Liberalų sąjūdis trečiadienio rytą išplatino mero A. Klišonio atsiprašymą.

„Labai atsiprašau dėl to, kad Plungės vaikai ir jų vasaros atostogos buvo įveltos į aiškius propagandinius požymius turintį renginį. Su mūsų vaikais pagal mainų programą į Krasnogorską vyko savivaldybės atstovai, kurie turėjo prižiūrėti, kad vaikų atostogos nebūtų politizuojamos. Deja, taip nebuvo. Įvyko klaida, dėl kurios nevalia ieškoti pasiteisinimų. Tai bus įvertinta nedelsiant“, - teigė A. Klišonis.

Pranešime taip pat teigima, kad iš anksto su Lietuvos institucijomis suderintoje vaikų atostogų mainų programoje baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ narių apsilankymas stovykloje nebuvo numatytas.

Skandalas kilo po to, kai paaiškėjo, kad Plungės valdžia organizavo jaunimo išvyką į stovyklą Rusijoje.

Plungės jaunimo delegacija, lydima savivaldybės atstovų, beveik dvi savaites praleido stovykloje Rusijoje. Stovyklos programoje - apsilankymai kariniuose muziejuose, bendravimas su baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Plungės rajono savivaldybė antradienį pranešė, kad delegacija į Rusiją liepos 1-12 dienomis vyko Krasnogorsko rajono savivaldybės kvietimu.

„Stovyklos metu vyko įvairūs sportiniai turnyrai. Be sportinių varžybų, vyko kūrybiniai vakarai, kurių metu jaunuoliai šoko, dainavo, skaitė eiles, vaidino, piešė. Taip pat turėjo galimybę save realizuoti „Multi pulti“ personažuose, vyko šokių maratonas, inscenizuotos liaudies dainos, „Mis ir Mister stovykla“ grožio ir talentų konkursai.

Be įvairiausių užsiėmimų, stovyklos organizatoriai sudarė galimybę pamatyti ir įžymias Rusijos Federacijos sostinės - Maskvos - bei Krasnogorsko miesto vietas. Tarptautinės jaunimo stovyklos dalyviai lankėsi Rusijos ginkluotųjų pajėgų, Tėvynės karo, Archangelskoje muziejuose, Aleksandrovo sode, Raudonojoje aikštėje. Turėjo galimybę pabuvoti tarptautiniame džiazo festivalyje. Uždarymo ceremonijoje galėjo pabendrauti su motoklubo „Naktiniai vilkai“ baikeriais“, - informuoja Plungės savivaldybė.

1989 metais, dar prieš Sovietų Sąjungos subyrėjimą, įkurto baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, jis ne kartą yra dalyvavęs baikerių organizuojamuose nacionalistiniuose renginiuose.

Plungės savivaldybės pranešime stovykla apibūdinama kaip kultūrinių mainų programa. Nurodoma, kad Plungės atstovai į ją pakviesti, nes Plungė - Krasnogorsko miesto partneris. Stovykloje iš viso susitiko penkios delegacijos.

Plungės-Rietavo rinkimų apygardoje kandidatuojantis konservatorius Jurgis Razma tvirtina, kad merui jau anksčiau opozicija buvo išsakiusi kritikos dėl vaikų vežimo į stovyklas Rusijoje, tačiau į jų perspėjimus valdžia nereagavo.

„Mūsų opozicijoje esantys atstovai buvo priekaištavę merui dėl kelių kelionių, čia nėra kažkas netikėto, ta diskusija nuolat vyko, kiek per tas keliones galima jaunimą nukreipti į tam tikrus Rusijos propagandinius spąstus“, - BNS trečiadienį sakė J.Razma.

Tuo pačiu konservatorius sutiko, kad anksčiau šios stovyklos neturėjo tokio akivaizdaus propagandinio elemento: „Tik gal anksčiau nebuvo tokių ryškių įtraukimo į propagandinius dalykus faktų kaip dabar šitie baikeriai, tai galbūt būdavo švelnesni atvejai. Dabar atsirado ryškesnių propagandos formų, keik galima spręsti iš aprašymo“.