Kariuomenės Jungtinio štabo atstovas kapitonas Tomas Pakalniškis BNS sakė, jog du Šiauliuose budintys lenkų naikintuvai „F-16“ trečiadienio rytą kilo palydėti du rusų naikintuvus „Su-27“ ir keleivinį lėktuvą „Tu-154“.

Pasak jo, Rusijos lėktuvai apie 10 val. skrido iš pagrindinės šalies dalies į Karaliaučiaus sritį.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad tai buvo S. Šoigu lėktuvas ir jį lydėję naikintuvai“, – sakė T. Pakalniškis.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad trečiadienį naikintuvas „F-16“ artėjo prie Rusijos gynybos ministrą skraidinančio lėktuvo, o vėliau atsitraukė, į tarpą tarp orlaivių įskridus „Su-27“.

S. Šoigu vyko į Karaliaučiaus sritį, kur surengtas pasitarimas dėl NATO pajėgumų Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Šią savaitę NATO ir Rusija pranešė apie rizikingus karinių orlaivių manevrus virš Baltijos jūros.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija pirmadienį paskelbė, kad NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai praėjusią savaitę devynis kartus kilo atpažinti ir lydėti virš Baltijos jūros skridusių Rusijos karinių orlaivių. Jie palydėjo 32 lėktuvus – tai buvo intensyviausia savaitė NATO kariams šiais metais.

Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyrius BNS trečiadienį atsisakė pateikti informaciją, ar tokia situacija tęsėsi ir šią savaitę, ir nurodė palaukti kito pirmadienio.

„Norėtume išlaikyti praktiką ir operatyviai pateikti informaciją apie oro erdvės pažeidimus, o NATO naikintuvų pakėlimų statistiką pateikti įprastine tvarka pirmadieniais, nes tam šiuo metu nėra nei skubos, nei pagrindo“, – BNS teigė skyriaus vadovė Asta Galdikaitė.
Rusijos gynybos ministerija antradienį pranešė praėjusią savaitę užfiksavusi daugiau kaip 15 JAV ir kitų sąjungininkų žvalgybinių skrydžių virš Baltijos jūros.

Pentagonas antradienį apkaltino Rusiją, kad jos naikintuvas „Su-27“ pirmadienį nesaugiai priartėjo prie amerikiečių strateginės žvalgybos lėktuvo „RC-135U“ virš Baltijos jūros.

Švedija trečiadienį pranešė išsikviesianti Rusijos ambasadorių pasiaiškinti dėl pirmadienio incidento, kai Rusijos naikintuvas „Su-27“ praskrido labai arti Švedijos žvalgybinio orlaivio.