Teiravosi, kur paukštis

Neseniai pas Sodų gatvėje gyvenančių verslininkų Minotų šeimą apsilankė keturi tarnautojai – du iš savivaldybės ir po vieną iš policijos bei seniūnijos.

„Šios delegacijos atstovai paprašė paaiškinti, ar pas mus gyvena gaidys. Pasakėme, kad negyvena ir niekada nėra gyvenęs. Tada paprašė, kad apsilankytumėme savivaldybėje ir parašytume paaiškinimą, kad gaidys tuo adresu negyvena. Nors laisvo laiko nedaug turiu, bet teko nueiti ir parašyti paaiškinimą dėl gaidžio gyvenamosios vietos“, - tramdydama juoką pasakojo Raimonda Miniotienė.

Komiška, buitinio dramatizmo nestokojanti istorija prasidėjo prieš metus ir aukščiausią įtampos tašką pasiekė pastarosiomis dienomis.

Ranka nekilo

Dar praėjusią vasarą Raseinių miesto seniūnija gavo skundą, kad šalia Miniotų gyvenantys pensininkai Zigmas ir Elena Jurgilai laiko triukšmingą gaidį, kuris labai anksti pažadina kaimynus.
Seniūnas raštu perspėjo giedotoją laikančius Jurgilus, kad jiems gresia 58 eurų bauda, mat gaidys kaimynus pradeda kelti 5 valandą ryto ir taip pažeidžia gyventojų teisę į poilsį ir ramybę.

Perspėjime buvo nurodyta nutildyti gaidį iki birželio 5 dienos. Tačiau senjorams ranka nekilo. Neskubėti ragino ir kai kurie kaimynai. Pavyzdžiui, kaimynai Virgis ir Raimonda Miniotai patarė Zigmui palaukti iki rudens šviežių bulvikių ir tik tada kirsti giedotoją.

Tiktų kugeliui

„Rudenį po skerstuvių seniūną ant kugelio pakviesime,– pokštavo kaimyno Zigmo gaidį užjaučiantis Virgis. Ir surimtėjęs pridūrė. - Seniūnui sakiau: jei ir toliau būsi toks uolus dėl nepatenkintų kaimynų skundų, tai greitai rytais gegutes turėsi gaudyti ir paukščiukus vaikyti, kad per anksti nepradėtų čiulbėti“, – iš keistos situacijos šaipėsi Sodų gatvės gyventojas V.Miniotas.

Jis atkreipė dėmesį, kad valdžios nemalonę užsitraukęs paukštis trukdo tik vienos valdos savininkams. Kitiems kaimynams gaidys nė motais – tai žurnalistui patvirtino su Jurgilų sklypu besiribojančiose valdose gyvenantys žmonės. Visi tvirtino, kad dėl giedotojo sukeltas šaršalas yra absurdiškas ir juokingas.

Nelinkęs juokauti

Tačiau seniūnas Jonas Elzbergas nebuvo nusiteikęs juokauti: jis atkreipė dėmesį, kad Raseinių rajono savivaldybės taryba yra patvirtinusi gyvūnų laikymo taisykles, ir jos įpareigoja, kad privačiose teritorijoje laikomi gyvūnai netrukdytų aplinkiniams.

Skundą parašiusios gyventojos tvora nuo Jurgilų sklypo ne taip jau arti – už 60 metrų, tačiau, atrodo, kad paukštis kaimynei ir jos šeimai apkartino gyvenimą.

Skunde atkreipiamas dėmesys, kad Jurgilai gaidį į kiemą išleidžia 7.05 val. ir šis ima plyšauti. Kantrybės netekusiems kaimynams giedotojas ypač trukdąs savaitgaliais, kai norisi ilgiau pamiegoti.

Gaidį - į šaldytuvą

Gaidžio likimas buvo nuspręstas – jis atsidūrė šaldytuve. Praėjus kiek laiko, Jurgilai nusprendė įsigyti kitą gaidį – mažesnį, ne tokį skardžiabalsį.

„Laikome 15 vištų. Kai gaidžio neliko, jos tapo labai neramios. Net sparnus reikėjo pakirpti, kad nebandytų perskristi tvoros. Atsiradus gaidžiui, vištos nusiramino. Bet kas iš to – vėl prasidėjo pretenzijos“, - apgailestavo E. Jurgilienė.

Ji parodė naujam gaidžiu vištidėje suręsta atskirą tvartelį, kuriame jis laikomas, kad nekeltų triukšmo ankstyvomis rytmečio valandomis.

Tačiau jautrūs kaimynai išgirdo jo giesmes ir Raseinių rajono savivaldybę vėl ėmė keliauti skundai.

