Tokio pavedimo Antikorupcijos komisijai paprašė 37 Seimo nariai.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti šį nutarimo „Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų suteikimo Seimo Antikorupcijos komisijai ir pavedimo atlikti parlamentinį tyrimą dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus galimo interesų konflikto bei galimai gautos asmeninės naudos darant poveikį Seimo, Vyriausybės ir kitų institucijų sprendimams“ projektą: už balsavo 98 Seimo nariai, prieš vienas (socialdemokratas Mindaugas Bastys), susilaikė 10 parlamentarų. Toliau Seimas nutarimą svarstys birželio 22 dieną.

Jeigu Seimas Antikorupcijos komisijai paves tirti galimus A. Skardžiaus interesų konfliktus, jai bus suteikti laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimai.

„Mes negalime nereaguoti į viešojoje erdvėje pasirodžiusius faktus“, – teigė projektą pristatęs liberalas Eugenijus Gentvilas.

„Mes nematome kitų būdų patikrinti faktų teisingumą ar pagrįstumą“, – pridūrė parlamentaras.

Pats A. Skardžius tvirtino, kad tyrimas išsklaidys jam mestus įtarimus.

„Bus gera proga mestus įtarimus išsklaidyti“, – teigė A. Skardžius ir piktinosi, kad jo pateiktų pataisų, susijusių su atsinaujinančiais ištekliais, neprašoma įvertinti korupciniu požiūriu.

Seimas kartu priėmė protokolinį nutarimą ir pavedė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai iki rugsėjo išnagrinėti bei pateikti išvadas dėl A. Skardžiaus veiklos suderinamumo su Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, Seimo statuto ir kitų teisės aktų nuostatomis.

Etikos sargų paprašyta nustatyti, ar A.Skardžius tinkamai deklaravo privačius interesus, ar jam nekyla interesų konfliktas dėl nuomojamos žemės, kuri naudojama vėjo jėgainių parko eksploatacijai.

Komisijai norima pavesti nustatyti, ar A. Skardžiui dėl jo šeimos turimos žemės nuomos sutarties su įmone „Renovacijos partneriai“ nekyla viešųjų ir privačių interesų konfliktas svarstant Seime klausimus, susijusius su vėjo energetika, ar 2005 metais bendrovės „Lietuvos energija“ skelbtą konkursą dėl Šilutės rajone numatyto plėtoti vėjo jėgainių parko prijungimo prie elektros tinklų sąlygų pagrįstai laimėjo daugiau kaip dvigubai mažesnę kainą nei du konkurentai pasiūliusi bendrovė ir ar A. Skardžius galėjo daryti įtaką to konkurso rezultatams.

Komisijai reikėtų tirti A. Skardžiaus šeimos nuomojamos žemės Šilutės rajono Čiūtelių kaime kainos pagrįstumą, ar politikas asmeniškai nedarė įtakos valstybės institucijoms, kad padidėtų elektros energijos supirkimo, o tuo pačiu ir žemės nuomos kaina, kt.

Naujienų portalas 15min.lt praėjusią savaitę pranešė, kad parlamentaro A. Skardžiaus šeima gauna pajamų iš vėjo energetikos vystytojų, o politikas rengia įstatymų pataisas, susijusias su atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

Portalo teigimu, 7-os 2,3 megavato galios jėgainių parką Šilutės rajone, Čiūtelių kaime valdo 2005-aisiais „Lietuvos energijos“ skelbtą konkursą laimėjusi „Naujoji energija“, ji šiuo metu nuomojasi sklypus iš bendrovės „Renovacijos partneriai“. Pastaroji bendrovė žemę nuomojasi iš vietos gyventojų, įskaitant ir A.Skardžiaus šeimą. Per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą politikui mokami 24 tūkst. eurų.

Portalo teigimu, A. Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12-28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams.

Anot 15min.lt, visų veikiančių bendrovių – „Naujosios energijos“, „Energijos versmės“ ir „Renovacijos partnerių“ – akcininkai ir steigėjai yra tie patys: Nijolė Butovskienė, Dainius Jurėnas, Romualdas Patalavičius arba jų šeimos nariai ir jų įmonės. „Energijos versmei“ nuo 2009-ųjų vadovauja Tadas Navickas.

Visi šie asmenys, išskyrus D. Butovskienę, 2009-ųjų liepą dalyvavo įkuriant Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociaciją (LAIEA). Jai vadovauti buvo paskirtas 2008-2012 kadenciją į Seimą nepatekęs A. Skardžius.

Parlamentaras tikina, kad jo veikla Seime niekaip nesikerta su iš vėjo jėgainių vystytojų per tarpininkus gaunamomis pajamomis, nes jis tik nuomoja žemę.

Portalas nurodo, kad nuo 2012 metų A. Skardžius dalyvavo Seime rengiant mažiausiai penkis teisės aktus, susijusius su elektros energija ir atsinaujinančiais ištekliais, pateikė mažiausiai aštuonis pasiūlymus, susijusius su šia sritimi.