Bando nepanikuoti

Planinį patikrinimą atlikę įmonės „Raseinių vandenų“ specialistai praėjusią savaitę Šienlaukio vandenvietėje aptiko padidintą arseno kiekį. Tai pirmas toks atvejis Raseinių rajone.

Buvo surengtas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame dalyvavo medikai, higienos specialistai, vandentiekininkai ir Raseinių rajono savivaldybės atstovai.

Viduklės seniūnija įpareigota Šienlaukio gyvenvietėje skubiai išplatinti skelbimus apie galimą pavojų.

Žinia apie vandenyje rastą arseną gyventojams sukėlė nerimo ir abejonių. „Juk arsenas labai pavojinga medžiaga, nuodai. Gali kilti tikra panika“, - nerimavo į redakciją paskambinusi Viduklės bendruomenės narė.

Bendruomenės pirmininkės Irenos Petraitienės pastebėjimu, panikos požymių Šienlaukyje nėra, gyventojai į neįprastus perspėjimus reaguoja ramiai, nekurdami sąmokslo teorijų.

Tirs kitas vandenvietes

Higienos specialistai ir medikai tvirtino, kad panikai nėra jokio pagrindo.

„Pranešimą apie padidintą arseno kiekį gavome iš vandenį tyrusios laboratorijos. Nors raštiškos informacijos apie arseną neturėjome, tačiau nutarėme, kad reikia imtis priemonių - įspėti žmones nenaudoti vandens maistui. Taip pat nutarta paimti mėginius ir laboratorijoje patikslinti arseno kiekius. Jei tyrimai dėl padidinto arseno kiekio pasitvirtins, bus sprendžiama apie vandens tiekimo nutraukimą, apie galimybes įgyvendinti alternatyvius tiekimo būdus“, - sakė Raseinių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Henrikas Medveckas.

Papildomus Šienlaukio vandenvietės tyrimus atlieka Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija. Mėginiai su įtarimus sukėlusiu vandeniu šiai laboratorijai jau pateikti.
Kilus nerimui dėl taršos, planuojama išsamiai ištirti ir kitus Raseinių rajono vietose esančius vandens telkinius.

Raseinių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Virginija Lembutienė praėjusį antradienį, liepos 11 dieną, informavo, kad Šienlaukio vandenvietės tyrimų rezultatų kol kas nėra.

„Sulaukėme iš kelių Šienlaukyje esančių šulinių paimto vandens tyrimų duomenų. Padidinto arseno kiekio šuliniuose nenustatyta“, - informavo specialistė.

Lemia kiekiai

H.Medveckas nurodė, kad arseno dažniausiai būną pesticiduose, jo gali atsirasti pūvant dideliam medienos kiekiui arba nuo nelegaliai užkastų galvaninių elementų.

Per požeminius vandenis arseną gali skleisti ne tik užkasti chemikalai, bet ir nelegalūs atliekų sąvartynai.

Įvairiuose leidiniuose akcentuojama, kad arsenas ir visi jo junginiai labai nuodingi. Dažnai pabrėžiama, jog pavojaus nekelia tik maži arseno kiekiai.

„Arsenas mažais kiekiais veikia kaip stimuliatorius įvairioms organizmo funkcijoms. Arseno yra plačiai naudojamose produktuose. Pavyzdžiui, viename pakelyje cigarečių yra pusė leistinos arseno normos. Sovietmečiu odontologai arseną naudodavo atviram danties nervui nuslopinti. Tačiau padidintas arseno kiekis yra pavojingas sveikatai“, - atkreipė dėmesį H.Medveckas.

Spragos apsaugoje

Jis pabrėžė, kad Šienlaukio vandenvietės apsaugos zonoje – daug rimtų spragų.
Šienlaukio vandenvietė

„Nėra nustatyta griežto režimo zonų. Prieš kelis dešimtmečius dalijant žemes, nebuvo atsižvelgta, ar žemė priklauso vandenvietės aplinkoje veiklas ribojančiai zonai. Dabar susiduriama su problemomis, siekiant tas zonas atkurti. Jas sugrąžinti yra būtina. Tuo turi pasirūpinti savivaldybės tarnybos“, - sakė viršininkas.

Siekiant nustatyti galimą taršos šaltinį, bus aiškinamasi, ar sovietmečiu Šienlaukyje nebuvo pesticidų sandėlių.

Ketvirtadienio rytą Raseinių rajono savivaldybė išplatino pranešimą, kad įtarimai dėl vandenvietės užterštumo padidintu arseno kiekiu pasitivirtino.

Šienlaukio ir netoliese esančių Ražaitėlių gyventojams rekomenduojama laikinai nenaudoti geriamojo vandens.

UAB „Raseinių vandenys“ pabrėžia, kad visose kitose rajono gyvenvietėse gyventojams tiekiamas geriamasis vanduo yra kokybiškas ir saugus naudoti maistui ir maisto gamybai.