Žada bylinėtis

Raseinių miesto seniūnas J. Elzbergas sakė, jog šį karta ginče dėl gaidžio jis nedalyvaus.
„Anksčiau man buvo priekaištaujama dėl šališkumo. Dabar aš nuo to klausimo esu nušalintas, todėl sprendimą priims savivaldybė, kuri atlieka tyrimą“, - paaiškino seniūnas. Jis atkreipė dėmesį, kad skundų dėl gaidžių gauna ir kitos seniūnijos, tačiau kaimynai dažniausiai randa bendra sutarimą ir konfliktas užgęsta.

Neseniai į Raseinių rajono savivaldybė savivaldybę iškviesta gaidžio savininkė E. Jurgilienė turėjo parašyti pasiaiškinimą.

„105 kabinete rašiau pasiaiškinimą dėl gaidžio. Pažadėjau, kad anksčiau 9 valandos neišleisime jo į kiemą. Bet savivaldybėje man aiškino, kad tai vargu ar padės. Greičiausiai būsime paduoti į teismą. Jei bus teismas, nebenusileisime. Bylinėsimės. Kur matyta, kad gaidžio nebegalima laikyti“, - neslėpė ryžto garbaus amžiaus moteris.

Perspėjimas naktį

Jos artimiausia kaimynė R.Miniotienė dalijosi pastebėjimais, kad skundus rašantis asmuo yra nesuprantamai jautrus, o jo elgesys - keistas.

„Vieną naktį, dešimt minučių iki antros, gavau SMS žinutę, kad nutildyčiau šunį. Vien dėl įdomumo tos žinutės neištryniau“, - sakė R. Miniotienė.

Ji parodė pranešimo turinį: „Prasu užsidarytti susitvarkyti nakčiai šuni priešingu atveju garso įrašas bus perduotas atsakingai instancijai“ (kalba netaisyta – aut. past.).

R. Miniotienė parodė, kad šalia didelio gėlių šiltnamio įrengtas šuns voljeras nuo išorės atitvertas net ir garsą slopinančia sienele, nukreipta į jautrių kaimynų pusę.

„Be to, šuo dresuotas, be reikalo nelojantis. Nuo žinutę parašiusios kaimynės mūsų sklypas maždaug už 100 metrų. Artimiausiems kaimynams mūsų šuo netrukdo. Bet gyvenantys toliau, matyt, nori jausti kaip vienkiemyje ir fiksuoja kiekvieną amtelėjimą“, - stebėjosi R. Miniotienė.
Paskambinus naktinės žinutės siuntėjo numeriu atsiliepusi moteris žurnalistui pasakė, kad yra parašiusi skundą dėl gaidžio, tačiau savo sprendimo komentuoti nepanoro.

„Aš tuo klausimu nekalbėsiu, yra parašytas skundas savivaldybei jie ir nuspręs, ką daryti“, - sakė moteris.

Skersti nebūtina

Situaciją Raseiniuose pakomentavusi Nevyriausybinės Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė sakė, kad dažniausiai kaimynai nesutaria dėl šunų, bet konfliktai dėl gaidžių – retas atvejis.

„Kartais vyksta nesutarimai tarp kaimynų ir gyvūnai tampa kovos įrankiu. Bet negalėčiau tvirtinti, kad taip yra Raseiniuose. Papildoma šalia esančių kaimynų apklausa, kurią atlieka savivaldybės darbuotojai, matyt, padės identifikuoti situaciją ir sudarys galimybes priimti išmintingiausią sprendimą. Žmonės, kaip žinome, yra labai skirtingi. Vieniems, kaip sakoma, gali ir tankai po langais važinėti, o kitam sutrikdyti rytą ir visą dieną gali ir gaidys. Gyvūnų laikymo taisyklėse yra pasakyta, jog gyvūno savininkas turi užtikrinti, kad jo laikomas gyvūnas netrikdytų aplinkinių rimties, nekeltų pavojaus sveikatai ir panašiai“, - paaiškino B. Kymantaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad privačių valdų kiemuose laikomi gyvūnai privalo turėti specialiai pritaikytas patalpas.

„Ankstyvomis ir vėlyvomis valandomis bet kokį gyvūną reikia laikyti kažkur vidinėse patalpose, kad jis neplyšautų, pavyzdžiui, 4 valandą ryto. Jei įvertinusi visas aplinkybes, savivaldybė nustatytų, kad tai nėra kažkoks asmeninis konfliktas ir kad gaidžio laikymas trukdo rimtį, tuomet reiktų įspėti paukščio savininką imtis priemonių kažką daryti, bet nebūtinai tą gyvūną reikia nugalabyti. Yra įvairiausių būdų, kuriuos mes rekomenduojame – geriausiai uždaryti į vidinę patalpą ir neišleisti ryte. Jei savivaldybė įspėja, bet skundai nesiliauja, savivaldybė turi teisę skirti baudą ir konfiskuoti gyvūną. Jis gali būti perduotas kitam išlaikytojui, kurio aplinkoje jis niekam netrukdys“, - sakė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė.