„Dar lapkričio mėnesį buvo įsteigta tarpparlamentinė Geros kaimynystės su Baltarusijos respublika grupė. Į grupę užsirašė 18 Seimo narių, išrinkti grupės vadovai. Tačiau iki šiol ta grupė Seimo svetainėje nėra registruota, nors pagal Seimo statutą tai turėtų būti padaryta po pirmojo posėdžio, kai išrenkamas grupės pirmininkas ir pavaduotojai“, – antradienį baigiantis plenariniam posėdžiui pareiškimą paskelbė J. Narkevičius.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis savo ruožtu replikavo, kad grupė neregistruota, nes to daryti nerekomendavo Seimo Užsienio reikalų komitetas.

„J. Narkevičius yra laisvas kurti grupes, bet aš nesu laisvas skelbti tų grupių, neturėdamas Užsienio reikalų komiteto mandato. Aš tikrai skelbiu pagal Užsienio reikalų komiteto mandatą“, – sakė V. Pranckietis.

„Tai yra prievolė ar rekomendacija? Ir kokiu statuto punktu draudžiama Seimo nariams burtis į tarpparlamentinę grupę ir vykdyti draugiškos kaimynystės veiklą? Apie kokią demokratiją mes kalbame, gal būtent mūsų valstybė ritasi autokratijos link?“ – toliau piktinosi J. Narkevičius.

Tuomet į kilusią diskusiją įsitraukė ir kiti Seimo nariai, konservatorius Laurynas Kasčiūnas pasiūlė draugystės su Baltarusija iniciatoriams dėtis prie Seime jau veikiančios paramos Baltarusijos opozicijai grupės.

„Baltarusijoje nėra laisvai rinkto demokratinio parlamento, todėl kurti draugystės grupes su autoritarinio režimo fasadinėmis institucijomis nėra labai gerai demokratinio parlamento nariams. Kiek žinau, Seimo Užsienio reikalų komitetas atmetė šitos grupės steigimą ir labai gerai padarė, nes Seime yra įsteigta grupė „Už demokratinę Baltarusiją“, ir aš siūlyčiau visiems šios grupės nariams tiesiog prisijungti prie mūsų grupės veiklos“, – sakė L. Kasčiūnas.

Kitas konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad tarpparlamentinių ryšių grupės su oficialiąja Baltarusija steigimas parodytų, jog Lietuva „iš esmės stoja į kitą barikadų pusę“.

„Jei mes pradėsime bendrauti su parlamentu, kurio nepripažįsta ne tik Lietuva, bet ir visa Europos Sąjunga, mes pažeisime ES sankcijas, o prieš pratybas („Zapad“), kurios yra agresyvios ir bus vykdomos iš Baltarusijos teritorijos, tai bus labai blogas ženklas. Mes iš esmės stojam į kitą barikadų pusę, ir bus gėdinga“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Įkaitusi diskusija pabaigta liberalo Eugenijaus Gentvilo prisipažinimu: „Aš gal porą kartų esu buvęs iki Seimo posėdžio pabaigos, žiūriu, kad čia įdomu“.