Prieš porą dienų DELFI rašė apie viename Vilkaviškio rajono kaimų susiklosčiusią situaciją. Vilkaviškio rajone socialinės rizikos šeimoje augantis paauglys vis vežamas į Kybartų vaikų globos namus. Vos atvykęs, vaikas čia buvo sumuštas kitų globos namų auklėtinių, du kartus vaikas 26 kilometrus į namus parėjo pėsčiomis.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovės Kristinos Mišinienės žiniomis, trečiadienio vakarą vaikas iš mamos namų išvežtas ketvirtąkart.

Paskambinus į Kybartų vaikų globos namus paaiškėjo, kad vaiko čia jau nėra: jis ir vėl pabėgo.

„Ne, dabar ne pas mus, dabar mes grįžome iš jo namų, buvome parsivežę, bet, atsiprašau, daugiau negaliu. Negaliu sakyt, atsiprašau, aš neįgaliota tokiems dalykams. Buvom parsivežę, išėjo, ir vėl važiavom, neparsivežėm, nes neradom. Jungiu telefoną, nepykit“, – į kausimus, ar vaikas globos namuose, atsakinėjo laikinoji globos namų vadovė Nijolė Paleckienė.

N. Paleckienė užtikrino, kad vaiku „intensyviai rūpinamasi“, o dėl konfidencialumo ji negali teikti daugiau informacijos. „Nepykit, labai atsiprašau, mes tikrai labai intensyviai rūpinamės“, – kartojo globos namų atstovė.

K. Mišinienė: gėda visiems, kurie ramiai stebi šį „šou“

„Kažkas neįtikėtino – trečiadienį vakare atvažiuoja Kybartų vaikų namų darbuotoja ir su vairuotoju vėl išsiveža paauglį iš namų. Šį kartą grasinimai šeimai aidi jau labai rimti – paduosime jus teismą, gausite baudų, turėsite daug nemalonumų. Bet bjauriausia šioje situacijoje ir kas tikriausiai atskleidžia tokių „globėjų“ tikrąjį veidą – pagrasinama, kad vaiką išveš į Švėkšnos specialiojo ugdymo centrą, „iš kur jau tikrai nepabėgs“. Kas čia, grįžta baudžiamosios psichiatrijos laikai?“, – DELFI kalbėjo K. Mišinienė.

Lietuvos Caritas vadovė Kristina Mišinienė
K. Mišinienė nesupranta, kas šioje situacijoje užstrigo – ar Vilkaviškio Vaiko teisių apsaugos tarnybai nepatinka išviešinta situacija, ar Kybartų vaikų globos namams žūt būt reikia parodyti, kad jų žodis galutinis. Jos svarstymu, galbūt centrinės tarnybos, politikai čia dar nemato kraujo, taigi nieko labai baisaus nevyksta.

„Apgailėtina, jog rajonas per tiek metų tesugebėjo talpinti vaikus į vienus vienintelius globos namus, kuriuose, ne paslaptis, nestabilių auklėtinių yra žalojamos auklėtojos. Perpildytuose namuose „valdo“ paauglių grupelė, kurios privengia net rajono valdininkai. Ir dar drįstame kalbėti apie geriausią vaiko interesą?! Gėda visiems tiems, kurie ramiai stebi šį „šou“, reikšdami rūpestį tik TV lempoms šviečiant ar reporteriui įjungus mikrofoną“, – piktinasi K. Mišinienė.