„Skundas parašytas, prašome išteisinti“, – BNS pirmadienį sakė jo advokatė Aušra Ručienė.

Ji teigė, kad yra analogiškų bylų, susijusių su šunimis ir jose teismai nusikaltimo neįžvelgė. Pasak advokatės, jos klientas ir toliau mano, kad įvykis su šunimi tebuvo nelaimingas atsitikimas.

Bylą apeliacine tvarka nagrinės Klaipėdos apygardos teismas. Advokatė kol kas negavo pranešimo, kada bus nagrinėjamas skundas.

Apkaltinamąjį nuosprendį A. Komskiui gegužės 19 dieną paskelbė Tauragės rajono apylinkės teismas. Šalys per 20 dienų galėjo jį apskųsti. Tokia teisme pasinaudojo nuteistasis, civilinis ieškovas Valstybės sienos apsaugos tarnyba nuospredžio neskundė, BNS pranešė tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Pasieniečių šunį nušovusiam A. Komskiui teismas skyrė daugiau nei 5,4 tūkst. eurų baudą ir konfiskavo jo ginklą. Jis taip pat turės atlyginti daugiau nei 8 tūkst. eurų žalą pasieniečiams už nušautą šunį.

A.Komskis pripažintas kaltu pagal abu kaltinimus – dėl žiauraus elgesio su gyvūnu ir svetimo turto sunaikinimo.

„Įrodyta, kad A. Komskis padarė nusikalstamą veiką, nes žiauriai elgėsi su gyvūnu. Tyčia, demonstruodamas nepateisinamą negaleistingumą ir savivalę, be jokios pateisinamos priežasties šovė į VSAT Pagėgių rinktinės tarnybinį šunį Ramzį“, – nusprendė teismas.

Priimdamas nuosprendį, teismas rėmėsi specialistų išvadomis. Jose nurodyta, kad į šunį šauta iš ne mažesnio nei 2,5 metro atstumo, rikošeto versija paneigta. Įspėjamojo šūvio nebuvo.

Teismas nenustatė, kad A. Komskiui, kuris yra profesionalus medžiotojas ir gyvūnų bei ginklų žinovas, grėsė akivaizdus pavojus. Teismas pareiškė, kad netiki jo paaiškinimais, jog vyras nesitikėjo ir negalvojo, jog gali nušauti šunį.

Nuteistasis baudą turės sumokėti per pusmetį, o ginklą perduoti Ginklų fondui. Medžiotojo bilietas jam grąžinamas.

Pareigūnų šuo nušautas pernai rugsėjį Pagėgių savivaldybės Šereitlaukio kaimo prieigose, prie Nemuno, vykdant kontrabandininkų persekiojimo operaciją.

Pareigūnams surengus pasalą, sulaikytas krovinio atsiimti atvažiavęs 31-erių Pagėgių gyventojas, dar trys vyrai spruko į mišką.

Bardinų užkardos kinologas su trejų metų belgų aviganiu Ramziu apie tris kilometrus sekė bėglių pėdsakais, čia netrukus į šunį buvo paleistas šūvis – jis nugaišo vietoje. Incidentas įvyko dieną, šuo buvo su specialia šviesą atspindinčia liemene su VSAT skiriamaisiais ženklais.

Tarnybinį pasieniečių šunį nušovė tuometinio Seimo vicepirmininko „tvarkiečio“ Kęsto Komskio ir Pagėgių mero Virginijaus Komskio brolis.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad A. Komskis medžioklės metu stovėjo ant miško kelio su graižtviniu šautuvu.

Nuteistajam iki nuosprendžio įsiteisėjimo palikta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

A. Komskis anksčiau neteistas, dirbantis, darbovietėje charakterizuojamas teigiamai, baustas administracine tvarka.