„Mano nuomone, startinė suma yra 100 eurų nuo poros, jeigu yra pakankamai kuklios vestuvės. Apie 50 eurų ar panašią sumą nebegali kalbėti, nors jeigu anksčiau atitinkamai – maždaug 170 litų būtų visai neblogai, tai dabar – tokia infliacija, kad – kažkoks siaubo filmas. Vidutinė suma, mano nuomone – kad nuo 200 eurų nuo poros pradeda dėti“, - sakė vestuvių planuotoja Diana Sugintienė.

Pasak vestuvių planuotojos, maistas žmogui vestuvių metu kainuoja nuo 40 eurų. „O kur dar – gėrimai, visa kita, be abejo, mes neprivalome apmokėti jaunavedžių fotografo, operatorių ar muzikantų išlaidas, bet ateiti ir jauniesiems bent jau atsilygintume maistu, ir dar jiems kažkiek simboliškai liktų, tai būtų labai gražu iš mūsų pusės“, - sakė D. Sugintienė.

Tais atvejais, kai jaunavedžiai kviečia ateiti tik pasveikinti prie santuokos vietos, pasak vestuvių planuotojos, yra įprasta, kad žmonės nedovanoja dovanų, nebent atneša gėlių.

„Bet jei jau esate pakviesti į vakarinę dalį, arba jeigu po bažnyčios jus kviečia į restoraną, kad ir porai-trejetui valandų, tai jau savaime suprantama yra lygiai ta pati vestuvinė šventė, ji yra tik trumpesnė, tai turėtume orientuotis taip pat, kaip ir į vakarinę dalį, banketinį pakvietimą“, - sakė D. Sugintienė.

Pasak vestuvių planuotojos, žmonės dar neša į vestuves dar ir dovanas. „Lietuvių vestuvėse, turbūt, 90 proc. yra dovanojami pinigai, bet lenkų, kitų tautybių vestuvėse tai yra dovanų. Kiekvienose vestuvėse aš matau, kad yra dovanų. Maždaug – 10-20 proc., bet yra to”, - sakė D. Sugintienė.

Vokelis

Apie vestuvių atsipirkimą nekalba

„Linksmadienių“ vestuvių planuotojos Jūratės nuomone, draugų porai yra gražu įdėti 200-300 eurų.

„Aš pati neseniai ėjau į krikšto dukros vestuves, ir vyras sako: taigi tu viską žinai, žinokite, kad nežinau. Išties, nežinau. Aš tik dovanas surenku, atiduodu, o paskui neklausiu, kiek čia davė tų pinigų. Bet jei manęs kas nors paklaustų, tai aš sakyčiau, kad nuo 200 iki 300 eurų draugų porai yra gražu įdėti“, - sakė Jūratė.

Vestuvių planuotoja svarstančių dėl dovanos sumos visada paklausia, kokia yra numatyta programa, kokia yra vestuvių vieta, ar šventė bus su nakvyne, kas per vestuves gros, ar yra numatyti fejerverkai.

„Jeigu tai yra paprasta vakarienė, tai tada tu, vienas žmogus, vienaip kainuoji, bet jeigu tai yra koks nors restoranas, numatyta nakvynė, pilna programa, tai apie vestuvių atsipirkimą net kalbos nėra. Tada ir 500 eurų žmogui nepadės. Ne taip gal reikia žiūrėti, bet, kaip aš sakau, žmogus už savo kotletus turi susimokėti“, - pusiau juokais sakė pašnekovė.

Pasak vestuvių planuotojos, draugiška jaunavedžiams suma – apie 100 eurų nuo žmogaus. „30, 40 ir daugiau eurų vien maistas žmogaus kainuoja“, - sakė Jūratė.

Jei žmonės neorganizuoja šventės, vestuvių planuotoja, kviečia sveikintojus atsisakyti tradicijos nešti glėbius gėlių. „Dabar daug kas bėga nuo būrio draugų, kaimynų, tada bažnyčia gaunasi kur nors kitur, ir kad sulauktų masiškai 20-40 žmonių iš gatvės, tai retai taip bebūna, ateina iki 10 žmonių, kurie ateina papildomai, ir po to nebūna pobūvyje“, - sakė Jūratė.

Daiktų žmonės į vestuves, pasak vestuvių planuotojos, žmonės labai retai beneša.

Klausiame jūsų nuomonės, gerbiami skaitytojai, kokią sumą jūs paprastai dovanojate jaunavedžiams? Kaip manote, ar po euro įvedimo, ji išaugo ir kokia suma visgi yra per maža? Savo istorijas ir nuomones siųskit el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vokelis“ .