DELFI primena, kad birželio pabaigoje vykusios liūties metu iškrito 48 mm/h, antradienį – 45 mm/h kritulių.

Tiesa, Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė DELFI sakė norinti nuraminti sostinės gyventojus – greičiausiai lis ne smarkiai ir trumpai, o ilgiau, bet pasyviau.

Savo ruožtu Lietuvos m. savivaldybės administracija informuoja, kad ketvirtadienį Vilniuje intensyviai lis. Per liūtį patariama aplenkti sunkiai išvažiuojamas atkarpas: Geležinio Vilko g., Narbuto ir Sėlių sankirtą, Vakarinį aplinkkelį, Žalgirio g. ir Vileišio g.

Jau praneša apie nepravažiuojamą vietą: yra pasirengę blokuoti kelius

Sostinės policija popiet išplatino pranešimą, kad vienintelis būdas išvengti nepravažiuojamų miesto vietų – transporto srautų nukreipimas kitu keliu.

„Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai budi ir yra pasirengę – jei gatvėse vėl telkšos nepravažiuojami klanai, laikinai eismas bus draudžiamas nepravažiuojamomis vietomis, o automobiliai nukreipiami alternatyvia, saugia linkme. Nuolat keičiamasi informacija ir derinami veiksmai su PGT pareigūnais, SĮ „Grinda“, – informavo jie.

Gyventojų prašoma apie sunkumų keliančias miesto vietas nedelsiant pranešti telefonu 112.

„Labiausiai problemų keliančios vietos mieste – Narbuto g.. kalno papėdė ir Geležinio Vilko g., po Edukologijos universiteto žiedu“, – tikino pareigūnai.

Kiek vėliau jie pranešė, kad Vilniuje, ties Pramonės g. 24-uoju pastatu, pravažiavimas įmanomas tik sunkiajam transportui –vairuotojus prašome rinktis kitus maršrutus.

Prognozuoja lietų, o ne liūtį

„Dabar tik porą kartų paplaukė ir visi tik to ir laukia. Lietus bus smarkus, bet gal visai kitoks. Pavyzdžiui, ir naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį smarkiai lijo visame vakariniame mūsų šalies pakraštyje“, – pasakojo sinoptikė.

Pasak jos, naktį ten iškrito iki 24 mm/h kritulių, o Šilutės rajone – iki 40 mm/h.

„Tai buvo ne kaip kažkokia liūtis su perkūnija – trumpa, staigi, bet tiesiog ilgesnį laiką gana vienodai ir intensyviai lijo, todėl prilijo didelį kiekį“, – aiškino V. Ralienė.

Orų prognozė ketvirtadienį 17 val.

Pirmasis lietus – dar apie pietus

Anot pašnekovės, lyti Vilniuje turėtų pradėti dar apie pietus, debesys atslinks iš pietvakarių.

„Yra tikimybė, kad pradės lyti jau apie pietus – vienas debesėlis praeis, kitas. Na, o pačių intensyviausių laukiame jau į darbo dienos pabaigą. Tačiau kol kas dar tiksliai pasakyti, kurią valandą ir kurioje Vilniaus dalyje smarkesnis lietus užklups, yra sudėtinga“, – sakė V. Ralienė.

Sinoptikės teigimu, taip yra dėl to, kad lietaus debesys esą dar tik formuojasi.

„Panašiai kaip pajūryje greičiausiai bus – daugiau kaip 20 mm/h kritulių. Ankstesnėmis liūtimis sostinėje buvo iki 50 mm/h. Taigi dabar laukiame beveik perpus mažesnio kritulių kiekio. Bet, jei iš tikrųjų labai smarkiai lis intensyviausiu metu ir tai tęsis apie pusvalandį, mūsų gatvėms patvinti to užteks“, – pripažino ji.

Pasisaugoti turėtų ir kauniečiai

V. Ralienė tikino, kad jai labai norėtųsi, kad ir žmonės audros metu būtų supratingesni – pasimokę iš ankstesnių gamtos išdaigų, rinktųsi kitus kelius, nevažiuotų tiesiai į balą.

„Jei jau matyti, kad formuojasi bala, tai nėra ko į ją su automobiliu pulti. Na, apvažiuok. Daugiau laiko sugaiši? Juk mūsų miestas toks kalvotas – kalvas nuplauna, o į daubas vis tiek suteka tas vanduo. Tai gal kitą kelią galima pasirinkti, dabar jau žinome problematiškas vietas, kad mažiau streso būtų mums patiems“, – svarstė sinoptikė.

