"Paberžės ir Surviliškio parapijas perėmiau rugsėjo 6-ąją, taigi jau pora savaičių jaukinuosi erdves, žmones, daiktus", - Eltai sakė kunigas.

Siūlymas dirbti iš karto dviejose parapijose, iš kurių viena dar ilgai bus siejama su šiemet mirusio kapucinų vienuolio tėvo Stanislovo vardu, S. Kandratavičiui yra iššūkis.

"Šis paskyrimas man ne tik didelė garbė, bet drauge ir našta, įpareigojimas, kurį priėmiau. Vis dėlto, manau, pavyks tęsti Paberžės tradicijas, tėvelio pradėtus darbus su vaikų stovyklomis, sportininkais, dauniukais, paliegusiais dvasia", - sakė kunigas.

Pradėjus klebonauti jam visų pirma svarbi sielovada, religiniai patarnavimai, Šventosios Mišios. Tačiau ne mažiau rūpi, kad tėvo Stanislovo atvirumo paženklinta parapija taptų kultūrinės traukos centru. Kunigas tikisi, kad tam pasitarnaus ir jo, kaip poeto, rašytojo ryšiai su Vilniaus mokytojų namais, Kauno literatūros muziejumi, akademijomis.

"Drauge su muziejumi, vietos inteligentais spalio 2 dieną esame suplanavę tėvelio 87-ųjų metinių paminėjimą, laikomės jo tradicijos sekmadieniais 12 valandą aukoti Šventąsias Mišias", - pasakojo iki šiol miesto žmogumi save vadinęs Paberžės klebonas.

Jo žodžiais, žmonės ir toliau plūsta į Paberžę, lanko tėvelio kapą. "Kol mūsų čia neužpustė, nuolat atvažiuoja autobusai, pavienės šeimos. Paberžė gyva", - sakė kunigas.

S. Kandratavičius gimė 1973 metais Alytuje. Baigęs mokyklą studijavo teologiją Vytauto Didžiojo universitete. Teologijos licenciatas penkerius metus mokytojavo Kauno J. Jablonskio gimnazijoje, 2002-aisiais buvo įšventintas į kunigus, dirbo Kaune, Raseiniuose.

Lapkritį S. Kandratavičius išleido pirmąją poezijos knygą "Metareligija", į kurią atrinko 15 metų rašytus eilėraščius. Pasak literatūros kritikų, šio dvasininko eilės - iššūkis tradicinei poezijos kalbai. Dvasininkas išmoningai žaidžia žodžiais, suteikdamas jiems nekasdieniškas prasmes, kuria netikėčiausias žodžių reikšmes.

Sakraliniuose autoriaus tekstuose netikėti kompiuterinės eros atgarsiai. S. Kandratavičius ieško lotyniškų ir lietuviškų žodžių dermės, o dažnai vartojamų tarptautinių žodžių reikšmes paaiškina žodynėlyje.

"Kunigų literatų tradicija nėra nutrūkusi. Be populiariausių - tėvo Stanislovo, Juliaus Sasnausko - rašo Nemunėlyje gyvenantis Valerijus Rudzinskas, Panevėžyje - Edmundas Rimkevičius, kiti kunigai", - pristatydamas "Metareligiją" sakė dabartinis Paberžės klebonas. Pasak jo, kaip ankstesniais laikais, taip ir dabar kuriantys dvasininkai atranda vieni kitus, palaiko, dalijasi idėjomis.