Po metų pradžioje vykusio skandalo G. Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato, taip pat buvo sustabdžiusi savo narystę LVŽS.

„Mums rūpėjo du atsakymai ir du atsakymus gavome, kad G. Kildišienė išeina iš partijos ir kad G. Kildišienės politinės ateities mes nekuriame. Toliau partija nebesiejama“, – sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad G. Kildišienės pareiškimo dar neturi. „Tačiau situacija klostosi taip, kad tas pareiškimas turi būti. Toks sprendimas tikriausiai bus susijęs su tuo, kad ji tikrai neteisingai kaltinama tuo, kad neva turi kažkokių politinių interesų. Mes niekada jokiame kontekste nesame kalbėję nei apie Europos Parlamentą, nei apie kokius nors kitus rinkimus“, – sakė R. Karbauskis.

Partijos pirmininko nuomone, G. Kildišienės pasitraukimas iš partijos sustabdys spekuliacijas, kad jos knygos „Atvirai“ išleidimas yra susijęs su politiniais siekiais.

„Jeigu publikacijose yra nuolat kartojamas melas apie tai, kad žmogus išleidžia knygas ar kažką daro dėl to, kad jis dalyvaus politikoje, tai tą melą tikriausiai vienu būdu įmanoma paneigti – pasitraukti iš politikos ir parodyti,kad visa tai yra netiesa“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad jokios G. Kildišienės politinės perspektyvos jokiame kontekste nebuvo aptarinėjamos.

„Jeigu ir toliau bus toliau taip tyčiojamasi iš žmogaus, kad jis neva turi kažkokių tikslų ir neva jį kažkas tų tikslų link stumia, tai tokiu atveju, manau, tas sprendimas yra teisingas ir stiprus – parodyti, kad to nėra“, – sakė R. Karbauskis.

Žurnalistams patikslinus, kad apie galimus politinius G. Kildišienės planus yra kalbėjęs ne tik B. Matelis, bet ir dabar jau buvę LVŽS Panevėžio skyriaus nariai, R. Karbauskis sakė: „Visi turbūt supranta, kad tai, ką sako B. Matelis, sakys ir tie žmonės, kurie Panevėžyje šalia B. Matelio. Tai yra ta pati pasaka“, – aiškino jis.

R. Karbauskis nesileido į diskusijas, ar G. Kildišienės apsisprendimui įtakos galėjo turėti griežta P. Urbšio pozicija. „Aš nežinau, kodėl ji tai daro, bet kartoju: jokios politinės perspektyvos jokiame kontekste nebuvo aptarinėjamos nei su vienu Seimo nariu, nei su vienu partijos nariu, juo labiau dėl Europos Parlamento rinkimų“, – pabrėžė LVŽS lyderis.

P. Urbšys taip pat teigė, kad R. Karbauskio užtikrinimai jį įtikino. „Gavau patikinimą, kad G. Kildišienės knygos išleidimas nesiejamas su jos politine ateitimi. Tai, kad nebuvo iki galo išspręsta dėl jos narystės partijoje, ir tas susitikimas (praėjusį ketvirtdienį vykęs R. Karbauskio ir G. Kildišienės susitikimas vienoje reklamos agentūroje – red. past.) sukėlė tam tikrų abejonių, kad ta knyga gali būti siejama su jos politine ateitimi. R. Karbauskis užtikrino, kad knyga ir politinė komunikacija yra nesiejami dalykai“, – tikino parlamentaras.

Jis taip pat pabrėžė, jog tai, ar G. Kildišienė atsižvelgs į raginimą nutraukti narystę politinėje partijoje, parodys tik ateitis.

P. Urbšys sakė išgirdęs R. Karbauskio patikinimą, kad G. Kildišienės knyga pasirodė be jo žinios. „Jei pasirodys, kad kažkokie faktai buvo nuslėpti, tai leis vėl sugrįžti prie šio opaus klausimo, ir tai galėtų pakenkti tiek R. Karbauskio, tiek partijos reputacijai. Geriausia, kai politikas yra nuoširdus“, - teigė jis.