Pasisaugoti esą turėtų ir Kauno gyventojai – orai čia bus panašūs kaip Vilniuje.

„Labai panašiai ateina“, – užtikrino ji.

Vida Ralienė

Lietus – ir penktadienį

Paklausta, kiek lietus tęsis, V. Ralienė sakė, kad, pagal dabartinius skaičiavimus, iš pietinių ir pietrytinių rajonų lietus turėtų pasitraukti iki nakties.

„Trumpiau lis nei praėjusį kartą, kai stipriai lijo visą naktį. Šį kartą turėtų greičiau pasitraukti“, – aiškino ji.

Tiesa, lietus sugrįžti turėtų dar penktadienį, popietinėmis valandomis, labiau į vakarą.

„Gali lyti panašiai kaip trečiadienį vakare – susidarė toks nedidelis debesėlis, trumpai palijo, bet net ne visame mieste, turbūt ne visi jį ir pamatė. Bet nebeturėtų būti smulkių liūčių ir ilgalaikio lietaus. Galbūt tas debesėlis praslinks Vilniaus pakraščiu, gal ne visi pastebėsime. Yra tikimybė tokio lietaus, bet nesmarkaus“, – tikino V. Ralienė.

Po dar vieno išbandymo turėtume atsikvėpti

Remiantis www.gismeteo.lt orų prognozėmis , ketvirtadienio naktį vakarinius šalies rajonus pasieks gausūs krituliai, kurie pamažu keliaus tolyn į rytus.

Dieną vyraus permainingas debesuotumas, daug kur nušniokš smarkios liūtys. Antroje dienos pusėje, pavakare, gausiausi krituliai numatomi rytinėje, pietrytinėje šalies dalyje, o vakaruose debesys jau skirstysis. Pūs smarkokas šiaurės vakarų krypties vėjas. Oras šils iki 18–19 laipsnių.

Šiauliuose naktis bus giedra, ryte rinksis debesys, pradės lyti, numatoma perkūnija. Vyraus 14–16 laipsnių šiluma. Dienos metu prapliups lietus, bus apie 17–18 laipsnių šilumos. Pajūryje gausiausi krituliai numatomi pirmoje paros pusėje. Dieną įsismarkaus vėjas, debesys po truputį skirstysis, krituliai išseks. Temperatūra svyruos apie 15–17 laipsnių.

Penktadienį dangumi plauks nedideli debesys, skėčius galėsime padėti į šalį. Pūs vidutinio stiprumo vakarų, šiaurės vakarų vėjas. Vilniaus ir Kauno apylinkėse vyraus nepastovus debesuotumas, kritulių tikimybė maža. Naktį ir ryte bus apie 11–15, dieną apie 20 laipsnių šilumos. Šiauliuose taip pat be lietaus. Pirmoji paros pusė bus giedra, vyraus 10–15 laipsnių šiluma. Įdienojus padaugės debesų, tačiau lietaus nenumatoma. Oras sušils iki 19–20 laipsnių. Pajūryje vyraus ganėtinai giedras dangus, nedidelis lietus kai kur gali iškristi tik antroje dienos pusėje. Naktį bus apie 15, dieną apie 18 laipsnių šilumos.

Šeštadienį suksis silpnas, nepastovios krypties vėjas. Temperatūra kils truputį aukščiau, vietomis numatomas nedidelis lietus. Vilniuje ir Kaune vyraus permainingas debesuotumas. Naktį ir ryte be lietaus, bus apie 12–15 laipsnių šilumos. Dieną protarpiais trumpai lynos, oras šils iki 21 laipsnio. Šiauliuose danguje pasisukios nedideli debesys. Pirmoje paros pusėje termometrai fiksuos 11–15, dieną 20 laipsnių. Pajūryje numatomas mažas debesuotumas ir kuklus lietus. Naktį ir ryte temperatūra sieks 13, įdienojus 17–18 laipsnių.

Sekmadienį išsilaikys labai panašūs orai, numatomas silpnas vakarinių krypčių vėjas. Vilniaus ir Kauno apylinkėse vyraus nedidelis debesuotumas, protarpiais krapnos lietus. Naktį ir ryte temperatūra svyruos apie 12–16, dieną apie 22 laipsnius šilumos. Šiauliuose be žymesnių kritulių, vyraus ganėtinai giedras dangus. Nakties ir ryto valandomis bus apie 10–15, įdienojus apie 21 laipsnį šilumos. Pajūryje orai bus ramūs ir saulėti. Pirmoje paros pusėje vyraus 13–16, dieną 18–19 laipsnių temperatūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)