Tai paaiškėjo DELFI gavus informacijos apie dviejų Lietuvos savivaldybių – Trakų rajono ir Druskininkų delegacijų vizito Azerbaidžane detales.

Į Baku – keliolikos asmenų delegacija

Į Azerbaidžaną Lietuvos politikų delegacija išvyko šių metų birželio 21-ą dieną.

Trakų rajono delegacijos sudėtyje – Trakų rajono savivaldybės merė liberalė Edita Rudelienė, jos sutuoktinis Henrikas Rudelis vyko į Kazak miestą.

Druskininku delegaciją sudarė savivaldybės meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir nepartinio judėjimo „Už Druskininkus“ pirmininkas Ričardas Malinauskas ir jo gyvenimo draugė Jurgita Kasperavičiūtė: jie vyko į Baku.

Po beveik savaitės, birželio 26-ąją, į Baku atskrido ir likusioji Druskininkų savivaldybės delegacijos dalis. DELFI žiniomis – keliolika asmenų, tarp kurių yra Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė, tarybos narių ir vietos savivaldybės įstaigų vadovų.

DELFI šaltinių žiniomis, iš viso Druskininkų savivaldybės delegaciją Azerbaidžane sudarė 16-18 asmenų. Tikslaus skaičiaus neatskleidė ir pati Druskininkų savivaldybės administracija.

„Delegacijos vadovas yra Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas, delegaciją sudaro Druskininkų savivaldybės vadovai, administracijos specialistai, tarybos nariai, įstaigų atstovai“, - į prašymą įvardinti delegacijos sudėtį atrašė Druskininkų savivaldybės administracijos Dokumentų ir informacijos skyriaus viešųjų ryšių specialistė Diana Sinkevičiūtė.

Pasak Druskininkų savivaldybės atstovės, „oficialus vizitas organizuotas siekiant užmegzti ir plėtoti ilgalaikius partnerystės ryšius tarp Druskininkų savivaldybės ir Baku miesto bei pritaikyti turizmo ir kultūros objektų įrengimo patirtį, įgyvendinant Druskininkų savivaldybės investicinius projektus“.

Druskininkiečių delegacija Azerbaidžane viešės iki birželio 30 dienos.

R. Malinausko tikslas – „Formulė 1“ varžybos

Kodėl į Azerbaidžaną Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas su savo širdies drauge išvyko beveik savaitę anksčiau nei likusi delegacijos dalis?

Galimas atsakymas aiškėja žinant, kas praėjusią savaitę vyko tolimosios šalies sostinėje.

Birželio 23 – 25 dienomis Azerbaidžano sostinėje Baku vyko prestižiškiausių pasaulyje automobilių lenktynių „Formulė 1“ Didžiojo prizo varžybų etapo lenktynės.

Kaip žinia, automobilių lenktynės – didžioji politiko R. Malinausko aistra. Šį pomėgį Druskininkų meras nurodo ir savo oficialioje biografijoje.

Maža to, R. Malinauskas – ir profesionalus autolenktynininkas. Jis yra Lietuvos automobilių sporto meistras, per savo sportinę karjerą net tris kartus tapęs Pabaltijo autokroso čempionu.

Pats R. Malinauskas telefonu neatsiliepia, kaip ir jo pavaduotojas L. Urmanavičius, su kuriuo DELFI bandė susisiekti šią savaitę.

Kartu su R. Malinausku ir jo drauge Azerbaidžane viešėjusi Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė DELFI patvirtino, kad apsilankymas „Formulė 1“ varžybose buvo viena iš jų vizito programos dalių.

„Neslėpsiu, mums buvo suorganizuota ir tai, kuo azerbaidžaniečių pusė labai didžiavosi (jų šalyje vykstančiomis varžybomis – DELFI)“, - sakė E. Rudelienė.

