Į jaunutės aktorės pagalbos šauksmą dėl iš teatro vadovo patirto seksualinio priekabiavimo pradžioje abejingai žiūrėjusi teisėsauga, skandalui iškilus į viešumą irgi sujudo.

Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Nida Grunskienė pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti. Kaip skelbia prokuratūra, šis sprendimas priimtas išsamiai išanalizavus ir įvertinus anksčiau galimai nukentėjusio asmens pateiktus duomenis, garso įrašą bei papildomą informaciją.

Gresia nelaisvė

Galimai nukentėjusio asmens pareiškimas, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo, Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariatui buvo pateiktas šių metų kovo mėnesį.

Įvertinus, kad seksualinio priekabiavimo veika galėjo būti įvykdyta ir vadovaujantis galiojančių teisės aktų reikalavimais, pareiškėja buvo informuota apie jos teisę kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Šis nutarimas vėliau buvo skundžiamas Panevėžio apylinkės prokuratūrai bei ikiteisminio tyrimo teisėjui, tačiau liko nepakeistas – buvo pripažinta, kad šiuo atveju procesas turi vykti privataus kaltinimo tvarka.

Pareiškėjos valia, situacija, dėl kurios ji siekė, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl priekabiavimo, buvo išsamiai paviešinta įvairiose žiniasklaidos priemonėse, įskaitant ir jos duotus interviu.

Panevėžio apygardos prokuratūra skelbia, jog atsižvelgdama į tai, kad per keletą savaičių viešoje informacinėje erdvėje buvo pateikta ir anksčiau nevertintų detalių bei aplinkybių, Panevėžio vyriausioji prokurorė N. Grunskienė savo iniciatyva, kaip aukštesnysis prokuroras, susipažino su pareiškėjos teiktu pareiškimu policijai, garso įrašu bei įvertino šiuos duomenis kartu su vėlesne papildoma informacija ir priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą.

Už vertimą lytiškai santykiauti L. Zaikauskui gresia laisvės atėmimas iki 3 metų.

Policija nereagavo

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson praėjusį penktadienį paskelbė L. Zaikauską atleidžianti iš J. Miltinio dramos teatro direktoriaus pareigų Toks sprendimas priimtas dėl seksualinio priekabiavimo prie darbuotojos ir neatėjimo į darbą. Šiuo metu L. Zaikauskas atostogauja ir atleidimo lapelis jam bus įteiktas sugrįžus į darbą.

Kad L. Zaikauskas seksualiai priekabiavo prie savo darbuotojos, jau anksčiau konstatavo ir Lygių galimybių kontrolierė.

Juodos teatro vadovo aistros į viešumą išlindo apie nederamą jo elgesį viešai prabilus jaunai aktorei Erikai Račkytei.

Gavusi vaidmenį monospektaklyje, kurį režisavo pats L. Zaikauskas, aktorė sulaukusi prašymo jį pabučiuoti. Vėliau panašios užuominos dažnėjo ir įžūlėjo. Kol tariamas draugiškumas merginai nebeatrodė toks nekaltas. O tiesiai pasakyta režisieriaus frazė, kad aktorė vis tiek privalės su juo permiegoti, merginai galutinai sudėjo visus taškus šiuose santykiuose.

Kreiptis į policiją E. Račkytę, anot jos, privertė šokiravęs nutikimas per vieną repeticiją. Aktorė pasakojo esą puolė prie jos, suėmė rankomis veidą, bandė bučiuotis ir graibytis. Savo nešvarius ketinimus jis tą patį vakarą esą pakartojo. Išgąsdinta ir aktorė jau ryte parašė policijai pareiškimą dėl tokių veiksmų.

Tačiau tąkart jaunutė aktorė teisėsaugos pareigūnų pagalbos nesulaukė. Jaunutė mergina buvo palikta viena: policija patarė kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.