Anksčiau kai kurie politikai, pirmiausia – sausio mėnesį Seimo LVŽS frakciją palikęs nepartinis Bronius Matelis, yra svarstę, kad neseniai autobiografinę knygą „Atvirai“ išleidusi G. Kildišienė gali pretenduoti LVŽS sąraše dalyvauti po kelerių metų vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

LVŽS frakcijos narys nepartinis Povilas Urbšys yra pareiškęs, kad, jeigu G. Kildišienė pretenduotų dalyvauti rinkimuose, jis pasitrauktų iš frakcijos.

Teigia su socialdemokratais gerai sutariantys

„Valstiečių žaliųjų“ lyderis patikino su socialdemokratais „pakankamai gerai“ sutariantys.

„Netgi tais atvejais, kai buvo daromi partijos pirmininko (Gintauto Palucko – DELFI) pareiškimai apie galimybę nedalyvauti koalicijoje, mes netgi tuo pačiu metu kartu su socialdemokratų frakcijos vadovais aptarinėjome pasiruošimą rudens sesijai. Mūsų santykiai ir pasirengimas dirbti yra geri“, – patikino R. Karbauskis.

Jo manymu, kita Seimo sesija valdančiajai koalicijai sutarimo prasme gali būti sėkmingesnė, nes abi partijos viena kitą geriau pažįsta.

„O kaip mano partijos pirmininkas, tai čia jau kitas klausimas, ir kodėl jis kitaip mano. Aš tikiuosi, kad jie tą klausimą aptars ir išsispręs tarpusavyje. Mes tiesiog ruošiamės rudens sesijai, nes reikia priimti daug sprendimų, taip pat – ir biudžetą, ir kitų, kurie leistų konstatuoti, kad mes sėkmingai vykdome pažadus rinkėjams“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS nesutarimų su socialdemokratų nesureikšmino. Esą buvo tik keletas klausimų, dėl kurių frakcijos balsavo skirtingai. „Apie tuos klausimus mes žinojome jau tada, kai sudarinėjome koaliciją, ir buvome aptarę, kad jų nelaikysime tais, kurie sulaužytų mūsų susitarimą dirbti kartu“, – sakė R. Karbauskis.

Seimo Pirmininkas V. Pranckietis atkreipė dėmesį, kad socialdemokratų frakcijos kalbėjimas skiriasi nuo partijos pirmininko G. Palucko.

„Ką R. Karbauskis tik ką paminėjo, kad mes turime atskirti veiklą. Partijos pirmininkas, matyt, vis dar yra įsijautęs į rinkimų agitaciją, dar vis renkamas pirmininku, o mes kalbamės su frakcija. Frakcija pasiryžusi dirbti, ir manau, kad įvertinta mūsų statistika rodo, jog ir iki šiol dirbome visai neblogai, bet miškų klausimu, mes kaip ir žinojome, nuomonės išsiskiria. Ir mes jiems pasakėme, kad nugalėtojais tapsime mes, kad ir kokie nelaimingi būtumėte. Taip ir įvyko.

Pasak Seimo Pirmininko, galimybė prireikus ieškoti balsų iš šalies yra numatyta ir koalicinėje sutartyje.

„Pasitelkti kitų frakcijų balsus netgi numatyta mūsų koalicinėje sutartyje, kad, jei kuriuo nors klausimu mes nesutartumėm, tai turime teisę kreiptis į kitas frakcijas. Ir šiuo atveju mes labai teisingai politiškai pasielgėme įgyvendinę ir miškų reformą“, – sakė V. Pranckietis.

Partijos Pirmininkas pridūrė, kad taip bus elgiamasi ir ateityje, jeigu to prireiks.

„Aš labai džiaugiuosi, kad vis dažniau Seimas balsuoja 100 proc. Tokių balsavimų buvo labai daug jau Seimo istorijoje, ir gana svarbiais klausimais, kai visi – ir opozicija, ir pozicija balsuoja kartu. Tai yra, manau, šito Seimo brendimo požymis, jeigu ta tendencija tęsis, tai vis daugiau sprendimų mes priimsime nekreipdami dėmesio, ar esame pozicija, ar opozicija“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ frakcijos lyderių susitikime dalyvavo V. Pranckietis, R. Karbauskis, Virginijus Sinkevičius, Povilas Urbšys, Agnė Širinskienė ir Rima Baškienė.

Šį šeštadienį Naisiuose vyks LVŽS sąskrydis bei Tarybos posėdis.