus urėdija daugiau nei 20 butų.

Anot ministro padėjėjo, ministras pavedė Generalinei miškų urėdijai atlikti patikrinimus ir imtis priemonių, kad pažeidimai būtų pašalinti.

„Truputi skiriasi“, - J. Širvinskas taip apibūdino, kiek nuomos kainos skyrėsi nuo rinkos kainų.

Patarėjas taip pat sakė, kad atliekant reformą bus inventorizuotas visas urėdijų turtas.

Generalinis urėdas darbo neteks

Nuo gruodžio 31 d. visi urėdai neteks darbo, informavo aplinkos viceministras. Taip pat bus ieškoma padalinių vadovų. Iš naujo bus paskelbti konkursai.

Kalbant apie urėdų įsidarbinimą po reformos, anot jo, viską lems nuveikti darbai ir vadybiniai gebėjimai.

Gruodžio 31 d. Generalinė urėdija taip pat baigia darbą. Todėl jos vadovas ir pavaduotojai taip pat neteks darbo.

DELFI primena, kad šį mėnesį Seime palaiminta urėdijų reforma. Numatoma pradėti ją įgyvendinti nuo 2018 metų, taip Aplinkos ministerijai suteiktas laiko pasiruošti.

Aplinkos ministerija sako, kad 2018 m. bus įsteigta valstybės įmonė, kuri apjungs visas urėdijas.

Šią savaitę paskelbta, kad Aplinkos ministerija planuoja steigti valstybės įmonės „Valstybinių miškų urėdija“ centrinę būstinę Panevėžio rajone.

Valstybės įmonė „Valstybinių miškų urėdija“ veiks teritoriniu pagrindu. Įmonė turės ne mažiau kaip 25 regioninius padalinius su girininkijomis.