„Džiugu, kad Lietuva ir Ispanija vienodai mato Europos Sąjungos dabartį ir ateitį. Įžvelgiame potencialą plėsti dvišalę prekybą, investicijas ir turizmą. Ispanija yra svarbi Lietuvos turizmo rinka. Tai viena valstybių favoričių, kurias renkasi mūsų šalies keliautojai“, - sakė Vyriausybės vadovas S. Skvernelis.

Susitikimo metu premjeras padėkojo Ispanijos ministrui už jų šalies indėlį į Lietuvos saugumą – dalyvavimą NATO Baltijos oro policijos misijoje, naikintuvų valdymo specialistų rengimą, sprendimą prisidėti prie NATO priešakinių pajėgų Baltijos šalyse.

Susitikime taip pat aptartas Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES (Brexit‘as). Pasak premjero, šioje situacijoje Bendrijos narės pademonstravo vienybę ir susitelkimą, o tai rodo, kad ES turi ir toliau judėti ta pačia kryptimi.

Taip pat kalbėta apie migracijos srautų keliamus iššūkius ES, jų sprendimo priemones. Aptarta ir Ukrainos situacija stiprinant šios šalies integraciją į europinę bendruomenę.

Ispanijos užsienio reikalų ir bendradarbiavimo ministras pažymėjo, kad jų valstybė ir patys kariai noriai prisideda prie NATO priešakinių pajėgų Baltijos šalyse, siekia užtikrinti tarptautinį saugumą bei stabilumą, solidarizuotis su kitomis NATO šalimis.

Be to, ministras pabrėžė, kad ES narės turi būtinai bendradarbiauti kovojant ne tik su išorės, bet ir su vidaus saugumo problemomis. Jis pritarė ir premjero minčiai, kad Ispanija kartu su Lietuva turi toliau stiprinti dvišalius santykius ekonomikos, mokslo srityse.

Žada ginti Lietuvą

Ispanija yra artima Lietuvos sąjungininkė Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, todėl yra pasirengusi ginti Lietuvos interesus, sakė Alfonso Maria Dastis Quecedo'as.

„Atvykau aiškiai pasakyti, kad nepaisant geografinio atstumo, esame labai arti. Esame sąjungininkės, šalys draugės, ES narės. Kiekviena šalis, savaime suprantama, turi savo rūpesčių dėl artimiausių sienų, bet jaučiame solidarumą, būsime, kur mūsų reikės mūsų sąjungininkams. Mes visiškai įsipareigoję ginti Lietuvą. Tą įrodome vietoje“, - kalbėjo A. M. D. Quecedo'as per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Mūsų šalies diplomatijos vadovas L. Linkevičius pažymėjo, kad abiejų šalių santykiai yra ypač geri, o Ispanija yra vertinga partnerė.

„Esame dėkingi Ispanijai už labai aktyvų dalyvavimą sprendžiant mūsų regiono saugumo klausimus. Ispanija dalyvavo ir oro policijos misijoje, šalis aktyvi ir kalbant apie NATO sprendimų įgyvendinimą, apie greitojo reagavimo pajėgų kūrimą“, - sakė L. Linkevičius.