Praėjusią savaitę per Baltarusiją į Lietuvą atvykęs rusų opozicijos veikėjas teigia tai padarysiantis vasaros pabaigoje, nes šiuo metu dar turi galiojančią vizą.

„Šiuo metu atvažiavau pagal Lietuvos vizą. Aš kol kas pasinaudosiu galimybe būti čia kaip turistas, nes man dar reikia pakeliauti po Europos Sąjungą su reikalais. Kai baigsiu tvarkyti savo neatidėliotinus reikalus ten, iš karto paprašysiu prieglobsčio Lietuvoje. Tai greičiausiai įvyks rugpjūčio viduryje arba rugpjūčio pabaigoje“, – BNS pirmadienį sakė J.Gorskis.

Jis į Lietuvą atvyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai Maskvoje rusą sulaikė praėjusį trečiadienį. J.Gorskis teigė, kad jis įtariamas viešu raginimu vykdyti ekstremistines veiklas.

Jo vadovaujamose nacionalistų eitynėse gegužę jis skandavo „Ukraina – Maidanas, Rusija – Maniežo aikštė, padangos, barikados, ugnis“ ir „17-11-5 revoliucija“.

Pasak J.Gorskio, Rusijos teisėsauga interpretavo šiuos šūkius kaip „raginimus šturmuoti Kremlių“, nors tai, jo teigimu, yra neteisinga interpretacija.

„Mano žodžiuose nebuvo jokio raginimo“, – sakė vyras.
Praėjus dviem dienoms nuo sulaikymo vietos teismas jam skyrė namų areštą.

J.Gorskis pasakojo į Lietuvą atvykęs pagal iš anksto suplanuotą maršrutą, keisdamas automobilius.

Jis tvirtino nenorintis būti politinėje nelaisvėje.

„Sakyčiau, kad pabėgau iš nelaisvės. Aš niekur nebėgau, aš tiesiog nenoriu būti nelaisvėje“, – kalbėjo J.Gorskis.

Aktyvistas teigė jau trejus metus važinėjantis į Lietuvą, kur turi žmonos vardu registruotą namą Palangoje.

Jis liepą paskelbė įkuriantis naują visuomeninį judėjimą „Naujoji dešinioji alternatyva“, tačiau jo registruoti nežada, nes baiminasi dėl narių saugumo ir galimo persekiojimo.

„Tada planavau daryti tarptautinius padalinius. Todėl šią vasarą ir važinėsiu pas žmones Europos Sąjungos šalyse, kuriuos pažįstu“, – sakė J.Gorskis.