„Žinau, kad Seimo pirmininkas buvo suderinęs su saugumo pareigūnais, kad jie susitiktų su parlamentarais. Visada žinojimas yra gerai, tačiau sesija eina į pabaigą, mūsų laukia dar daug svarbių darbų, todėl būtų gerai, jei tie VSD mokymai vyktų prasidėjus rudens sesijai“, – teigė Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

Paklausta, ar, kaip Seimo senbuvė, jau moka atskirti galimus šnipus arba galimas grėsmes savo veiklai, ji prisipažino, kad panašių dalykų nėra patyrusi.

R. Baškienė įsitikinusi, kad svarbiausia – laikytis Valstybės politikų elgesio kodekso ir Seimo nario priesaikos, tuomet negrėstų jokie interesų konfliktai ar nepageidautinos situacijos, kai atsiduriama įtartinų asmenų draugijoje.

Liberalai negali prisišaukti mokytojų iš VSD

„Įdomūs tie mokytojai. Seimui pavaldi institucija, kaip mums atrodo, panoro organizuoti pasikalbėjimus su parlamentarais. Na, tegul tai būna mokymai, bet, kai saugumo pareigūnams pasiūlėme tris galimas susitikimo su mūsų frakcija datas, nė viena jiems netiko. Jie atseit galėtų ateiti tik pirmadieniais arba penktadieniais. Bet juk pagal Seimo statutą tai – susitikimų su rinkėjais dienos. Žiūrėsim“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Jis Seime dirba jau nebe pirmą kadenciją, yra buvęs ir vyriausybės bei Europos Parlamento nariu, todėl greičiausiai jau iš tolo atpažįsta galimus šnipus arba žvalgybų bandymus verbuoti?

„Aš į visus žiūriu įtariai. Į jus – taip pat“, – šmaikštavo įtakingas liberalas. Surimtėjęs jis pripažino, kad susitikti su VSD pareigūnais būtų naudinga, tačiau, jeigu jie taip ir nerastų laiko, tuomet beliktų juos išsikviesti, nes juk VSD – pavaldus Seimui.

E. Gentvilas teigė, kad per visą nepriklausomybės laikotarpį jo niekas nebandė užverbuoti dirbti prieš Lietuvą, bet neslėpė, kad buvusios SSRS KGB agentai bandė jį patraukti į savo pusę 1989 m. Tokį faktą liberalas buvo deklaravęs viešai.

„Tvarkiečiai“ mokymuose nieko naujo neišgirdo

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis ir frakcijos Seime seniūnas Remigijus Žemaitaitis pareiškė, kad tai, apie ką per susitikimą kalbėjo VSD pareigūnai, – sena ir nuvalkiota.

„Jie mums aiškino, kad šnipai gali būti ir iš Rusijos, ir iš Baltarusijos, ir iš kitų valstybių, kad jie gali prisistatinėti ambasadų arba kokių nors įmonių atstovais, kad mums reikėtų vengti pakvietimų į įvairius nemokamus renginius. Iš tų saugumiečių, kurie lankėsi mūsų frakcijoje, anksčiau esu matęs tik vieną. Jis buvo atvykęs į Mindaugo Basčio veiklos tyrimo komisiją“, – įspūdžiais dalijosi R. Žemaitaitis.

Mokymų labiausiai reikia naujokams

Socialdemokratų frakciją VSD pareigūnai aplankys kitą savaitę. Frakcijos seniūnas Andrius Palionis teigė, kad labiausiai saugumiečių mokymų norėję „valstiečiai“, nes jų gretose Seime – daug naujokų.

Konservatorių lyderis ir frakcijos Seime vadovas Gabrielius Landsbergis, pirmą kadenciją dirbantis parlamentaru, įsitikinęs, kad VSD mokymai yra naudingi ir naujokams, ir jau patyrusiems kolegoms. Jis pats panašiuose mokymuose yra dalyvavęs ir anksčiau, dirbdamas Užsienio reikalų ministerijoje.

Seimo konservatoriai su VSD atstovais jau buvo susitikę. Tame susitikime dalyvavo ir iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs, šiuo metu Mišriai frakcijai priklausantis Seimo naujokas Bronius Matelis.

„Kažko labai naujo nesužinojau, bet man, kaip Seimo naujokui, buvo naudinga išgirsti, kuo galėtų pasibaigti bendravimas su kokiais nors ypatingai dėmesingais nepažįstamais asmenimis. VSD pareigūnai papasakojo keletą įdomių istorijų, nutikusių Seime“, – kalbėjo B. Matelis.

Jam paliko įspūdį istorija apie vieną dabar jau buvusią Seimo kanceliarijos darbuotoją, su kuria kažkokios konferencijos metu, prisistatęs politologu, siekė bendrystės rusakalbis vyriškis. Atseit studentas. Jis pasiekė, kad kanceliarijos darbuotoja su juo susitiktų. Ir ne kartą. Tačiau po kurio laiko moteriai ėmė aiškėti, kad ne tik politologija tam jaunuoliui rūpi, nes jis pradėjo domėtis, prašyti informacijos visai iš kitų sričių.

Apie tai buvusi Seimo kanceliarijos darbuotoja pranešė VSD, kuriam pavyko išsiaiškinti, kad tas studentas buvo užsienio šalies agentas, o ne politologas. Toks moters poelgis atvėrė kelią jai siekti aukštesnės karjeros valstybės tarnyboje.

„Nemanau, kad panašūs veikėjai iš karto bando bendrauti su tais Seimo nariais arba darbuotojais, kurie turi teisę susipažinti su slapta informacija. Jie iš pradžių siekia palankumo paprastų tarnautojų, o po to pamažu per juos lipa vis aukštyn ir aukštyn“, – svarstė B. Matelis.

Jis sakė po susitikimo su VSD pareigūnais taip pat supratęs, kad kur kas labiau reikėtų vengti bendrauti ne su kai kurių užsienio šalių ambasadų darbuotojais, o su įvairių šalių nevyriausybinių organizacijų atstovais.