„Darbų padaryta nemažai. Konstatavome, kad mūsų didžiausia problema yra kaip tuos darbus pristatome. Vienas iš minėtų pavyzdžių yra alkoholio kontrolės įstatymai, kada priiminėti sprendimai, kuriuos absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų palaiko – ir alkoholio prekybos laiko sutrumpinimas, ir alkoholio įsigijimo amžiaus pratęsimas iki 20 metų, ir reklamos draudimas, bet mes turėjome opozicijoje vieną teiginį, kad mes laisvę ribojame. Nors toks teiginys buvo dėl to, kad nebuvo įmanoma įvardinti, ką mes tokio negero darome, bet tai yra mūsų komunikacinės problemos“, - kalbėjo LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis po partijos Tarybos posėdžio Naisiuose, kur šeštadienį vyks ir partijos sąskrydis.

LVŽS pirmininkas teigė, kad partija pasiryžusi mokytis gerinti komunikaciją ir aiškinti priimamų sprendimų motyvus.

„Yra ruošiamas partijos laikraštis. Jis, kaip įprasta, bus platinamas dideliu tiražu. Jis bus mūsų priemonė, kuria mes bandysime atnešti iki kiekvieno Lietuvos gyventojo, kad pasakytume mūsų vertinimus, ir mūsų argumentus, kodėl ir koks sprendimas yra daromas, ir kokios bus pasekmės“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak partijos pirmininko, toks laikraštis leidžiamas jau daug metų. Per metus išleidžiami du egzemplioriai. Jis esą yra leidžiamas ir dalinamas visoje Lietuvoje.

„Tai yra normali praktika, man atrodo, kad ne tik mūsų partija tą darydavo“, - sakė R. Karbauskis.

Planuojama, kad laikraščio tiražas bus 300 tūkst. egzempliorių.

Kalbėdamas apie santykius su žiniasklaida LVŽS pirmininkas teigė, kad jį kartais pavedinėja jo žemaitiškas charakteris.

„Šitoje vietoje aš mokysiuosi toliau, kaip sugebėti, kada mane pradeda spausti atsakinėti į klausimus, į kuriuos aš neprivalau atsakinėti, kaip sugebėti tai padaryti su šypsena ir neužgaunant žurnalistų, kurie labai nori tų atsakymų“, - sakė R. Karbauskis.

Mano, kad blogiausias laikotarpis reitingams jau baigėsi

Partijos pirmininkas nesureikšmino krentančių partijos reitingų.

„Mes žinojome, kad jie neišvengiamai kris, nes jie buvo tikrai labai aukšti, ir tai buvo vilties reitingas. Dabar yra darbinė aplinka, yra Seimo dauguma, kuri priiminėja labai daug sprendimų, ir nevienareikšmiškai priimamų visuomenėje. Jeigu mes nepriiminėtume sprendimų, tiesiog džiaugtumėmės valdžia, tai, aišku, reitingą galėtume ilgiau išlaikyti“, - sakė R. Karbauskis.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad sunkiausias laikotarpis partijai jau už nugaros.

„Kadangi pagrindinės reformos jau yra atliktos ir dauguma jų buvo nepopuliarios, tai tas laikotarpis matomai jau baigėsi, ir dabar einant į biudžetą mes galėtume būti populiaresni“, - sakė V. Pranckietis.

Su koalicijos partneriais norėtų santykius aiškintis tiesiogiai

Partijos nariai Tarybos posėdyje, pasak R. Karbauskio, pasidalino bendromis nuomonėmis apie santykius su koalicijos partneriai. Partijos skyrių pirmininkai atsiklaus savo narių, ką jie mano apie koaliciją.

„Šnekėjome, kad būtų labai racionalu, kad apie tuos dalykus šnekėtųsi ir Seimo frakcijos, ir partijų pirmininkai susėdę prie stalo, o ne žiniasklaidos priemonėse, kaip dabar vyksta“, - sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat pakartojo anksčiau sakytą mintį, kad nesant pritarimų planuojamiems darbams iš koalicijos partnerių, jie priimami su opozicijos pagalba.

„Svarbu, kad juos galėtume priimti. Mes turėjome vieną atvejį šitose Seimo sesijoje dėl valstybės tarnybos įstatymo, kada mes neturėjome pagalbos nei iš opozicijos, nei iš pozicijos, ir mes nesugebėjome surinkti pakankamai balsų. Tai tas atvejis yra toks, kurio reikia, kaip galima išvengti“, - sakė R. Karbauskis.

Santykius su socialdemokratų frakcija, LVŽS pirmininkas įvertino, kaip pakankamai gerus. Jam susidarė įspūdis, kad socialdemokratų pirmininko Gintauto Palucko pasisakymai skiriasi nuo to, ką galvoja jo partijos frakcija Seime.

„Mes dirbame Seime. Būtų labai šaunu, kad socialdemokratų partijos pirmininkas būtų Seime, vienas iš mūsų kolegų, tada gal nebūtų tokios keistos retorikos. Kada mes šnekamės su frakcija susėdę kabinete apie tai, ką mes darysime rudenį, ir kodėl tai yra labai svarbu, tą pačią minutę partijos pirmininkas daro pareiškimus, kad reikėtų nutraukti koalicijos sutartį, tas mus labai stebina“, - sakė R. Karbauskis.

G. Kildišienė išstojo iš partijos, A. Širinskienė – prisijungė

R. Karbauskis taip pat patvirtino, kad partijos sekretoriatos gavo buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės pareiškimas išstoti iš partijos. Apie tai, kad ji traukiasi iš partijos siekiant užkirsti kelią spekuliacijos dėl jos ateities politinių siekių, jis pareiškė anksčiau šią savaitę.

„Jo nereikia tvirtinti. Jis yra žmogaus apsisprendimas“, - apie gautą pareiškimą kalbėjo R. Karbauskis.

Jis patikino, kad G. Kildišienės klausimas nebuvo aptarinėjamas per Tarybos posėdį.

Tuo pačiu į partiją įstojo LVŽS frakcijai Seime priklausiusi Agnė Širinskienė.

„Mes labai džiaugiamės, A. Širinskienė šiandien buvo priimta į Sąjungą tarybos sprendimu. Jos pareiškimas buvo parašytas prieš keletą savaičių. Aš labai tuo džiaugiuosi, ir ji labai sustiprins mūsų gretas“, - sakė R. Karbauskis.