R. Šimašius kreipėsi į aplinkos ministrą Kęstutį Navicką prašydamas griežtinti aukštesnių nei penki aukštai pastatų saugumo reikalavimus. Ministras savo ruožtu žada atkreipti dėmesį į pastebėjimus, tačiau sako, kad ir šiuo metu statybos reikalavimai leidžia pakankamai užtikrinti saugumą.

Pasak Vilniaus savivaldybės vadovo, nelaimė Didžiosios Britanijos sostinėje verčia atkreipti dėmesį į Lietuvoje statomus ir renovuojamus namus, kai jie apšildomi degiomis medžiagomis arba nepakankamai skiriama dėmesio elektros instaliacijai.

„Kviečiame artimiausiu metu peržiūrėti reikalavimus statybai ir renovacijai, siekiant išvengti tokių nelaimių Lietuvoje. Kaip galimas priemones siūlome nustatyti, kad aukštesni nei penkiaaukščiai namai negalėtų būti atnaujinami degiomis medžiagomis, taip pat, kad saugus atstumas aplink angokraščius daugiabučiuose pastatuose būtų nedegus“, – nurodo R. Šimašius.

Pati Vilniaus miesto savivaldybė, anot R.Šimašiaus, jau pradėjo rengti priemones, kurios leistų informuoti gyventojus, jei jie planuoja įsigyti namą, kuris pastatytas nesaugiai, arba jei jų namą numatoma renovuoti nesaugiai. Tokia informacija bus skelbiama Vilniaus miesto savivaldybės tinklalapyje.

Pasak mero, šie klausimai bus svarstomi artimiausiame savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

„Be abejo, turime peržiūrėti reglamentus. Tai, kas įvyko Londone, kelia nerimą. Iš nuojautos galiu atsakyti, kad mes, atrodo, pakankamai neblogai susitvarkę su statybos techniniais reglamentais, bet dėl saugumo tikrai atkreipsime dėmesį – galiu tik padėkoti merui už iniciatyvą“, – BNS sakė K. Navickas.

Vilniaus miesto savivaldybė nurodo, kad pernai įteikė 375 privalomus reikalavimus dėl statinių saugumo užtikrinimo, tarp jų – ir gaisrinės saugos. Savivaldybės specialistai, tikrindami, ar pastatų bendrosios patalpos, evakuaciniai išėjimai, rūsiai, palėpės neužkrauti daiktais, ar tvarkinga elektros instaliacija, už pažeidimus pernai skyrė 1,5 tūkst. eurų baudų.

Savivaldybė pažymi, kad renovacijos darbus taip pat ir naudojamų medžiagų saugumą prižiūri Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija.

Praėjusią savaitę Londono daugiabutyje „Grenfell Tower“ per mažiau nei valandą įsiplieskęs gaisras nusinešė mažiausiai 79 gyvybes. Daugiabučio gyventojai anksčiau jau ne kartą skundėsi potencialiais priešgaisrinės saugos pažeidimais.