VTEK nurodo, kad teisės aktai „nesuteikia VTEK teisės vertinti Seimo narių elgesį, susijusį su galimais interesų konfliktais“, o Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato išimtis tik tuo atveju, jei viešųjų interesų viršenybės neužtikrina Seimo teisės aktai.

Į VTEK kreipęsi Seimo konservatoriai Arvydas Anušauskas ir Agnė Bilotaitė, remdamiesi naujienų portalo 15min.lt informacija, prašė įvertinti, ar A.Skardžiui nekilo interesų konfliktas dėl to, jog gaudamas pajamas iš nuomojamo sklypo, kuriame yra vėjo jėgainių parkas, Seime aktyviai dalyvauja rengiant, svarstant ir priimant su elektros energija bei atsinaujinančiais ištekliais susijusius teisės aktus.

Anot komisijos, Seimo nario prievolę vengti interesų konflikto ir nusišalinti nuo sprendimų reglamentuoja Seimo statutas, jis taip pat įpareigoja „nesielgti taip, kad visuomenei kiltų abejonių apie konflikto egzistavimą“. Statutas numato ir prievolę nusišalinti nuo svarstomų teisės aktų, jei tai kelia konfliktą.

VTEK taip pat nurodo, kad tai, kaip parlamentarai laikosi teisės aktų, prižiūri Seimo etikos ir procedūrų komisija.

„Gavusi pareiškimą, kad kuris nors Seimo narys savo veikloje nevykdo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo ir Seimo Statuto reikalavimų, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi teisę atlikti šio Seimo nario veiklos tyrimą“, – nurodo komisija.

Naujienų portalo 15min.lt teigimu, septynių 2,3 megavato galios jėgainių parką Šilutės rajone, Čiūtelių kaime valdo 2005-aisiais „Lietuvos energijos“ skelbtą konkursą laimėjusi „Naujoji energija“, ji šiuo metu nuomojasi sklypus iš bendrovės „Renovacijos partneriai“.

Pastaroji bendrovė žemę nuomojasi iš vietos gyventojų, įskaitant ir A. Skardžiaus šeimą. Per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą politikui mokami 24 tūkst. eurų.

Portalas nurodo, kad A. Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12-28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams.

A. Skardžius argumentuoja, kad žemę nuomoja ne vėjo jėgainių savininkams, o įmonei, kuri nesusijusi su vėjo energetika.