Mes turime gauti jų nuomonę. Pakviesime kitą trečiadienį į mūsų koalicijos tarybos susitikimą. Mes paklausime, kokių rezultatų jie nori matyti iš savo programos rudenį, ir ar mes galime tų rezultatų pasiekti drauge. Mes turime sulaukti jų aiškaus apsisprendimo, kaip premjeras sako – iki rugsėjo 10 dienos, iki sesijos pradžios mes turime žinoti, su kuo mes dirbame“, - sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį po „valstiečių – žaliųjų“ vadovybės susitikimo.

Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad socialdemokratų frakcijos nuomonė nesutaps su partijos skyrių nuomonėmis. Jis teigė turįs tokių žinių, tačiau patikino nesiekiąs skaldyti partijos.

Priešingai mes norime juos vienyti, ir vienyti koalicijoje. Mes kviečiame juos apsispręsti greičiau, nes mums reikia stabilumo valstybėje, mes norime turėti stabilią koaliciją ir spręsti klausimus“, - sakė V. Pranckietis.

Jis kol kas nespekuliavo tema, kokia forma galėtų vykti bendradarbiavimas, jei socialdemokratų partija nuspręstų išeiti iš koalicijos, o frakcija joje pasilikti.

„Turime sulaukti jų sprendimų. Nes mes turime gana aiškią nuomonę iš tų, kas yra parlamento nariai, kad jie – už tai, kad koalicija išliktų. Kai gausime iš jų konkrečius atsakymus, tada galėsime ir dėlioti variantus“, - sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas nemano, kad tokiu atveju keistųsi Vyriausybės sudėtis. „Seimas tvirtina ir Vyriausybę taip pat. Jie galėtų apsispręsti dėl savo delegavimo, bet neabejoju, kad ji nekistų“, - sakė V. Pranckietis.

Laukia aiškių atsakymų iš socialdemokratų

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat teigė laukiąs sprendimo iš koalicijos partnerių iki sesijos pradžios, o dar geriau – iki rugsėjo 1 dienos.

„Mes esame atsakingi už stabilumą valstybėje ir negalime leistis į partinius politinius žaidimus. Dėl to ir prašome partnerių, kad jie pateiktų savo rudens darbotvarkės svarbius rūpimus klausimus, kad galėtume pradėti kalbėtis, ir sprendimą padarytų iki sesijos pradžios, nes tikrai, žinant ir bendrą geopolitinę situaciją, ir rudens sesijos pagrindinį iššūkį – biudžeto priėmimą, mes negalime veltis į kitos frakcijos vidinius klausimus, problemas, jų sprendimus, ir norime labai paprasto, aiškaus, suprantamo atsakymo, ar rudens sesijoje mes esame kartu, ir jeigu kartu, kokius prioritetinius darbus per tą sesiją kartu padarome“, - sakė S. Skvernelis.

Jis patikino, kad bus gerbiama bet kokia partijos valia, pasak jo, jam svarbiausia – Vyriausybės stabilumas. „Dėl to aš matau galimybę su socialdemokratų frakcijos nariais, dirbančiais Seime, toliau darbuotis. Kokia tai forma būtų padaryta, jeigu toks sprendimas vyktų, tai jau yra technikos klausimas. Gali būti kita frakcija, kitokiu pavadinimu, tai jau nesvarbu. Svarbu, kad tie žmonės, kurie Seime apsispręstų palaikyti Vyriausybės programą, jie surastų formą, kaip dalyvauti valdančiojoje koalicijoje“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė, kad jam yra priimtinas darbas su socialdemokratų frakcija, kadangi ji palaiko Vyriausybės programą.

„Su Tėvynės sąjunga mes taip pat bendradarbiaujame, ir matau prasmę taip pat ir su jais bendradarbiauti dėl tam tikrų strateginių valstybei uždavinių, kalbant apie tas reformas, kurias reikia valstybei įgyvendinti“, - sakė S. Skvernelis.

Jis patikino matąs galimybę esamiems ministrams tęsti darbus. „Ši Vyriausybė yra profesionalų Vyriausybė ir ministrai, kurie šiandien darbuojasi, tikrai matau jiems galimybę toliau tęsti darbus. Ši Vyriausybė buvo komplektuojama neatsižvelgiant į partinius principus“, - sakė S. Skvernelis.

Nesupranta socialdemokratų logikos

LVŽS partija per tarybos posėdį šeštadienį taip pat nusprendė pasiklausti skyrių nuomonės dėl koalicijos, tačiau partijos pirmininkas patikino, kad tai yra rekomendacinio pobūdžio paklausimas.

„Mes tikrai skyrių sprendimo nenaudosime tam, kad vienos ar kitos partijos ar frakcijos sprendimas būtų nulemtas arba už jo būtų galima pasislėpti. Aš manau, kad tai yra ne visai sąžininga apklausinėti partijos skyrius nežinant aplinkybių ir darbo specifikos Seime, ir tai daryti, kaip pagrindą vienokiam ar kitokiam sprendimui. Mes to tikrai nedarysime“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, apklausa vykdoma tik norint išsiaiškinti skyrių nuomonę, tačiau sprendimą dėl koalicijos ateities priima partijos taryba.

„Kiek žinau, socialdemokratų taryba, o ne skyriai, irgi tokius sprendimus priiminėja, bet suvažiavimo tam tikriausiai niekas nerengs. Tai šiuo požiūriu, manau, kad partijos pirmininkas pasirinko tokią strategiją tam, kad spaustų savo partijos žmones Seime. Bet aš, kaip „valstiečių“ partijos pirmininkas nesuprantu tokios logikos, kaip gali skyrių sprendimas nulemti darbą koalicijoje, nes darbo Seime aplinkybių netgi pats pirmininkas nelabai žino, o ką šnekėti apie skyriaus žmones, kurie, galbūt, netgi pilnos savo frakcijos sudėties negalėtų išvardinti“, - sakė R. Karbauskis.

G. Paluckas sprendimų neskubins

LSDP lyderis Gintautas Paluckas trečiadienį žurnalistams sakė, kad socialdemokratai sprendimo pagal partnerių pageidavimą neskubins – iki rugsėjo 20 dienos savo poziciją dėl dalyvavimo koalicijoje pateiks partijos skyriai, o tuomet sprendimą priims taryba.

„Samprotavimas, kas socialdemokratai yra nevieningi, kad frakcija dirba atsietai nuo partijos, ar partija negirdi frakcijos yra visiškai nepagrįsti ir nepasverti, kai bus priimti sprendimai, jų laikysis absoliučiai visi partijos nariai, tame tarpe ir frakcijos nariai“, - sakė G. Paluckas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis teigė, jog frakcija laikysis tarybos patvirtintų nuostatų, ir tikino neturintis žinių, kad paskiri frakcijos nariai ketintų nepaisyti vadovybės sprendimo.

„Jeigu jie žino ir yra tokių žmonių, kurie kurs naują darinį, tai tikrai aš nesu tarp tų žmonių, ir nesu tas, su kuriuo šnekėjo „valstiečiai“. Kiek aš bendrauju su savo frakcijos nariais, tai nei vienas neišsidavė, kad norėtų kažkur atskilti ar prisijungti“, - sakė A. Palionis.


Socialdemokratų vadovybė partijos skyrių pozicijų dėl tolesnio darbo su „valstiečiais“ laukia iki rugsėjo 20 dienos, po to žada šį klausimą svarstyti partijos taryboje, rašė naujienų agentūra BNS.

„Valstiečių“ frakcijoje Seime yra 56 atstovai, socialdemokratų - 19 parlamentarų.