Kaip penktadienį pranešė savivaldybė, naują bendrą koalicijos sutartį galėtų sudaryti socialdemokratai, Darbo partijos, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Artūro Visocko nepartinio sąrašo nariai.

Šių politinių jėgų atstovai kviečiami deleguoti po du atstovus, kurie į pirmąjį pasitarimą dėl programos sąlygų suderinimo kviečiami pirmadienį.

Savaitės pradžioje Šiaulių meras raštu kreipėsi į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narius, vildamasis, kad frakcijos sprendimas nesitraukti į opoziciją ir išsakyta nuomonė dėl galimų programinių nuostatų suderinimo teikia pagrįstų lūkesčių bendros koalicijos realumu. Konservatorių frakcijos atstovų paprašyta pateikti pagrindines nuostatas dėl bendros programos sąlygų, leisiančias pradėti derybas dėl galimos koalicijos sutarties sudarymo.

Šiauliuose įtampa tarp tarybos narių ir mero tęsiasi nuo pernai rudens. Meras A. Visockas tuomet prarado daugumą balsų taryboje ir buvo suformuota nauja dauguma, o vėliau per pusmetį buvo suformuotos iš viso trys valdančiosios daugumos, pastarąjį kartą apie daugumą, oponuojančią merui, vasarį paskelbė socialdemokratas Justinas Sartauskas.

Iš pareigų naujos daugumos valia atleidus administracijos direktorių ir nepavykstant paskirti naujo, Šiaulių miesto savivaldybei buvo kilusi tiesioginio valdymo ir pirmalaikių rinkimų grėsmė, taryba šią problemą išsprendė laiku paskyrusi naują administracijos direktorių, konservatorių Antaną Bartulį.

J.Sartauskas balandį paskirtas savivaldybės vicemeru. Merui pradėjus dirbti su socialdemokratais, politinė situacija Šiauliuose stabilizavosi, tačiau opozicijoje likusios politinės jėgos ir toliau siekia mero atsistatydinimo, motyvuodamos, kad meras viršija savo įgaliojimus.

Ketvirtadienį vienuolika Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių, priklausančių judėjimui „Už Šiaulius“, taip pat liberalų ir „tvarkiečių“ atstovai taryboje, pasirašė siūlymą atleisti merą dėl esą sulaužytos priesaikos.