Lietuvių vizitą išnaudojo savajai propagandai

DELFI pasidomėjus pačios E. Rudelienės kelionės organizatoriais ir tikslais, šią savaitę susisiekus su Trakų rajono savivaldybė, merės pavaduotoja Marija Puč teigė, kad vizitas yra skirtas aptarti anksčiau pasirašytos bendradarbiavimo sutarties su Azerbaidžano respublikos Kazako (Qazax) rajono savivaldybe tolesnes perspektyvas.

Tokiam bendradarbiavimui Trakų rajono savivaldybės taryba pritarė šių metų kovo 2-ą dieną priimtu sprendimu Nr. SP – 41.

Tačiau ponia M. Puč painiojosi, paklausta, kas organizavo kelionę, kiek atsiėjo merės ir jos sutuoktinio viešnagės išlaidos, taip pat – kiek truks pats vizitas.

Abejones dėl kelionės išsklaidė pati merė, su kuria DELFI kalbėjosi jos atostogų metu. Atostogauti iki birželio 30-os dienos E. Rudelienė nusprendė grįžusi birželio 27-ąją iš Azerbaidžano, kur paliko kolegas iš Druskininkų tolesnei viešnagei.

Trečiadienį kalbėdama su DELFI Trakų rajono savivaldybės merė teigė, kad jos kelionė buvo „atsakomasis vizitas po prieš mėnesį pasirašytos bendradarbiavimo tarp savivaldybių sutarties“.

Pasak E. Rudelienės, jos komandiruotės išlaidas bei skrydį apmokėjo Trakų rajono savivaldybė. Kelionės išlaidas jos sutuoktinis H. Rudelis padengė pats, o viešnagę Azerbaidžane – Kazako rajono municipalitetas.

Sutapimas, kad tomis dienomis Kazake vyko vietos valdančiosios partijos rinkimai, kuriuos vienbalsiai laimėjo dabar municipalitetui vadovaujantis Recepas Babašovas.

Lietuvos politikus ir jų antrąsias puses priėmė ir Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Valdas Lastauskas bei Azerbaidžano medžliso (parlamento) tarpparlamentinės grupės ryšiams su Lietuvos respublika pirmininkas Kamranas Nabizade.

Lietuvos politikės vizitas neliko nepastebėtas Azerbaidžano žiniasklaidos. E. Rudelienę kalbino nacionalinis Azerbaidžano televizijos kanalas, apie vizitą rašė ir rusų kalba transliuojamas naujienų portalas vesti.az, vietos laikraščiai ir naujienų portalai.

Tačiau tai, kas normalu savotišką Heidaro Alijevo, buvusio aukšto Sovietų Sąjungos komunistų partijos veikėjo ir pirmojo Azerbaidžano prezidento, kultą sukūrusiame Azerbaidžane, rėžia akį demokratinės Europos valstybių žiniasklaidai.

E. Rudelienės vizito metu tos šalies žiniasklaida ypatingai akcentavo Lietuvos politikės apsilankymą H. Alijevo memorialiniame muziejuje, raudonų rožių dėjimą šalia šio nevienareikšmiai Vakaruose vertinamo politiko paminklo ir kt.

Pati Trakų rajono savivaldybės vadovė pripažįsta, kad tokie vaizdai gali sukelti prieštaringus vertinimus, tačiau, pasak jos, nuvykus į musulmoniškąją šalį piktnaudžiauti jų sudaryta darbotvarke būtų buvę politiškai trumparegiška ir nemandagu.

„Neslėpsiu, tam vizitui jie skyrė didelį dėmesį – tiek politikai, tiek žiniasklaida. Galbūt todėl, kad Kazako rajonas buvo pirmasis Azerbaidžane, pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su Europos Sąjungos valstybe. Ir pati sutartis buvo daugiau jų iniciatyva. Mes Trakuose iš pradžių abejojome, kiek mums tai naudinga, tačiau kolegos iš tolimojo Azerbaidžano dėjo dideles pastangas, kad tokia sutartis būtų pasirašyta“, - sakė E. Rudelienė.