„Mes, lietuviai, neturime daug asmenų, kurie buvo paskelbti palaimintaisiais. Paskutinį sykį, prieš trisdešimt metų, palaimintuoju buvo paskelbtas arkivyskupas Jurgis Matulaitis. Tai istorinis įvykis ne tik Bažnyčios, bet ir Valstybės gyvenime“, ­­– teigia Kaišiadorių vyskupo generalvikaras monsinjoras Algirdas Jurevičius.

T. Matulionis buvo sovietų okupacinės valdžios areštuotas, kalintas ir tardytas. Pasak monsinjoro, T. Matulionio gyvenimo pavyzdys moko tikėjimo stiprybės ir vilties sunkiose situacijoje išlikti ir nepalūžti.

„Teofiliaus Matulionio beatifikacija reikšmingas įvykis visai Lietuvos istorijai, todėl džiaugiamės, kad nukaldintas Teofiliaus Matulionio medalis padės įamžinti šį įvykį“, – teigia „Monetų namų“ rinkodaros vadovė Ieva Galiauskienė.

Įamžins istorinį įvykį

Grynu auksu dengto T. Matulionio medalio averse specialia technika įamžintas vyskupo portretas. Reverse bus įspaustas T. Matulionio herbas, bei vyskupo moto – „Per crucem ad astra“ (lot. per Kryžių į žvaigždes).

Į sostinę iš Kaišiadorių katedros specialiame sarkofage bus atvežtos arkivyskupo relikvijos, o po visų iškilmių sarkofagas bus vėl grąžintas į Kaišiadorių katedrą, į specialiai Palaimintajam įrengtą koplyčią.

Iškilmėms vadovaus Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Angelo Amato iš Vatikano. Kiekvienas iškilmių dalyvis dovanų gaus specialią piligrimo knygelę, turės galimybę budėti ir melstis prie Palaimintojo relikvijų.

Katedros aikštė bus suskirstyta sektoriais, kurie bus atidaromi nuo 10 val. Šventinė programa prasidės nuo 12 val. Iškilmingos šv. mišios bus aukojamos 14 val. Katedros aikštėje.

2017 metus Lietuvos Ganytojai paskelbė arkivyskupo T. Matulionio metais.

Palaimintojo T. Matulionio atminimo medalis nukaldintas Karališkoje Nyderlandų kalykloje, medalių tiražas – 1 000 vienetų.