Tad jau šią savaitę Kultūros ministerijoje bus sprendžiamas tolesnis L. Zaikausko likimas. Kad J. Miltinio dramos teatre vyksta negražūs dalykai, dar gegužės mėnesį viešai prabilo aktorė E. Račkytė. Dėl seksualinio pobūdžio prievartos darbe ir pažeminimo ji kreipėsi į policiją, tačiau jai buvo pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Skandalui iškilus į viešumą, tyrimo ėmėsi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ir Kultūros ministerija. E. Račkytė pasakojo, kad L. Zaikauskas nuo pat spektaklio „Mergaitės svajonė“ pirmųjų repeticijų jai rodė perdėtą dėmesį, laidė seksualinio pobūdžio užuominas.

Galiausiai artėjant spektaklio premjerai atvirai rėžė, jeigu norinti tapti žvaigžde, turinti permiegoti su teatro vadovu. Jei to nepadarysianti, turėsianti atsisveikinti su aktorės karjera, nes pats pasirūpins, kad nė vienas Lietuvos teatras jos nepriimtų.

Aktorės teigimu, per vieną repeticiją kelis kartus bandė per prievartą pabučiuoti, stipriai laikydamas jos veidą norėjo įkišti savo liežuvį į burną, grabinėjo. Nors mergina ne kartą prašė teatro direktoriaus liautis, tačiau jis vis primindavo „prievolę“ permiegoti su juo. Aktorės žodžius patvirtina ir garso įrašai – yra užfiksuoti E. Račkytės ir L. Zaikausko pokalbiai.

Viename jų aiškiai girdėti, kaip direktorius teigia, jog „rankos paspaudimas reiškia, kad mes sutarėm, kad dirbam, taip, aš viską, ką įsipareigoju, padarau ir tu su manim permiegi, ir tu viską puikiausiai supratai“.

Atvėrė Pandoros skrynią

Pats teatro vadovas aiškino, kad tai yra šmeižtas, jaunoji aktorė esą per daug lakios vaizduotės, ir seksualinis priekabiavimas yra ne kas kita kaip kūrybinės aistros sužadinimas.

L. Zaikauskas tvirtino, kad aktoriai turi išgyventi savo vaidmenį, o jis, kaip režisierius, tik padėjęs tai padaryti. Monospektaklyje seksualiniai aspektai esą labai stipriai išreikšti, todėl jis su vienintele spektaklio aktore daug diskutavęs apie personažo išgalvotą meilę, seksualinius troškimus, kaip geriausia būtų galima juos atskleisti. Vėliau L. Zaikauskas bandė įrodyti, kad E. Račkytė turi sunkių psichologinių problemų.

Linas Zaikauskas

Lygių galimybių kontrolieriams tokia L. Zaikausko versija neatrodė patikima, tuo labiau kad įrašuose girdima, kaip aktorė verčiama „atsidėkoti“ režisieriui už vaidmenį. Be to, mergina bauginama, žeminama ir terorizuojama, siekiant patenkinti savo geismus. Tad už seksualinį priekabiavimą kaip šiurkštų žmogaus teisių pažeidimą L. Zaikauskui skirtas įspėjimas.

O šią savaitę Kultūros ministerijos specialiai šiam atvejui tirti sudaryta komisija rinksis spręsti J. Miltinio dramos teatro vadovo likimo. Pasak kultūros ministrės patarėjo Viktoro Bachmetjevo, Kultūros ministerija savo ruožtu pradėjusi tyrimą ne tik dėl seksualinio priekabiavimo darbe, bet ir dėl viešųjų bei privačių interesų supainiojimo.

Buvo gautas ne tik E. Račkytės, bet ir būrio buvusių jaunųjų teatro aktorių laiškas dėl nepagarbaus teatro vadovo elgesio. Sulaukta ir panevėžiečių teatralų skundų, kad teatro vadovas piktnaudžiauja tarnyba – jo ir jo žmonos scenografės Margaritos Misiukovos honorarai, palyginti su kitais teatro darbuotojais, kone kosminiai. Be to, J. Zaikauskas savo reikmėms esą naudoja tarnybinį transportą, o scenos darbininkai pluša ne teatre, o direktoriaus bei jo mamos namuose.

„Trečiadienį renkasi komisija galimiems pažeidimams tirti ir spręs, kokią drausminę nuobaudą skirti L. Zaikauskui. Tad kol kas negaliu komentuoti, koks likimas laukia Juozo Miltinio dramos teatro vadovo“, – „Sekundei“ teigė V. Bachmetjevas.

Bando atsigauti

L. Zaikausko geismų objektu tapusi aktorė džiaugiasi, kad pagaliau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įrodė, jog ji iš tiesų patyrė seksualinį priekabiavimą, nes iki tol policija nesiėmė šio skundo nagrinėti.

„Džiugu, kad kažkas ėmėsi tirti ir pagaliau pripažino seksualinio priekabiavimo atvejį. Ir labai tikiuosi, kad Kultūros ministerija, gavusi šias išvadas, priims teisingą sprendimą. Teatro vadovai vis dėlto privalo būti nepriekaištingos reputacijos“, – „Sekundei“ sakė E. Račkytė.

Tik jai kiek keista, kad skandalo sūkuryje atsidūręs teatro vadovas ir toliau, tarsi nieko nebūtų nutikę, dirba savo darbą ir už tai gauna atlygį. Tuo labiau kad L. Zaikausko elgesiu skundėsi ir daugiau teatro darbuotojų.

E. Račkytė vis dar bando atsigauti po itin psichologiškai sunkių mėnesių, praleistų J. Miltinio dramos teatre.

„Pasiūlymų vaidinti sulaukiu iš kitų teatrų, tačiau po viso šio skandalo dingo pasitikėjimas savimi. Bet labai tikiuosi, kad po vasaros viskas nusistovės, ta neigiama patirtis ir išgyvenimai pasimirš“, – atvirai kalbėjo aktorė.

Su J. Miltinio dramos teatro vadovu susisiekti nepavyko – jo mobilusis telefonas išjungtas. J. Zaikauskas nuo pirmadienio pasiėmė atostogų ir išvyko į užsienį.