Antradienį į paskutinį posėdį susirinkusi darbo grupė nutarė, kad jeigu atskiri Seimo nariai mano, jog frakcijų seniūnams ar komitetų pirmininkams reikia didinti atlyginimus, gali teikti asmeninius siūlymus projektui.

Seimo vicepirmininkė, socialdemokratė Irena Šiaulienė siūlė suvienodinti frakcijų seniūnų pareiginės algos koeficiento bazinį dydį.

Dabar priklausomai nuo frakcijos narių skaičiaus seniūnų pareiginė alga skaičiuojama taikant skirtingus koeficientus, jie svyruoja nuo 20,0 iki 21,9. I.Šiaulienė siūlė nustatyti vienodą 20,9 koeficientą.

Kita Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė siūlė parlamentinių komitetų pirmininkų atlyginimus prilyginti ministrų algoms. Dabar komiteto vadovai vidutiniškai gauna po 2,8 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių, ministrai – apie 1 tūkst. eurų daugiau.

„Aš asmeniškai esu tos pozicijos, kad nereikia keisti tos lentelės, koeficientų nedidinti, nes tai pareikalautų daugiau pinigų“, – žurnalistams sakė darbo grupės vadovas Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius.

Siūlymą dėl komitetų vadovų algų kritiškai įvertino premjeras Saulius Skvernelis.

„Ministro atlyginimas, jeigu be valstybės tarnybos stažo, jis praktiškai yra Seimo nario atlyginimas. Nemanau, kad kalbant apie atsakomybės ribas yra tapatūs dalykai. Ministro atsakomybė yra šiek tiek didesnė“, – teigė jis.

Vieno iš projektų autorių I. Šiaulienė tvirtino, kad frakcijos seniūnų darbo apimtis yra didžiulė.

„Norint formuoti atsakingą frakcijos politiką, frakcijos seniūnas turi būti gerai įsigilinęs į visus darbotvarkės klausimus, ar tai būtų ekonomika, ar žemės ūkis, ar politiniai klausimai. Manyčiau, kad nėra teisingas toks darbo apmokėjimas, koks yra dabar“, – teigė ji žurnalistams.

I.Šiaulienės tvirtinimu, frakcijų seniūnai uždirba mažiau nei komitetų pirmininkai, nors pastarųjų darbo sritis neva siauresnė.

„Tik turint 40 frakcijos narių, tada seniūno alga prilygsta komiteto pirmininko algai, o jo klausimų amplitudė ir atsakomybė yra begalinė“, – sakė socialdemokratė.

Anot jos, pagrįstas ir siūlymas komitetų pirmininkų atlyginimus prilyginti ministrų algoms.

„Šiaip ar taip (Lietuva) parlamentinė respublika yra. Apskritai politinę kryptį turėtų formuoti parlamentas ir parlamentinio komiteto pirmininkas. Deja, esame jauna demokratija ir siekiame, kad į politiką ateitų vis nauji žmonės, neva dėl to Seimas dirbtų geriau. Bet mes matome, kai ateina ir neturi patirties. Keliant šitą klausimą, kodėl komiteto pirmininko alga turėtų būti ne mažesnė negu ministro, atrodytų, yra paradoksalu pažiūrėjus į faktinę situaciją. Bet iš esmės einame prie to, kad tai yra svarstytinas klausimas“, – svarstė I. Šiaulienė.

Seimo kanceliarijos duomenimis, vidutinė jokių pareigų neturinčio Seimo nario alga per mėnesį siekia 2531 eurų neatskaičius mokesčių.