„Popiežius Pranciškus, Vatikane skelbdamas apie Vilniuje vykstančias T. Matulionio beatifikacijos iškilmes, pasakė, kad jis buvo nužudytas. Tai ženklas mums pasižiūrėti į save. Bažnyčia tyrė ir ištyrė, o ar valstybė tyrė? Ar valstybei aktualu nustatyti tiesą?“, – teigia šią idėją viešai iškėlęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras teologijos daktaras Algirdas Jurevičius pasakojo, jog tyrimas dėl palaimintojo T. Matulionio galimo nunuodijimo jau atliktas prieš 17 metų - 2000-aisiais, renkant medžiagą jo beatifikacijos bylai. Tuomet arkivyskupo palaikai buvo ekshumuoti ir ištirti.

„Tyrime dalyvavo ne tik vietiniai, bet ir iš Vilniaus atvykę teismo medicinos ekspertai. (...) Tačiau nusikaltimo sudėties nerado ir klausimą paliko atvirą“, - prisiminė A. Jurevičius.

Vilniaus universiteto istorikas, Katalikų bažnyčios istorijos specialistas, arkivyskupo biografijos tyrinėtojas Arūnas Streikus neatmeta galimybės, kad T. Matulionis galėjo tapti nužudymo auka, neatmetė, nors tiesioginių įkalčių, jo teigimu, nėra.