Palangai perėmus minėtą turtą, nedelsiant būtų imamasi priemonių, kad kone prieš 15 metų sudegusi ir dėl nepriežiūros visiškai sunykusi kultūros vertybė būtų restauruota ir vėl tarnautų visuomenės poreikiams, teigiama savivaldybės pranešime spaudai.

Kad privatiems asmenims – Jackų šeimai priklausanti medinė Palangos Kurhauzo dalis turi būti perimta valstybės nuosavybėn, lygiai prieš savaitę, birželio 30 d., pasisakė Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs bylą apeliacine tvarka. Teismo nutartyje taip pat nurodoma, kad už paimamą turtą Jackoms priteisiama 10 tūkst. eurų kompensacija, tačiau iš Jackų kaip žalą už kultūros vertybės nepriežiūrą valstybei priteista 29 tūkst. eurų.

Kadangi teismo nutartis yra įsiteisėjusi, Palangos miesto savivaldybė nedelsdama kreipėsi į Vyriausybę su prašymu perduoti medinę Kurhauzo dalį Palangos miesto savivaldybei. Rašte nurodoma, kad Palangos kurhauzas yra valstybės saugomas objektas, turintis didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę visuomenei, todėl jis privalo būti išsaugotas ateinančioms kartoms. „Įsiteisėjus aukščiau minėtam Klaipėdos apygardos teismo sprendimui, pagaliau atsirado galimybė restauruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams visą Palangos kurhauzo pastatą ir jo aplinką, suformuojant dar vieną visuomenės poreikiams skirtą traukos centrą kurorte“, – pranešime cituojamas Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pasak Š. Vaitkaus, Palangos miesto savivaldybė pasiryžusi nedelsdama imtis priemonių, kad ir medinė Kurhauzo dalis kuo greičiau būtų restauruota. „Perėmę šį turtą, nedelsdami skirsime finansavimą medinės Kurhauzo dalies restauracijos projektui parengti, kad darbai prasidėtų kaip įmanoma greičiau. Mūsų tikslas – kuo skubiau restauruoti šią kultūros vertybę, pritaikant ją meno ir laisvalaikio tikslams bei visuomeninei veiklai plėtoti, kad ji ir vėl imtų tarnauti Palangos miesto bendruomenei ir mūsų kurorto svečiams“, – sakė meras.

Mūrinė, Palangos miesto savivaldybei priklausanti Kurhauzo dalis buvo restauruota prieš pusketvirtų metų – 2013 m. gruodį. Nuo tada čia aktyviai verda kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas, tad šiandien Kurhauzo salė yra profesionalaus scenos meno erdvė, šioje dalyje taip pat yra įsikūręs Palangos kultūros ir jaunimo centras.

Kadangi Kurhauzo koncertų salės akustika yra viena iš geriausių akustikų Lietuvoje, čia dažnai suvažiuoja koncertuoti įžymūs klasikinio žanro profesionalios muzikos atlikėjai. Atstatytoje Kurhauzo dalyje jau įvyko per 300 kultūrinių renginių.

Kurhauzo mūrinėje dalyje vyksta ir visuomenės susibūrimai, tarptautinio lygio konferencijos, svarbiems pasitarimams į Kurhauzo salę renkasi aukščiausi šalies vadovai. Mūrinės dalies Kurhauzo antrame aukšte yra konferencijų salė, kuri išnaudojama ir kaip atvira jaunimo erdvė.

Taip pat antrame aukšte yra įsikūręs Palangos kultūros ir jaunimo centro „Grubusis“ teatras, kuris rengia monospektaklius.